Vlast i dalje bježi od Njegoša i njegove zaostavštine, a Đukanović…

0
1392
Petar drugi Petrović Njegoš / Foto: Wikipedia

Prije godinu dana Demokratski front je predložio Skupštini Crne Gore da se uvede novi državni praznik, 13. novembar – Dan Petra drugog Petrovića Njegoša, crnogorski praznik kulture.

Izmjenama Zakona o državnim i drugim praznicima, koje je tada DF predložio, novi praznik bi se uveo sa ciljem da se afirmiše kultura i stvaralaštvo jedne od najvažnijih ličnosti Crne Gore, vladara, vladike, pjesnika i filozofa.

Skupština Crne Gore, voljom poslanika DPS-a, nije prihvatila ovaj predlog.

Danas smo, na godišnjicu rođenja Petra II Petrovića Njegoša, razgovarali sa poslanikom Ujedinjene Crne Gore i profesorom srpskog jezika i književnosti na Filološkom fakultetu u Nikšiću doc. dr Goranom Radonjićem.

Praznici i obilježavanja postoje da bi se čuvale i afirmisale neke vrijednosti, u ovom slučaju vrijednosti koje sam Njegoš predstavlja. Nažalost, nasuprot Njegošu i našoj tradiciji uopšte, vlast sadašnja neprestano negira te vrijednosti„, kazao je Radonjić.

Nemjerljiv je značaj Njegoša za našu kulturu. Da živimo u istinskoj Crnoj Gori, drugačiji bi bio i odnos prema Njegošu, njegovom uticaju i pravcu koji je svojim životom i djelima svima nama odredio. Petar II Petrović Njegoš se zasnovao na našoj i na evropskoj tradiciji, na kosovskom mitu prije svega. Trasirao je put Crnoj Gori baveći se najvažnijm pitanjima za pojedinca i za drušrvo, kao što su pitanja identiteta, morala, vjere, smisla postojanja, i sve to u jednoj neprevaziđenoj estetskoj formi. Problem crnogorskim vlastima baš zato predstavlja isticanje Njegoša, jer govor o Njegošu ogoljava karakter sadašnjeg režima, koji je suštinski suprotstavljen Njegošu i čiji su ciljevi zapravo antinjegoševski.

Obrazovan u evropskom duhu, Njegoš je bio u stalnom dijalogu sa savremenim i prošlim stvaraocima. Ne smijemo da zaboravimo njegovu želju za slobodnom mišlju, želju za unapređenjem i razvojem“, navodi poslanik UCG.

Da Vas podsetimo:  Na isti auto platiš duplu carinu: Kad se seliš – ostavi kola u Srbiji

Njegoš je u svojim djelima žigosao i pojave kakve su lažni car i tiransko ponašanje vlasti, ogolio je laži i prevare, i slatkorječivost neprijatelja. Zalagao se za istinu i naglasio da je najsvetija ljudska dužnost da se tiranin dovede poznaniju prava. Kako da sadašnji vlastodršci poštuju i slijede Njegoša? Oni su, vjerujem, svjesni da je on njihov najveći protivnik. Zato oni Njegoša potiskuju i prećutkuju, ili se njim bave na banalan način, ponavljajući fraze bez sadržaja, kako bi obesmislili i Njegoša, kao što se trude da obesmisle i sve drugo što je vrijedno.

„Podsjetimo se i toga da trenutna vlast u Crnoj Gori odbija da uopšte govori o tome da se na Lovćen vrati kapela, i da se time ispuni Njegoševa želja. Treba se sjetiti i da je o značaju pjesnika, vladike i vladara dobro znala austro-ugarska vojska. Zato je po okupaciji i srušila kapelu, želeći da uništi naš identitet i naše sjećanje. Zbog toga je Njegoš važan, jer ne dozvoljava da se zaboravi i poništi istina o nama. Njegoš nas podsjeća da zlo i nepravda ne mogu i ne smiju pobijediti“, zaključio je Radonjić.

Vučurović: Ovakva Crna Gora nije zaslužila Dan Njegoša

„Kad Crna Gora bude svoja, junačka, kakva je nekad bila, a ne u posjedu crnogorskih ustaša, onda će biti i Dan Njegoša“, kazao je poslanik Demokratskog fronta Jovan Vučurović.

Po njegovim riječima, ovakva Crna Gora nije zaslužila Dan Njegoša, ovom Crnom Gorom vladaju oni koji su izdali svoje pretke, koji su od naših saveznika napravili neprijatelje, a njihovi partneri su naši neprijatelji.

„Dakle, borimo se da se Crna Gora vrati sebi, Demokratski front je borac za tu slobodnu Crnu Goru i ne sumnjam da će konačna pobjeda biti naša“, zaključio je Vučurović.

Da Vas podsetimo:  Kremlj: Istina o eksplozijama na „Severnom toku“ iznenadiće mnoge

Njegoševa nagrada Jovici Aćinu

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uručiće danas najznačajniju državnu nagradu, međunarodnog karaktera „Njegoševu nagradu“ za stvaralaštvo autora književnog djela koje je prvi put objavljeno u prethodne dvije godine na nekom od južnoslovenskih jezika.

Nagrada se uručuje na dan Njegoševog rođenja, a ovogodišnji laureat je književnik Jovica Aćin za roman „Srodnici“, objavljen 2017. godine u izdanju Lagune.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime