Visoki zvaničnik SZO-a upozorava: Sprema se nova pandemija u Evropi

0
56

Evropa mora da se pripremi za „visok rizik“ od pandemije gripa, smatra visoki zvaničnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Epidemiolog dr Marija Van Kerkhove, vršilac dužnosti direktora agencije UN za spremnost za pandemiju, tvrdi da je „sigurno“ da će se kontinent suočiti sa još jednom pandemijom sa pretnjom da će grip sa životinja preći na ljude,

Tvrdeći da Covid neće biti „poslednja pandemija sa kojom ćemo se suočiti u našim životima“, ona je upozorila da bi nepoznata buduća pretnja mogla da udari na način bez presedana.

Mail Online izveštava: Kherkove je rekla za Health in Europe: „Za mene je gripa izvesnost jer je toliko u opticaju. Zaražene su razne vrste.

„Imamo ptičji grip i mogućnosti za reasortaciju [genetske promene virusa koje mu omogućavaju da skače između vrsta], mogućnosti za pandemiju virusa gripa su velike.

„Zato imamo čitav sistem koji treba da budemo spremni za ovo. Izazov je da li ćemo videti još jednu pandemiju koronavirusa ?

„S obzirom da smo imali SARS-CoV-2 uzrok pandemije, ovo je svakako prilika. Pitanje je da li ćemo videti pandemiju Arbovirusa?’

Arbovirusi, takođe poznati kao virusi koji se prenose artropodima, odnose se na infekcije koje se šire na ljude ujedom zaraženih insekata kao što su komarci i krpelji.

Ona je dodala: „Ne govorim ovo da bih uplašila ljude koji ovo slušaju, ali za nas je to nešto na šta moramo biti spremni.

„Dakle, moramo da razmišljamo van okvira. Zaista se pripremite za poznate pretnje, ali i razmišljajte van okvira za nešto drugačije, možda na vodi ili šta ne.

„Za mene su pandemije, nažalost, deo onoga sa čime ćemo se baviti tokom života.

Da Vas podsetimo:  Mesec dana kampanje: Imamo i prečih stvari od izbora

„Ne verujem da će ovo biti poslednja pandemija sa kojom ćemo se suočiti u životu.

Već decenijama vodeći naučnici upozoravaju da je ptičji grip najverovatniji kandidat za pokretanje sledeće pandemije.

Stručnjaci kažu da je to zbog pretnje rekombinacije, kada se dva virusa spoje i stvore hibrid

Visoki prirodni nivoi ljudskog gripa povećavaju rizik da neko ima oboje u isto vreme, što može dovesti do takve situacije.

Drugi su dugo spekulisali da bi bolest X – koja predstavlja hipotetički, trenutno nepoznati patogen – generalno dolazila od zoonotskog prenosa, životinjskog virusa ili bakterija koje skaču na ljude.

Neki su čak upozorili da bi ovo moglo biti izazvano biološkom mutacijom, nesrećom ili terorističkim napadom, koji iznenadi svet i brzo se širi.

Sada ugašeno javno zdravstvo Engleske takođe je upozorilo 2019. da bi rastuća pretnja superbakterijama mogla pomoći nekada bezopasnoj bakteriji da postane bolest X.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime