Vlada garantuje kredit EPS-u

0
1288

526-lead-photo-1449095242-DjerdapEPSVlada Republike Srbije usvojila je u utorak Predlog zakona o potvrđivanju ugovora o garanciji između Republike Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj. Reč je o kreditu namenjenim za projekat restrukturiranja Elektroprivrede Srbije u ukupnom iznosu od 200 miliona evra.

Ovaj zajam, kao i izdavanje državne garancije, planirani su Zakonom o budžetu za 2015. Godinu, a tim sredstvima EPS planira da sprovede reformu tog javnog preduzeća, koja po dogovoru sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) podrazumeva i usklađivanje cene struje sa tržišnom, kao i smanjenje broja zaposlenih. Kako se navodi u obrazloženju ovog propisa, on će u celini „imati značajan uticaj na modernizaciju, razvoj, upravljanje i operativnu efikasnost energetske infrastrukture u Srbiji“.

Sredstva će se iskoristiti za refinansiranje kratkoročnih odnosno srednjoročnih kreditnih zaduženja sa rokom otplate do četiri godine. Reč je o zajmovima koje je ovo preduzeće uzelo, uz garanciju države, kod poslovnih banaka u ukupnom iznosu do 198 miliona evra. Država Srbija se obavezala da će u slučaju da EPS ne bude mogao da izmiri svoje obaveze preuzeti vraćanje tog duga. Na teret poreskih obveznika trenutno je palo oko 150 miliona evra obaveza ovog preduzeća. Po svemu sudeći, taj dug će novim kreditom biti reprogramiran kako bi se smanjili troškovi kamata.Ugovorom o zajmu predviđeno je da banka odobrava kredit sa rokom otpate od 15 godina i grejs periodom, odnosno počekom od 18 meseci. Ugovorena je promenljiva kamatna stopa u iznosu šestomesečnog EURIBOR-a plus jedan odsto fiksne marže. Javno preduzeće EPS će vraćati kredit u 27 jednakih polugodišnjih rata, a minimalni iznos sredstava za povlačenje je 20.000.000 evra. Poslednji datum otplate je 15. jun 2030. godine.Po Zakonu o slobodnom pristupu informacija od javnogznačaja Pištaljka je od EPS-a tražila plan finansijskog restrukturiranja, ali se u pomenutom dokumentu precizan iznos poskupljenja, kao i višak zaposlenih ne spominje. U „Programu racionalizacije i restrukturiranja“, koji je dostavljen Pištaljci, navodi se da se da je rok za promenu pravne forme preduzeća, odnosno za prelazak EPS-a u akcionarsko društvo jul 2016. godine.

Da Vas podsetimo:  PISMO PROFESORA KUZOVIĆA

Pistaljka-rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime