Vlast finansira vojsku i policiju nauštrb puteva, pruga, zdravstva i obrazovanja

1
1067

Tradicionalnim kamenom temeljcem danas je počela izgradnja stanova za snage bezbednosti u Nišu i Vranju u godini u kojoj je budžet za vojsku i policiju skoro dupliran. Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović kaže da Srbiji trebaju javne investicije koji bi podstakle privredni rast, a da to ne donose vojska i policija. Ipak, novinar Miša Brkić tumači da je predsednik Vučić opsednut snagama sile.

Pavle Petrović, prvi čovek državnog tela koje godinama dijagnostikuje ekonomske boljke Srbije, na predavanju u Nišu “Javne investicije i privredni rast” navodi da Srbija stagnira za zemljama centralne i istočne Evrope jer ima nedovoljan privredni rast, iako to vlast često drugačije predstavlja.

Za veći rast, kaže Petrović, potrebne su i veće javne investicije. Budžetska 2019. godina još jedna je propuštena šansa da se to ispravi.

Postojao je odgovarajući prostor u budžetu da se investicije stvarno i povećaju uz očuvanje fiskalne stabilnosti i niskog deficita – analizira Petrović.

Ipak, povećalo se izdvajanje u opremu vojske i policije sa 0,6% na 0,9% BDP, dok centralna Evropa izdvaja samo 0,3.

Privredni rast se stimuliše preko javnih investicija u infrastrukturu, zaštitu čovekove sredine, ali i u obrazovanje, zdravstvo, ali tu se efekti vide na duži rok – 4 do 5 godina, jer je to ulaganje u ljudski kapital, on dolazi kasnije – kaže Petrović.

Zato je srpski privredni rast 3-3,5%, a centralne Evrope 4%.

Naravno, Vlada daje društveni izbor, hoćemo li u puteve ili tenkove, ali struka je tu da pokaže posledice toga – navodi Petrović.


Akcenat na ulaganje u plave i maskirne uniforme – opsednutost silom

Dobrica Ćosić je nekada savetovao Vojislavu Koštunici da uzme vojsku i policiju, kaže novinar Miša Brkić, a da ekonomiju prepusti Zoranu Đinđiću. Da se u percepciji vlasti ništa nije promenilo, tumači Brkić, pokazuje i ova gradnja stanova najpre za snage bezbednosti, ali i veća budžetska izdvajanja za “silu” nauštrb drugih delova društva.

Da Vas podsetimo:  VLADIMIR SE SA BRAĆOM PRESELIO NA SELO I POKRENUO BIZNIS: O njihovim proizvodima pričaju svi, evo i zbog čega!

To je ta opsednutost srpskih političara delovima vlasti koji se odnose na moć i na silu. Umesto da idemo ka demokratskoj državi i državi kao servisu građana, mi jačamo sektore da bismo pretili građanima i da bismo pretili susedima – kaže Brkić.

Ipak, Brkić “razume” zašto vlast voli da ima zadovoljne vojnike i policajce.

Nikad nije loše imati vojsku i policiju uz sebe. Međutim, ja koliko vidim, u vojsci zadovoljstva nema previše – navodi Brkić.

Novinar Brkić podseća na trenutnu bitku vlasti i opozicije u Venecueli za podršku vojske, pa navodi da “diktatori nikad nisu sigurni kad će vojska da im okrene leđa”. Za njega je moguće da kao u režimu Slobodana Miloševića, vojska bude korišćena i kao “sredstvo protiv onih koji protestuju”.

A za gradnju stanova na jugu Srbije, Brkić se pita zar Srbija nema domaće građevince koji mogu to da grade, već je posao dat turskoj firmi.

Podsetimo, danas je počela gradnja stanova za snage bezbednosti u Nišu i Vranju.

M. Zirojević
Izvor: Južne vesti

 

1 KOMENTAR

  1. Najbolje je da se kao Sutanovac ,Davinic ili Tadic zalazu da vojska unisti sve rakete i pretopi tenkove. Tada cemo da se branimo prackama ili mozemo da ocekujemo da nas brane oni koji su nam bombe bacali. Sva ova drugosrbijanska trabunjanja kako mali zlocesti i glupi DOKICA ZAMISLJA VODJENJE DRZAVE SMO VIDELI POSLE PETOG OKTOBRA i to smo gledali deceniju i po. Ti isti glumci nam sada prodaju maglu. Isti likovi su se opametili i nesto naucili? SUMNJAM….

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime