Vladin predlog promene Zakona o referendumu od građana pravi idiote

1
97

Sadašnja vlast u svim pitanjima primenjuje taktiku dezinformisanja građana. Problem se tumači sa sasvim različitih pozicija i pritom tumačenje nema često nikakve veze s predmetom. Pravi se svojevrsni činjenični i tumačenjski galimatijas. To važi i za predloženu promenu važećeg Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Zoran Čvorović
Zoran Čvorović

Vlada je predložila promenu čl. 24. st. 1. koji glasi: „Referendum je punovažan ako je na njemu glasala većina građana koji imaju biračko pravo i koji su upisani u birački spisak u skladu s ovim zakonom.“ Vlada predlaže ukidanje minimalnog izlaznog cenzusa od najmanje 50% izašlih birača kao uslova za punovažnost referenduma. To znači da će refrendum biti punovažan nezavisno od broja izašlih birača.

U ovom trenutku ta promena ne tangira problem očuvanja Kosova i Metohije, pa zato takvo turbopatriotsko objašnjenje zapravo pomaže Vučiću. Predložena promena Zakona ima svrhu da zaštiti vlast od posledica neuspešnog referenduma u predvečerje predsedničkih, parlamentarnih i beogradskih izbora. Vlast se plaši da referendum ne propadne ukoliko ostane sadašnja odredba o cenzusu. Referendum je kao oblik neposredne demokratije merilo legitimiteta vlasti. Zato bi neuspešan referendum u predvečerje izbora ozbiljno doveo u pitanje navodno plebiscitarnu podršku biračkog tela sadašnjem režimu. U demokratiji je svako izjašnjavanje građana, o bilo kojoj temi, test legitimnosti.

Tzv. Venecijanska komisija je dala podršku ovakvom idiotskom predlogu promene Zakona o referendumu, baš zato što on stvara institucionalne preduslove da građani Srbije postanu idioti u antičkom značenju te reči, jer ih zakoni ne motivišu za učešće u političkom životu. Ukidanje cenzusa kod referenduma, kao oblika neposredne demokratije, nije ništa drugo nego razvlašćivanje nosilaca suverenosti – građana.

U intersu je globalista, u ime kojih istupa tzv. Venecijanska komisija, svaka reforma koja dovodi do razvlašćivanja nosilaca suverenosti. Zadržavanje u takvim uslovima referenduma nije ništa drugo do izigravanje demokratije.

Da Vas podsetimo:  Dok se Srbi spremaju za međusobni obračun, vrata nam razvaljuju Britanci sa novim opakim planovima

Ostaje puka forma radi prikrivanja činjenice da u zemlji suverena vlast ne pripada građanima, no inostranim centrima moći koji suverenu vlast delegiraju lokalnim političko-tajkunskim klanovima. Demokratske forme služe za davanje sankcije (potvrde) takvom prenosu vlasti. Zato je borba za suštinu demokratskih ustanova preduslov za osvajanje nacionalne slobode i danas, kao i u Srbiji u 19. veku.

Tzv. Venecijanska komisija je dala podršku ovakvom predlogu zato što on dovodi do lakše promene ustava, a Venecijanska komisija je naš Ustav kritikovala zbog toga što spada u kategoriju „čvrstih“ ustava, tj. ustava koji se lako ne menjaju. Kritika „čvrstih“ ustava ima veze sa pogledom Zapada na status KiM (zato što se odredba čl. 182. i Preambula Ustava, koje tretiraju KiM kao deo Srbije, mogu promeniti samo putem referenduma), ali i sa pogledom globalista na državnu suverenost. Ustavi koji se lako menjaju pogoduju globalistima koji bi da umanje snagu nacionalnih ustava. Ustavi koji se lako menjaju, a trajne, nepromenive međunarodne konvencije o ljudskim pravima koje imaju suprematiju u odnosu na ustave – to je globalistička vizija pravnog uređenja sveta.

Zasedanje tzv. Venecijanske komisije

Aktom o promeni Ustava koji je usvojila Narodna skupština definisan je krug odredbi koje se tiču pravosuđa i koje će se menjati u sadašnjem postupku revizije Ustava. Stoga nema formalno-pravnog osnova da se priča o Kosovu u vezi sa sadašnjim postupkom promene Ustava. U ovoj reviziji Ustava vlast izvršava naloge Zapada u pogledu pravosudne vlasti.

U nekoj sledećoj promeni Ustava će verovatno pokušati da promene odredbe o Kosovu.

autor:Zoran Čvorović

https://hronograf.net/

1 KOMENTAR

  1. Pa o kome cenzusu vi pričate. Poslednji primer je Severna Makedonija. Imala je cenzus 50%, koji nije ispunjen, ali su rezultate priznali ovi kojima su usta puna demokratije, jer je većina izašlih glasala za, što je njima bilo potrebno i dovoljno. Niko ne priča o nameštenom referendumu za odvajanje Crne Gore. Niko i ne govori kako je Makron dobio izbore, kako je desničar u Austriji uklonjen, kako je Bajden pobedio. Spisak je dugačak, a oni i dalje urlaju o svojoj demokratiji? Da li ja za nas izbor da masovno izađemo na glasanje i glasamo protiv? Nije li to način da se uništi cilj referenduma, odnosno da referendum propadne?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime