Vlada Radić, vozač kamiona: Jedan od tihih heroja u borbi protiv pandemije

0
397
Foto: Vlada Radić / Noizz.rs

U samoizolaciji ili karantinu našeg toplog doma često smo okupirani svakodnevnim poslom (ukoliko radimo od kuće), gledanjem filmova, čitanjem knjiga, kuvanjem, pokušavanjem da ostanemo pribrani. Da ne postoji aplauz u osam mnogi od nas bi i zaboravili na sav trud i požrtvovanost koju ulažu naši medicinski i zdravstveni radnici/e, apotekari/ke, pekari/ke, kasiri/ke, te vozači/ce kamiona. Ti tihi heroji pandemije zaslužuju naše poštovanje i apauz svakog dana, isto (pa možda čak i više) koliko i javne ličnosti koje doniraju velike sume novca u borbi protiv COVID-19 virusa. Oni se u većoj meri izlažu opasnosti od zaraze, kako bi doprineli što normalnijem funkcionisanju sveta, svih nas, te finanasijski zbrinuli svoje porodice.

Sa jednim od njih, Vladom Radićem, 29-godišnjem vozačem kamiona iz Rume, koji prevozi higijenske proizvode iz Nemačke u Srbiju, razgovarala sam o tome da li ga mori strah, koliko dugo vozi bez pauza i šta se sve u njegovom radu promenilo od proglašenja epidemije, te pandemije.

Koliko često ideš na ture prevoza robe?

– Svake nedelje, naravno na sopstvenu odgovornost. U firmi su nam dali izbor: da radimo na sopstvenu odgovornost sa mnogo većom platom ili da odustanemo. Ja sam izabrao ovo prvo – najviše zbog moje porodice: žene, ćerke i sina. Stalno se čujem sa njima, beskrajno mi nedostaju i mojoj ženi nije bilo svejedno. Ali mora neko da donese hleb u kuću, jer je moja žena porodilja. A i naravno, da mi svi prestanemo da prevozimo namirnice, higijenske i druge proizvode, zamislite šta bi bilo.

Da li si u nekom momentu osećao strah ili paniku zbog trenutne situacije?

– Kod mene nema straha, samo pljuge, kafa, pustim muziku u kabini (smeh).

Koliko se tvoj rad trenutno razliku u odnosu na period pre pandemije korona virusa?

Da Vas podsetimo:  Srbijo pomozi!!! Samohrana majka iz Pančeva ima samo jednu želju-šporet da može deci da peče hleb!

– Ima mnogo promena: u Mađarskoj ne smemo da se zaustavljamo tokom vožnje i imamo obeležene puteve kuda smemo da vozimo. Dali su nam papir sa informacijom na kojim pumpama možemo da sipamo gorovi ili napravimo pauzu, ali bez zadržavanja. U Slovačkoj, Češkoj, Austriji i Nemačkoj je sve kao i pre. Šengen je skoro pa ugašen za tranzit (to znači kada ne istovaramo robu u nekoj zemlji, već samo prolazimo kroz nju), pa postoji kontrola na granici svake države. Stvaraju se ogromne kolone, zbog pregleda kamiona. Gužva na granici sa Mađarskoj je takođe bila velika, jer su dva granična prelaza ugašena. Meni je eto prošli petak od momenta stajanja na graničnom prelazu Roske do ulaska u Horgoš trebalo 14 sati. Drugom kolegi 18 sati. A u normalnim uslovima sve se to obavi za oko 7-8 sati.

Na granicama je u većini automobilima zabranjen pristup, pa su svuda patrole. Na autoputevima je isto manje saobraćaja, ali unutrašnji saobraćaj funkcioniše. Drugačije je to što u Srbiji imam dozvolu da se krećem i u policijskom času.

Što se tiče hrane tokom vožnje, to je kao i pre: imam mini frižider i plin, pa samo podgrevam i pržim jela dok čekam na granici.

Maske i rukavice stalno nosiš?

– Naravno, pogotovo kada imam kontakt sa ljudima. Kada vozim sam sam u kabini pa mi maska nije potrebna.

U firmi gde radiš koliko ljudi je odustalo od posla?

Od nas 14, samo četvorica ne rade. Sa kolegama koji voze, čujem se preko telefona i oni su svi dobro. Jedan kolega mi je nedavno javio da kada je prolazio kroz Hrvatsku da je morao da bude u konvoju sa ostalim vozačima kamiona, da su bili pod rotacijom i tako od jedne strane zemlje do druge, tj. od granice do granice. Tako je isto i kod nas – Makedonci, Bugari sve ih policija prati u konvojima od Subotice do Vranja. U tim konvojima bude od 20 do 100 kamiona.

Da Vas podsetimo:  Mirjana Živković već tri godine pobeđuje na Tortijadi

Koliko ti traju periodi odmora u Srbiji?

Oko dva dana, uglavnom od subote popodneva do ponedeljka ujutru ili cela subota i nedelja. Ta dva dana budem u samoizolaciji. U karantin idu oni koji su došli iz žarišta – Italije.

Vanja Ratković
Izvor: Noizz.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime