Vlada nova a ministri stari

0
751

Poslušni poslanici vladajuće koalicije, kao što se od njih i očekivalo, izglasali su novu Vladu, a da se, po već uobičajenoj praksi, niko od njih nije zapitao zbog čega su dvojica ministara razmenila svoje kancelarije u Nemanjinoj 11. Aleksandar Vulin postao je ministar odbrane umesto Zorana Đorđevića, dok je ovome poveren bivši Vulinov resor

ab-vladaPo već ustaljenom pravilu, u našoj zemlji ništa se ne dešava lako i jednostavno, već uz velika natezanja, napetost i neizvesnost. I gotovo nikad se do poslednjeg trena – bar takav se privid stvara – državni poslovi ne završavaju glatko i bez veštački proizvođene i neprestano podsticane nedoumice. A to smo sve doživeli i prilikom postavljanja prve srpske predsednice Vlade, a zatim i ministara nove Vlade.

Pošto je g-ca Brnabić u Narodnoj skupštini pročitala svoj prepričani program rada (srećom po poslanike – na svega dvadeset strana) i predstavila članove svoga kabineta, pokazalo se da je on, u odnosu na prethodni sastav, ojačan za dva dotle nepostojeća ministarstva i jednog novog ministra bez portfelja. I da je, ako se ocenjuje po imenima ministara, u prethodnom sazivu Vlada radila na najbolji mogući način, pa uopšte nije bilo razloga da svi dosadašnji ministri ne ostanu na svojim položajima. Jedini izuzetak mogao se primetiti u ministarstvima odbrane i rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja.

Poslušni poslanici vladajuće koalicije, kao što se od njih i očekivalo, izglasali su novu Vladu, a da se, po već uobičajenoj praksi, niko od njih nije zapitao zbog čega su dvojica ministara razmenila svoje kancelarije u Nemanjinoj 11. Aleksandar Vulin postao je ministar odbrane umesto Zorana Đorđevića, dok je ovome poveren bivši Vulinov resor.

Može se pretpostaviti kako oni svoja dosadašnja ministarstva zbog neznanja, nezainteresovanosti ili lenjosti nisu vodili na zadovoljavajući način, pa je bilo prirodno da im se zahvali na saradnji, ali odakle onda ideja da oni zamene mesta i ostanu Vladi?!

Da Vas podsetimo:  ’Allo ’Allo istorija

Od g-ce Brnabić, za koju se, razumljivo, pretpostavlja da je samo izvođač radova, i ne može se očekivati objašnjenje o tome šta se događalo i događa u Vladi, „koja izvrsno radi i postiže neverovatne uspehe“. A što se tiče pretpostavljenog autora ovih promena, on se – kao i u tolikim sličnim prilikama – uopšte ne oglašava.

Stoga je uzalud očekivati – mada bi svakako, bilo veoma zanimljivo – da javnost sazna na osnovu čega je procenjeno da će Aleksandar Vulin biti bolji ministar odbrane od Zorana Đorđevića, odnosno, da će ovaj uspešnije rešavati pitanja iz Vulinovog resora.

Kako se moglo saznati iz pisanja nekih medija, ambasador SAD g. Skot, bio je veoma ljut zbog ideje da A. Vulin postane ministar odbrane i raznim pritiscima (uostalom, očigledno, bezuspešnim) nastojao da se ona ne ostvari, dok je – što se i moglo predvideti – taj čin izazvao ogorčeno reagovanje vodećih hrvatskih zvaničnika, kojima se nekadašnji bliski saradnik Mire Marković mnogo zamerio svojim antifašističkim i antiustaškim izjavama.

U svakom slučaju, uz javne i tajne pritiske ili i bez njih, A. Vulin je, ipak, postao novi ministar odbrane, a Z. Đorđević rada i zapošljavanja. I ne može se reći da to nije jedna od onih neizostavnih promena, kojima sve naše vlade teže, i još uz „snažnu podršku“ Evropske unije.

Sredinom 19. veka, francuski pisac Žan-Batist Alfons Kar smislio je epigram: „Što se nešto više menja, sve je više isto.“ Koji je i danas savremen i sasvim prikladan u svetu, Evropi i Srbiji.

Vojislav M. Stanojčić

www.stanjestvari.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime