Vlada subvencioniše Er Srbiju

0
955

Predsednik Nove stranke je na svom nalogu na Tviteru postavio fotografiju jedne stranice ugovora u kojoj se otkriva obaveza države da sve do 2017. godine Er Srbiji redovno daje subvencije kako bi se nadomestio nedostatak gotovinskih sredstava u toj kompaniji. Pritisci koje srpska spoljna politika trpi u balansiranju između Rusije i Zapada – sve veći. Zahtevi Evropske unije da se promeni Ustav Srbije. Četvrtina od ukupne količine mleka još ne ispunjava standard od najviše dozvoljenih 0,05 mikrograma aflatoksina. Đoković u finalu Vimbldona.

vojska-skupstina-s

Beograd, 04.07.2014 – svečanost povodom završetka školovanja oficira 57. klase Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane (ŠNO) i polaznika 3. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane u Domu Narodne skupštine Srbije

Vlada do kraja 2016. subvencioniše Er Srbiju

ugovor Er SrbijaVlada Srbije još nije ispunila svoje obećanje da će javno objaviti ugovor sa Etihadom o kupovini Jat ervejza, ali je to umesto njih juče uradio bivši premijer Zoran Živković. Predsednik Nove stranke je naime na svom nalogu na Tviteru postavio fotografiju jedne stranice ugovora u kojoj se otkriva obaveza države da sve do 2017. godine Er Srbiji redovno daje subvencije kako bi se nadomestio nedostatak gotovinskih sredstava u toj kompaniji, piše Danasa. U dokumentu označenom kao „javna verzija“ izostavljeni su svi iznosi koje Vlada Srbije duguje Etihadu, odnosno Er Srbiji, ali decidno piše da će „u periodu od prvog kvartala 2014. do 31. decembra (uključujući 31. decembar 2016. godine) Vlada Republike Srbije obezbediti USD Š…Ć u vidu subvencija privrednom subjektu Air Serbia, radi pokrivanja manjka gotovinskih sredstava i podrške potrebama za obrtnim kapitalom“. Dodaje se i da se posle 2016. ne očekuju dodatne subvencije za finansiranje poslovanja, „kada će restrukturiranje biti završeno“. „Vlada Srbije će, iz naših džepova, davati subvencije Air Serbia do kraja 2016. godine! Ukupan iznos je državna tajna!“, napisao je Živković uz sliku ugovora. Nejasno je zbog čega se traže državne subvencije za Er Srbiju do 2017. godine kada je premijer Aleksandar Vučić obećao da će ta kompanija postati profitabilna najkasnije u roku od dve godine od kada Etihad preuzme njeno rukovođenje, a najverovatnije i u roku od samo godinu dana. To znači da bi Er Srbija već ove godine trebalo da bude u plusu. Budući da do kraja 2016. ima više od tri godine, računajući od trenutka kada je Etihad počeo da upravlja Er Srbijom, ostaje otvoreno pitanje da li arapski partner zaista veruje u javno dato obećanje da će Er Srbija od 2015. biti uspešna kompanija ili je ta izjava data iz drugih razloga.

minsk-parada-s

Minsk, 04.07.2014 – vojna parada povodom Dana nezavisnosti Belorusije, krajem četvrtak, nacionalnog praznika ustanovljenog u novembru 1996, kao pamćenje na 3. jul 1944. kada je Crvena armija Sovjetskog Saveza oslobodila prestonicu Minsk od nacističkih okupatora

Vučić tajkunima nudio propale firme

O prodaji Železare se trenutno pregovara sa pet ozbiljnih kompanija, izjavio je premijer Aleksandar Vučić nakon razgovora s članovima kluba Privrednik. Vučić je rekao da ga je sramota kad pročita šta se sve po novinama piše o toj temi: „Ne samo da nećemo da dobijemo ni dolar, nego ćemo dati ogroman novac onome ko to želi da uzme“. „Pregovore o prodaji Železare trenutno vodimo sa tri ruske, jednom nemačkom i jednom američkom kompanijom. Razgovori nisu laki, jer je u pitanju kompanija koja ima ogromne gubitke i koja mesečno puno košta budže“, rekao je juče Vučić. Prema njegovim rečima ta kompanija državi proizvodi gubitak od 102 miliona evra godišnje. „Železara ne postoji, ona samo pravi minus. Mi boga molimo da nekome platimo ako treba, koliko hoćete, i godišnji i dvogodišnji gubitak, samo da to jednom preuzme i da u budućnosti to više nemamo kao gubitak“, rekao je Vučić, prenose Novosti.

Da Vas podsetimo:  Posle "Oluje" pronašao porodicu

Predsednik kluba „Privrednik“ Miodrag Kostić kazao je posle sastanka da je s premijerom Vučićem razgovarano i o izvozu u Rusiju. „Razgovarali smo sa premijerom Aleksandrom Vučićem o tome kako privrednici mogu da pomognu u otvaranju novih radnih mesta, ali i kako Vlada Srbije može da pomogne da se poboljša protok roba ka Rusiji“, kazao je on. Kostić, koji je i vlasnik MK grupe, ocenio je da je teško doći do konkretnih rešenja u toku dvočasovnog sastanka, ali da je za privrednike važno vide da je premijer otvoren za dijalog i sa domaćim, a ne samo stranim investitorima. Sastanku su pored ostalih prisustvovali i vlasnik Pinka Željko Mitrović, prvi čovek Simpa Dragan Tomić, kao i Milan Beko, Miroslav Mišković, Vojin Lazarević. Blic piše da su od Vučića tražili pomoć, te da im je on ponudio da kupe neku od propalih firmi ali su oni rekli da neće.

Bundestag pritiska Vučića: Na stolu i odnos sa Rusijom

Andreas Šokenhof, Hans Joakim Falenski i Johan Vadephul, poslanici Bundestaga iz redova vladajuće Hrišćansko-demokratske unije (CDU), dolaze 10. jula u dvodnevnu posetu Beogradu, saznaje Danas u diplomatskim krugovima u Berlinu. Prema rečima sagovornika, očekuje se da se među glavnim temama razgovora nemačkih parlamentaraca sa zvaničnicima Srbije nađu pitanja poput „nastavka Briselskog dijaloga Beograda i Prištine i unutrašnjih reformi, naročito u oblasti vladavine prava“, kao i odnos Srbije prema Rusiji i gasovodu Južni tok. Andreas Šokenhof, visoki funkcioner CDU, stranke kancelarke Angele Merkel, najpoznatiji je ovdašnjoj javnosti po predstavljanju sedam tačaka koje Nemačka očekuje da Srbija ispuni na putu ka EU. Takva lista uključuje potpisivanje pravno-obavezujućeg sporazuma s Kosovom koji bi bio sproveden do kraja pregovora o članstvu Srbije u EU. Hans Joakim Falenski, spoljnopolitički savetnik frakcije CDU-CSU u Bundestagu, proteklih godina je u nekoliko navrata posetio Beograd. Veliku pažnju izazvala je njegova izjava da je najvažnije da dođe do normalizacije odnosa Beograda i Prištine, koja bi otvorila put za međusobno uvažavanje, što bi kasnije uključilo i srpski pristanak na stolicu Kosova u UN.

nikolic-rus-s

Beograd, 04.07.2014 – predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je sa delegacijom Ruske akademije umetnosti

BK grupa gradi Tesla grad

BK Grupa saopštila je da je osmislila projekat za izgradnju poslovno-stambenog kompleksa „Tesla Siti“ u Beogradu, površine oko dva miliona kvadratnih metara, na čijoj izgradnji bi bilo angažovano oko 43.000 radnika i po završetku obejkta bi bilo zaposleno oko 18.000 ljudi, a u središtu kompleksa bio bi izgrađen Međunarodni finansijski centar, koji bi budžetu Srbije donosio najmanje 20 milijardi evra godišnje, pišu Novosti. Mada se u saopštenju BK kompanije ne pominje tačna lokacija gde bi u Beogradu tačno bio izgrađen mnogofunkcionalni kompleks „Tesla Siti“, ta kompanija je predočila da bi taj kompleks, zajedno sa Međunarodnim finansijskim centrom mogao se uporedi sa najvećim svetskim projektima, kao što je Makao u Kini, „Venecija“ u Las Vegasu, „Dubai Internešenel fajnenšel center“ u Dubaiju i „Moskva Siti“ u Moskvi.

Da Vas podsetimo:  Snežna mećava okovala delove države Njujork, ima žrtava

Srpski izvoz u Rusiju dvostruko je manji od uvoza

Odnosi Srbije i Rusije poslednjih godina sun a veoma visokom nivou u trenutku kada u Moskvu sa ekipom biznismena i ministara kreće premijer Aleksndar Vučić, piše Politika. Smatra se da Srbija prealo koristi beneficije Sporazuma o slobodnoj trgovini, te činjenicu da je jedina u Evropi koja ima takav sporazum sa Rusima. Srpski izvoz u Rusiju dvostruko je manji od uvoza, uglasvnom energenata, piše Politika. Zato će se Vučić verovatno orijentisati na ekonomske teme, piše Politika. Robna razmena Srbije i Rusije prošle godine je premašila tri milijarde dolara, a stalno se povećava.

Selaković: Srbija mora da menja Ustav zbog EU

Ministar pravde Nikola Selaković rekao je da je vlada predložila uslovne garancije za puštanje Šešelja iz haškog pritvora jer je zahtev Tribunala bio drugačiji.

„Odluka je bila uslovljena zahtevom Haškog tribunala koji je bio drugačiji od svih prethodnih. Sadržao je konkretne uslove za Šešeljevo puštanje. Sam sud, na primer, nije mogao da spreči da Šešelj utiče na svedoke, pa kako onda tako nešto očekuje od Srbije“, rekao je Selaković u intervjuu za Večernje novosti. Selaković je dodao da će Vlada Srbije poštovati sve što Šešelj dogovori s Tribunalom.
Vlada Srbije ranije je saopštila da je spremna da garantuje za Šešelja pod uslovom da se on, u pravno obavezujućoj formi, izjasni da će poštovati sve uslove koji budu dogovoreni ili koje odredi sudsko veće Tribunala.
Selaković je rekao da će Srbija, tokom pristupnih pregovora s EU, morati da promeni i Ustav, pre svega u oblasti koja se odnosi na nezavisnost pravosuđa.

„To su odredbe koje se tiču uloge Narodne skupštine u imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija i odredbe u vezi sa načinom izbora članova Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca“, rekao je ministar.

Proizvođači traže promenu pravilnika o aflatoksinu

Pre neki dan svi mediji objavili su da je nivo aflatoksina u mleku u Srbiji od 1. jula vraćen na evropski standard od 0,05 mikrograma po kilogramu. Juče, dakle, tri dana od objavljivanja te vesti proizvođači mleka i odgajivači goveda traže hitno ukidanje novog pravilnika o dozvoljenoj koncentraciji aflatoksina u sirovom mleku i odlaganje njegove primene na neodređen period, sve dok se ne ispune neophodni uslovi. Ne rekoše koji. Valjda da u hrani za muzne krave bude mnogo manje kukuruza zaraženim česticama aflatoksina ne bi li i mleko bilo zdravije i po evropskim normama, piše Politika. Tvrde da četvrtina mleka još ne ispunjava standard od maksimalno dozvoljenih 0,05 mikrograma po kilogramu i upozoravaju da bi naglo zaoštravanje zahteva prema poljoprivrednim proizvođačima moglo da ima nesagledive posledice po već devastirano stočarstvo Srbije. Razlog za odlaganje primene pravilnika, koji je stupio na snagu 1. jula, proizvođači vide i u tome što ove godine postoji opasnost od ponovnih problema sa povećanim nivoom aflatoksina u žitaricama zbog nepovoljnih vremenskih prilika i poručuju da treba sprovesti strogu kontrolu stočne hrane i skladišta.

Da Vas podsetimo:  Srpska neutralnost je i vid pomoći Rusiji, ali – pre svega i način da Srbi opstanu na Balkanu

Možemo zaustaviti “Veliko uvo”

Predsednik Društva za informacionu bezbednost Srbije Zoran Živković je istakao za Novosti da bi strategija zaštite “sajber” prostora trebalo da bude deo šire strategije nacionalne bezbednosti.

„Nacionalna strategija informacione bezbednosti je potrebna jer je ‘ćber’ prostor postao važan kao kopno, nebo ili bilo koji drugi resurs“, rekao je on, ističući da nezaštićen sajber prostor stvara neograničen mogućnosti za razne vrste napada i pretnji. Međutim on tvrdi da Srbija može zaustaviti “Veliko uvo”. Živković je istakao da strategija predstavja okvir za donosenje značjnih odluka u zaštiti i borbi protiv sajber napada. On je istakao da je Srbija osteljivija na kiber napade od drugih zemalja i nephodno je da što pre postane deo evropske CERT (Computer Emergenć Response Team) mreže. „Srbija jedna od pet zemalja u Evropi koja nema nacionalni centar za hitno reagovanje, a sve su šanse da će na kraju ove godine biti i jedina“, rekao je predsednik Društva za informacionu bezbednost Srbije.

Ombudsman traži zakonsku zaštitu ćirilice u CG

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Šućko Baković podneo je ovih dana državnom parlamentu inicijativu za donošenje Zakona o upotrebi službenog jezika (crnogorskog) i pisma (ćirilično i latinično), kao i jezika u službenoj upotrebi (srpski-hrvatski-bosanski-albanski). Iako je sve jasno u Ustavu, u životu su potpuno drugačija tumačenja čak i nekih poslanika koji su svojevremeno digli ruku za usvajanje ovog pravnog akta. “Da bi se otklonila svaka dilema, smatramo da zakonom treba urediti šta se smatra upotrebom službenog jezika i pisma i jezika i pisma u službenoj upotrebi i to lepo definisati” – ističe za Politiku ombudsman. “Mora se utvrditi i njihova upotreba u komunikaciji državnih organa, organa lokalne samouprave, javnih službi i drugih nosilaca javnih ovlašćenja sa građanima, kao i strankama u postupcima koji se vodi pred tim organima” – objašnjava ombudsman.

Čiste kruševačku bolnicu

Posle pisanja Blica da se u krugu kruševačke Opšte bolnice nalazi se deponija korišćenih igala, „gusaka“ i drugog raznog medicinskog otpada, te da postoje čak prostori gde prolaznici vrše nuždu, juče su čistačice čistile taj deo bolnice. Epicentar zaraze, odakle pacijentima i prolaznicima preti opasnost, jeste Staro grudno. Ovo odeljenje samo dvomilimetarsko staklo deli od Odeljenja transfuzije gde svakog dana desetine građana daje krv! Nakon brojnih pritužbi pacijenata, ali i radnika Opšte bolnice, reporter Blica je obišao ovaj objekat. Da bi se došlo do ulaznih vrata Starog grudnog potrebno je preskočiti velike gomile smeća i rashodovanih dušeka i zaobići divlje rastinje. Stakla na ulaznim vratima su polomljena.

Dragoljub Petrović

srpskaakcija


www.balkanmagazin.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime