Više od fudbalske utakmice …. Crna Gora – Srbija

0
1388

Volim sport. Volim sve sportove. Kad god imam vremena pratim sve utakmice, a vremena uvijek nađem za sport.

Ništa neobično i ništa neuobičajeno. Naprotiv, sve je razumljivo.
Došao je i taj dan. U Podgorici večeras će se igrati fudbalska utakmica u Ligi nacija između Crne Gore i Srbije.

Živimo u takvom svijetu i u takvoj stvarnosti u kojoj se čak ni sport ne može izolovano posmatrati od ukupnog stanja u društvenoj stvarnosti. A to stanje determinišu istorijske prilike i naravno u većini slučajeva i pojedinci.  Pojedinci? Koji? Oni koji su imali političku moć i koji su klečali pred nogama velikih i moćnih svjetskih političara čineći sve da se prvo razvali nekadašnja zajednička država Jugoslavija, a kasnije i da se u svakoj prilici SRBIJI nanese velika šteta.

Nema potrebe za bilo kakvim dodatnim elaboracijama ovakvih konstatacija. Da odagnam sve sumnje i da odmah kažem – navijam za sve reprezentativne selekcije i to samo za one sa grbom, zastavom i himnom SRBIJE.

Pojedinačno navijam za sve selekcije Sportskog društva CRVENA ZVEZDA. Ali reprezentativni sport Srbije je iznad svega, bez obzira da li se radi o kolektivnim ili o pojedinačnim sportovima.

Dok pišem ovaj kratki osvrt, danas će u Podgorici snage odmjeriti fudbalske selekcije Crne Gore i Srbije. Ovaj dvoboj je mnogo više od same igre.

Nemam nikakvog razloga da prema današnjim Crnogorcima gajim bilo kakve simpatije, kažem Crnogorcima i mislim na današnje, mada ne zaboravljam ni davne pradjedovske crnogorske korjene, ali to je bilo davno i iz vremena kad su i Crnogorci bili Srbi.

Danas su okolnosti mnogo drugačije. One su doprinijele da Crna Gora ima svoje reprezentativne timove. Prisutne razlike između Srbije i “bratske” Crne Gore moraju se staviti u određeni vremenski i istorijski kontekst.
Znam da mnogi sportisti, pa i crnogorski ne snose odgovornost za za ovakvo stanje.

Da Vas podsetimo:  Srpstvo je, u stvari, svetosavlje!

U takvoj konstelaciji ukupnih društvenih odnosa, a sport je samo jedan segment tog stanja, i Crnogorci moraju da znaju, a sigurno znaju, da naši animoziteti prema njima su najizraženiji kad igraju protiv naše SRBIJE, kao što i mi razumijemo Milove /Đukanovićeve/ Crnogorce. Ako ćemo biti iskreni i pošteni, onda treba otvoreno kazati – vladajući režim Mila Đukanovića ni smisliti ne može Srbe, pa na kraju krajeva ni SRBIJU. Svaki drugi zaključak bilo bi najobičnije licemjerstvo i ljudska podlost sa najvećom dozom pokvarenosti.

Nikakvo uljepšavanje stvarnosti ne može da promijeni činjenično stanje, dakle ovo, pa čak i sportsko nadmetanje na terenu i u međusobnim odnosima i to ne samo sportskih ekipa, već u krajnjoj liniji i u međusobnim “prijateljskim” međudržavnim odnosima, mnogo puta iznuđenim. No, to je tako, pa kom’ bilo milo bilo mu, a kom’ ne bilo, opet će ostati ovako.
I da zaključim. Najvažnije je da utakmica dvije sportske reprezentacije protekne u sportskom duhu. Srbi najbolje znaju kako se vole svoji sportisti, ali i kako se poštuju i oni koji igraju protiv naše Srbije. Tekst koji napisah je stvar ličnog opredjeljenja i sopstvene percepcije i u njemu nema mržnje prema crnogorskom narodu, ali nema ni ljubavi kao nekada, kad su nas mnogi lagali da su SRBI i Crnogorci “bratski” narodi. Možda i nije loše da napokon i to znamo.

Slika iz Podgorice će otići u svijet, u onaj svijet koji je mnogo zla nanio Srbiji i čiju mržnju prema Srbima neće i ne može da opere nijedan meč, jer današnji početak fudbalskog duela između Crne Gore i Srbije je više od svake igre. Takvoj atmosferi najviše je doprinio režim Mila Đukanovića koji na svakom mjestu zabija nož u leđa Srbije. Režim Mila Đukanovića je bio drugi u Evropi, odmah nakon Bugara, koji je priznao tzv. nezavisno Kosoovo.
Isti taj režim čini sve da napravi svoju Crnogorsku pravoslavnu crkvu, negirajući pri tom postojanje samo jedne – Srpske pravoslavne crkve, kao i srpskih svetinja u Crnoj Gori. Milo Đukanović je tako ustoličio i svog privatnog tzv. mitroploita Miraša Dedejića, navodnog vrhovnog poglavara nepostojeće Crnogorske pravoslavne crkve. Režim Mila Đukanovića u hirovitom naletu čini sve da u svopjoj državi zatre sve što ima prefiks srpski i što je vijekovima postojalo.

Da Vas podsetimo:  Postoji filoSofija i filoZofija, niste znali?

U novije vrijeme režim Mila Đukanovića pravi spiskove nepoželjnih Srba kojima treba biti zabranjen ulazak u Crnu Goru. Na Milovom spisku našli su se mnogi, među prvima srpski patrijarh Irinej i slavni Srbin Matija Bećković. Poslije ovakvih sramnih postupaka aktuelne vlasti u Crnoj Gori, svakog Srbina će biti sramota ako se kojim slučajem ne nađe na famoznom spisku nepoželjnih Srba kojima je zabranjen ulazak u carstvo Mila Đukanovića.

Zbog takve nepodnošljive atmosfere za Srbe u Crnoj Gori, nije onda nikakvo čudo što neuobičajeno jake policijske snage Crne Gore čuvaju i na svako koraku prate reprezentativce Srbije.
Ostaje pitanje – od koga ih čuvaju?
Utakmica može da počne …

Slavko JOVIČIĆ
slavkojovicicslavuj.blogspot.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime