Vladika Kirilo osveštao prvi pravoslavni hram u Ekvadoru

0
26

Episkop buenosajreski, srednjo-južnoamerički Srpske pravoslavne crkve (SPC) Kirilo osveštao je prvi pravoslavni hram u Ekvadoru, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska na Cetinju.

Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska

„Ovo je veoma veliki događaj za Gvajakil i za ceo Ekvador, pošto je prvi put u ovoj zemlji osveštan kanonski pravoslavni hram“, navodi se na sajtu Mitropolije.

Episkopu Kirilu sasluživali arhimandrit Rafail, protojerej stavrofor Danilo iz Rumunske patrijaršije, jeromonah Simeon iz Srpske patrijaršije iz Medelina, Kolumbije i novorukopoloženi jerej Vasilije.

Nakon liturgije episkop Kirilo je zahvalio svima koji su učestvovali u izgradnji ovog hrama i parohije.

U toku liturgije episkop Kirilo rukopoložio je đakona Vasilija u čin sveštenika, te je miropomazao i sedam novih članova Crkve, koje je krstio otac Rafail.

Nakon pripremanja Svete trpeze, u nju su položene mošti petorice Svetih mučenika: Svetog mučenika Trifona, Svetog mučenika Stanka, Svetog mučenika Kandida, Svete mučenice Ursule i Svete mučenice Varvare.

Vladika Kirilo je osvetio i potpisao pet antiminsa.

Dom u kojem se nalazi paraklis kupljen je sredstvima dodeljenim našim blaženopočivšem mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, piše u saopštenju.

Ovom prilikom uručeno je nekoliko gramata i zahvalnica sa pečatom i potpisom episkopa Kirila i Eparhije, kao i sa potpisom arhimandrita Rafaila.

Otac Danilo je u ime Rumunske patrijaršije poklonio ikonu Hrista Boga Episkopu Kirilu i arhimandritu Rafailu, kao i nekoliko knjiga o parohijama Rumunske patrijaršije u dvije Amerike.

Svetoj liturgiji prisustvovali su i ambasador Rumunije, konzuli Rumunije i Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime