Viseći most u Ovčar Banji NIJE u nadležnosti JVP „Srbijavode“

0
76

Povodom tragedije zbog pada visećeg mosta u Ovčar Banji i pojedinih navoda u javnosti i medijima, Javno vodoprivredno preduzeće Srbijavode se oglasilo saopštenjem, koje prenosimo u celosti sa portala Sedma sila

Imajući u vidu konstantovana oštećenja, saglasno odredbama Zakona o planiranju i izgradnji, naložena je sanacija predmetnog mosta koji predstavlja deo putne infrastrukture *ne spada* u nadležnosti JVP „Srbijavode“.

Foto: Sedma sila

Nadležnost JVP „Srbijavode“ utvrđena je Zakonom o vodama („Službeni glasnik RS“ broj 30/10, 93/12, 101/16, 95/18 i 95/18 dr. Zakon) , dok je članom 23. stav 2. Zakona o vodama propisano je da javno vodoprivredno preduzeće u okviru svojih nadležnosti upravlja vodnim objektima za uređenje vodotoka i za zaštitu od poplava na vodama I reda i vodnim objektima za odvodnjavanje koji su u javnoj svojini. U skladu sa navedenim JVP ”Srbijavode” organizuje i sprovodi mere i radove u odbrani od poplava (od spoljnih i unutrašnjih voda i zagušenja ledom), na vodama I reda i na sistemima za odvodnjavanje u javnoj svojini, u skladu sa Opštim i Operativnim planom za odbranu od poplava (čl. 53. i 54. Zakona o vodama).

U vezi sa navodima gde se pominje da su se meštani sela Vidova i uprava grada Čačka obraćali JVP „Srbijavode“ radi sanacije mosta, obaveštavamo Vas da su se dana 14.03.2016. godine meštani sela Vidova obraćali sa Zahtevom za sanaciju urušene leve obale Zapadne Morave, što u ovom slučaju nije lokacija koja se pominje u navodima i nalazi se na udaljenosti od 6,2 km nizvodno i ne odnosi se na most. Koji, uostalom, nije i ne može, po pomenutom Zakonu o vodama, biti predmet rada JVP “Srbijavode”, kao i ostalih 3000 mostova u Srbiji.

Ovom prilikom izražavamo najdublje žaljenje zbog tragično izgubljenih života i najiskrenije saučešće ožalošćenim porodicama.

U BEOGRADU, 15.10.2022.GODINE

JVP „SRBIJAVODE „

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime