Vlada predlaže moratorijum na izdavanje dozvola za oružje i izmenu Krivičnog zakonika

1
65

Vlada Srbije donela je najnovije odluke posle jučerašnje tragedije u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, potvrđeno je Tanjugu u Vladi Srbije. Najnovijim odlukama Vlada predlaže Moratorijum na izdavanje dozvola za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja (odobrenja za nabavku oružja, oružnih listova i dr.), na dve godine. U roku od tri meseca mora biti završena revizija svih izdatih dozvola za držanje oružja.

Odlučeno je da se u roku od šest meseci završi kontrola kako lica koja imaju dozvole da drže oružje, a posebno kontrola da li su ispunjeni zakonski uslovi za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja, kao i da li se oružje čuva odvojeno od municije i da li je na adekvatan način sprečen pristup oružju i municiji maloletnicima i drugim neovlašćenim licima.

Vlada Srbije; Foto: Goran Necin / Flickr
Da se na važne funkcije službenic

Kontrola svih streljana na teritoriji Republike Srbije – da bude završena u roku od tri meseca, u roku od mesec dana pripremljeni propisi o uslovima i načinu korišćenja streljana, uključujući zabranu pristupa maloletnim licima.

Nalaže se Ministarstvu pravde da u okviru postojeće Radne grupe za izmenu Krivičnog zakonika pripremi izmene zakona kojima bi se propisala krivičnopravna odgovornost za lica koja omoguće maloletnim i drugim neovlašćenim licima da dođu u posed vatrenog oružja i koja maloletna i druga neovlašćena lica obučavaju da rukuju vatrenim oružjem.

Takođe, Ministarstvu pravde se predlaže da razmotri mogućnost izmena Krivičnog zakonika kako bi se starosna granica za krivičnopravnu odgovornost maloletnih lica snizila sa 14 na 12 godina, uz poštovanje međunarodnih i evropskih standarda.

Ministarstvu prosvete i Ministarstvu zdravlja nalaže se da u saradnji, u roku od mesec dana, pripreme propise kojima će se omogućiti uvođenje obaveznih testova za narkotike u srednjim školama i u osnovnim školama za učenike sedmog i osmog razreda.

Vlada će u roku od 10 dana formirati Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja koji će, između ostalog, obezbediti organizovanje mobilnih timova za vršnjačko nasilje kroz protokole između centara za socijalni rad i drugih službi (obrazovne i zdravstvene ustanove, policija) koje bi hitno reagovale na slučajeve vršnjačkog nasilja i u konsultacijama sa sindikatima prosvetnih radnika i udruženjima roditelja učenika razmotriti celishodnost donošenja mere zabrane upotrebe mobilnih telefona u školama.

Da Vas podsetimo:  Ista meta, isto odstojanje - Beograd na vodi, Zrenjanin bez vode

Ministarstvu pravde i Ministarstvu informisanja i telekomunikacija nalaže se da u saradnji, u roku od mesec dana, razmotre mogućnost pooštravanja sankcija za nepoštovanje propisanih obaveza pružalaca medijskih usluga, uključujući internet i druge elektronske platforme kao i društvene mreže, u pogledu zabrane programskih sadržaja kojim se ističe i podržava nasilje, kriminalno i drugo nedozvoljeno ponašanje, emitovanje scena brutalnog nasilja i drugih sadržaja koji mogu teško da naškode fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju maloletnika.

Kako je rečeno, Vlada će u roku od 10 dana formirati Radnu grupu za bezbednost dece na internetu, koja će razmotriti uvođenje mere zabrane pristupa sajtovima (DARK NET i slično) koji sadrže savete kako da se izvrši ubistvo, nabavi droga ili vatreno oružje.

1 KOMENTAR

  1. Od ovoliko nesposobme, štetne i izblamirane vlade, nitko nije ni očekivao našto pametno. Nesretne slučajeve od strujnog udara, nećete spriječiti zabranom korištenja struje, već sigurnim instalacijama,
    sigurnim uredjajima i preventivnim sklopkama. Nemili dogadjaj je rezultat stanja u cijelokuonom društvu, koje kreira politika. Obezvredjeni radnici, slabo plaćeni liječnici i nastavnici, hiper produkcija diplomiranih neznalica sa kupljenim akademskim titulama, pečenjari koji vode strateški najvaznije sisteme, šupljoglave ulizice u parlamentu i skupštini, nikakvo ulaganje u kulturu………….. Jedan jedini čovjek koji upravlja cijelom drzavom, preko poslušnika u formalnim institucijana. To je pravi uzrok tragedije koja nam se dogodila. Moglo se isto ili gore, dogoditi i prije……… a da nam se ne ponovi, trebamo izmjeniti, popraviti, blokirati uzroke . To znači promjeniti cijelu vladajuću političku strukturu vlasti, uzevši u obzir sve one od “ petog oktobra“ do dana današnjeg !! I ne dozvoliti Americi i zapadu da imaju ikakav utjecaj na naš izbor. Izdefinirati pojmove …..IZDAJNIK – VELEIZDAJNIK….. to će nam uveliko pomoći pri izboru ……

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime