Vlajki: Srbi imaju alternativu

0
991

Emil VlajkiU GRADIŠCI je održan okrugli sto na temu „Partnerska saradnja Republike Srpske i Republike Srbije sa težištem na bezbednosti i ekonomiji”.

Uvodno izlaganje je podneo potpredsednik Republike Srpske Emil Vlajki koji je, pored ostalog, rekao:

Ovo je vrlo teško vreme i moglo bi se reći da se u ovom času vodi borba na život i smrt. Vodi se borba u tom smislu, iako postoje, mada više na papiru nego u stvarnosti, specijalne paralelne veze između Republike Srpske i Srbije. Može se vrlo lako desiti da se te veze prekinu i da Srbi sa jedne i druge strane Drine krenu u suprotnim smerovima, da ne kažemo neprijateljskim smerovima jedni prema drugima.

To je jedna realna opasnost koja, na žalost, ima više šanse da uspe nego da se srpsko prijateljstvo sa jedne i druge strane Drine – poslovni, politički i svaki drugi odnosi – uspe i da bude ono što bi bilo prirodno, a to znači jedno spajanje ili stapanje svega onoga što je deo srpskog naroda sa jedne i druge strane Drine.

Svi ste svesni da su glavni, a i ostali mediji počeli medijsku kampanju za ulazak u NATO. Ne pričam zbog toga što sam protiv NATO posebno, mada jesam.

Živeo sam u NATO-zemljama preko dvadeset godina, prema tome meni to ne smeta, nisam se previše osećao ugroženim sa one druge strane. Doduše, zadnjih deset godina bilo je jedno međuvreme gde praktično ova druga strana nije predstavljala nikakvu opasnost.

Ali sada – otkako je na čelo Ruske Federacije došao onaj ko je trebalo da dođe, odnosno predsednik Putin koji je doneo dostojanstvo u odnosu na ono što je bilo za vreme Jeljcina ili Gorbačova – stvari se veoma komplikuju.

Da Vas podsetimo:  U Kanadi vakcinacija protiv majmunskih boginja uveliko traje, dok Srbija očekuje Euro prajd

Komplikuju zbog toga što se u ovom času vodi prava bitka i na području Srbije i na području Republike Srpske za ulazak u NATO. Nije stvar u tome što neko hoće da uđe, već što se vodi propaganda da se uđe u NATO, posebno u Republici Srpskoj.

Nažalost, univerzitetski profesori sa Fakulteta političkih nauka vrše otvorenu propagandu u korist NATO, a isto tako i mediji u Republici Srpskoj koji pišu čitave serije članaka o prednostima ulaska u NATO. To se objavljuje, čine to „Glas Srpske” i „Nezavisne novine” i neki elektronski mediji koji to malo prikrivenije rade.

U čemu je problem da se uđe ili ne uđe u NATO?

Problem je u tome što Srbi sada imaju izbor. Republika Srpska na žalost nije država, ali ima dosta karakteristika države, više nego neke druge na svetu. I Republika Srpska i Republika Srbija su u teškoj ekonomskoj situaciji. Ta teška ekonomska situacija se ne može rešiti hapšenjima koja se sada u Srbiji sprovode iako se demagoški predstavljaju kao nešto jako posebno, nego se može rešiti pomoću finansijske pomoći. A potrebna inansijska pomoć ne dolazi sa Zapada.

Nedavno sam razgovarao sa nekim zvaničnicima „Zapada” koji su me pitali zašto ne volimo NATO i „Zapad”. Rekao sam: „Šta hoćete?! NATO je bombardovao Srbe, demonizovao ih, otkidao teritorije, ucenjivao itd. Zbog čega hoćete da vas volimo?”

Ali, rekao sam i sledeću stvar. Ubacite u Republiku Srpsku, recimo, dve milijarde evra i ja ću postati prvi natovac na području Republike Srpske. Oni su na to rekli: `Znate, potpredsedniče, mi nemamo para, imamo krizu, mi to ne možemo uraditi`. Onda sam rekao: `Pa dobro, šta hoćete kad ne dajete nikakvu pomoć?`. Unutar BiH, od pristigle pomoći tokom proteklih dvadeset godina – svega 17 odsto je bilo za Republiku Srpsku. Dakle, čak ste se maćehinski u ekonomskom smislu odnosili prema Republici Srpskoj. Zbog čega hoćete onda da Republika Srpska pristane na NATO?`

Da Vas podsetimo:  Hrvatska traži ono što je tuđe – Srpsko – treba im reći: Dosta!

To je to što je NATO, ili Zapad, uradio za Srbe bilo sa jedne, bilo sa druge strane Drine. A treba da se uđe u tu neku EU koja više ni sama sebe ne može da izdržava.

Sa druge strane, oni koji istinski pružaju finansijsku pomoć u ovom času, koliko god da je minorna, to je kapital koji ulazi u Republiku Srpsku od strane Rusije i sa druge strane pomoć u vidu Južnog toka i nekih kredita koji će vredeti milijarde evra. Ali, u čemu je problem?

Problem je u tome što Rusi vrlo jasno kažu: nema nikakvih problema da uđete u EU (u koju mi nikada nećemo ući, ni BiH ni Srbija, uzgred rečeno9, ali prekidamo svaku pomoć ako uđete u NATO. A ako Rusija prekine pomoć u ovom času Republici Srbiji, u kojoj postoje snažne tendencije da se minira Južni tok, onda Srbija nema nikakve perspektive i ekonomskog razvoja, a ako Srbija opet ostane neutralna kao što piše u Ustavu, a BiH uđe u NATO, odnosno nadvlada jedan glas bošnjačke opcije koja je, mislim pronatovska, kao i hrvatska opcija u Federaciji BiH jer su njihova braća Hrvati sa druge strane već u NATO – praktično neće biti više nikakve veze između Republike Srpske i Republike Srbije.

To je ono što hoću da kažem i to je taj neki referentni okvir unutar kojeg se ovaj skup ili slični skupovi održavaju.

Prema tome, imamo izbor:

Ili ćemo ići prema jednoj fikciji za koju čak zapadni ekonomisti kažu – ako BiH ikad uđe u EU, to će biti za 20-25 godina, što bi se praktično reklo, to je šega od perspektive. A neće nikad ući zato što ne ulazi ni Turska. Turska, opet, ne ulazi zbog toga što EU nije luda da preko Turske dođe ko zna koliko desetina, stotina hiljada ljudi koji pripadaju drugoj civilizaciji i koje EU praktično ne želi. Prema tome, ona praktično iz istih razloga ne želi ni BiH, pogotovo što i po nedavno sprovedenom popisu u ovom času Bošnjaci nadmašuju i Srbe i Hrvate zajedno.

Da Vas podsetimo:  Bolelo tada, boli i sada

Ili da svi koji imaju svest o ovome što govorim idemo tamo gde ima kapitala, gde ima resursa, gde ima tržišta, a to je istočna strana, umesto da se bavimo nekim fikcijama prema Zapadu i da jedna mala kategorija stanovništva koja je potplaćena, a to vrlo odgovorno govorim, vrši propagandu za kretanje prema EU koja će „dobro” živeti, a svi ostali će crkavati i još biti pod vlašću civilizacije koja nije naša civilizacija.

Vanja Savićević / serbian.ruvr.ru

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime