Vlade u Beogradu i Prištini neće biti iste, ali će `dijalog` opet predvoditi Vučić i Tači

0
702
Foto: printscreen

KAD BI mogla da se vazda primeni poslovica – “ko tebe kamenom, ti njega hlebom” – razvilo bi se, možda, vreme dobročinstva. Gladnih, verovatno, ne bi bilo, a građevine bi postale kamenito čvrste.

Primenjena na druge međuljudske okolnosti,  poslovica bi mogla, uglavnom, da pomogne, iako ne svuda, posdbno ne u glavnom problenu naše aktuelne politike – Kovovu i Metohiji.

Srbe, kao da stalno pogađa – samo  kamenje!

Nije li tako – setimo se gotovo svih kriza na svim kontinentima, pa i u našoj Evropi.

Ovih dana, kad se očekuje obnavljanje dijaloga Beograda i Prištie, neki analitičar nude međunemčko rešenje što je ravno iluziji. Dovoljno je samo da se još više odgurne rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN (koja je potvrdila da je KiM deo Srbije) – unesto da se u svetskoj organizaciji i razgovara o rešenju.

Isti odnos samooslanjanja na svoje vizije i realne potrebe, trebalo bi primenjivati i u rešenju drugih pitanja, bez međusobnog upoređivanja.

Crna Gora, zemlja bratskog naroda, bila je zabranila Srbima da prelaze granicu, samo njima u jugoistočnoj i delu centralne  Evrope!

Nedelju i nešto više dana kasnije, usledila je nova zabrana – sa srpskog Kosmeta, da kosmetske granice – ne mogu da prođu Srbi sa robom na čijim pratećim papirima ne piše: “Republka Kosovo”!

Motiv, naravno, nije ekonomski, već isključivo politički, i to podli politički.

Jer, ako bi neko od naših građana napisao to što Šiptari traže, dobili bi na najlakši način ono što Priština traži decenuijama – nezavisnost koju im priznaju Srbi.

Prosto je nemoguće napisati ili izgovoriti šta to sve znači. Pogotovo što i kolone Srba, već  četvrti dan, čekaju na administrativnom prelazu Jarinje, a dosad na sve to i takve, pa i teže podvale ne reaguju velesilski zapadnjaci, a nisu ni dosad se osvrtali i na teže posledice…

Da Vas podsetimo:  Emir Kusturica više nije Dodikov savjetnik

Zbirka je teška.

Koliko ratova i žrtava, nauka i muka, deoba i  seoba, poezije – pojedinačne i narodne, reka i potoka, brda i planina, vodopada i jezera, svega pod nebom, bez čega ne mogu naši ljudi normalno da  žive, ne bar oni Srbi, skloni beskraju, navikli na Kosmet i njegove legende… I, sve to, ko zna šta sve još – da šiptarski otimači, zaštićeni sa Zapada,   dobiju sa samo dve olako napisane reči  “Republika Kosovo”! E, neće da može – jer ne postoji, i neće je biti, dok je Srba!

Ovo što su sada pokušali da ostvare, samo je još jedan arbanaški pokušaj podvale, smišljen na brzinu, pri odlasku jedne i dolasku druge prištinske vlade i približavanju prekinutog  srpsko-albanskog dijaloga.

Razgovori koji bi usledili, iz više izvora su  najavljeni kao zadnji, ali sa velikom šansom da uspeju – da je uspela podvala sa nazivom države (“Republika Kosovo”) ovaj čin kosmetske drame bio bi okončan – jer, naziv bi ispisali Srbi, baš ono što Albancma treba – nezavisnost koju im “crno na belo” priznaju Srbi!

Zaplet se opet zapleo i u njemu neuspela podvala. Nije im uspelo ni opšte ludilo od korone.

Sad se scenario zna – kad se zameni prištinska vlada, odrediće se termin nastavka dijaloga Beograda i Prištine. Novi je posrednik, Miroslav Lajčak, kome se Albanci ne raduju.

U pregovaračku scenu biće posebno zagledani i EU, naravno i SAD, ali i ceo svet.

Verovatno će, iako se očekuju izmenjene postizborne vlade, dijalog opet predvoditi Vučić i Tači.

Svi se znaju i sve se zna, osim onog čime se razgovori završavaju.

Dosadašnji razgovori nisu stimulativni, ali mogu biti opominjući!

Da Vas podsetimo:  Još jedna uspešna godina Prosvjetine Škole srpskog jezika

Srbija je pred velikim izazovom. Odricanja od  Kosmeta nema, ali nema ni odricanja od –  realnosti. Nije sada kako je bilo – sada se ne isključuje neka  pravedna podela, a to je tek – novi zaplet.

Najvažnije je da se opet ne zapletu svi!

Rade BRAJOVIĆ
Izvor:  fakti.org

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime