Vladika Joanikije: Mitropolit Amfilohije – apostol našeg doba

0
104

Blaženopočivši mitropolit Amfilohije bio je apostol našeg doba i zapamćen je u celoj pravoslavnoj vaseljeni kao veliki Hristov jerarh, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, koji je služio liturgiju povodom dve godine od upokojenja mitropolita Amfilohija.

„Njega su sve rane, sve teškoće svih hrišćana, ako hoćete i svakog čoveka, bolele. On je bio sastradalna duša koja oseća patnje svoje pastve i svojih bližnjih, na kraju i svakoga čoveka“, rekao je vladika Joanikije, koji je u podgoričkom Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja služio Svetu arhijerejsku liturgiju povodom dve godine od upokojenja mitropolita Amfilohija.

Podsetivši na njegovu žrtvu za Kosovo i Metohiju, mitropolit Joanikije je naglasio da je on bio kao i Njegoš u svom vremenu, kako je to Ivo Andrić rekao, tragični junak kosovske misli, te da je produžio Njegoševu i kosovsku i lovćensku misao.

„Zbog njegove žrtve, on se nastanio u naručje Hristovo, ali se istovremeno nastanio i u srcima i duši svoga naroda i tu mu je mesto. Da vas njegov primer uvek ohrabruje, jer imamo dosta teškoća i iskušenja u svim vremenima, pa i danas, a biće ih i ubuduće. Ali on nam je kao Božiji čovek pokazao pravi put“, poručio je vladika Joanikije.

On je poručio da se, kada se gleda na život mitropolita Amfilohija od rođenja pa do upokojenja, a posebno na njegova djela, može nazreti Hrist kroz njegov lik.

„Nemoguće je da čovjeku uspe u ovome životu da ostavi tako duboki trag, da učini tako velika dela, ne samo što je podigao ovaj hram i hram u Baru i mnoge svetinje po Crnoj Gori obnovio, ne samo to što je sabrao decu i narod u hram Božiji, što je priveo Hristu, nego i to koliko je pretrpio od protivnika, koji su na svaki mogući način gledali da spriječe njega i njegovo djelo“, rekao je mitropolit Joanikije.

Da Vas podsetimo:  Evo šta će biti!

Današnjem molitvenom sabranju prisustvovali su ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori Njegova Vladislav Maslenikov, predstavnici javnog i kulturnog života.

U okviru Dana Mitropolita Amfilohija, koji su počeli 28. oktobra, u kripti Sabornog hrama u 19.00 časova biće održano veče posvećeno akademiku Matiji Bećkoviću, kao i dodjela nagrade „Izviiskra Njegoševa“.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije preminuo je 30. oktobra 2020. godine, uoči praznika Svetog Petra Cetinjskog. Sahranjen je 1. novembra u kripti Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime