Vlast na RTS-u za petnaest dana bila prisutna više od 75 odsto, opozicija oko deset

0
81

Privremeno nadzorno telo za praćenje medija saopštilo je juče da su prema istraživanju o zastupljenosti vlasti i opozicije u televizijskim programima, koje je to telo sprovelo od 1. do 15. januara, predstavnici vlasti na Radio televiziji Srbije (RTS) bili prisutni u više od 75 odsto ukupno posmatranog programa, a predstavnici opozicije oko deset odsto.

Foto: RTS , printscreen

Kopredsedavajući Privremenog nadzornog tela za praćenje medija Rade Veljanovski kazao je da je RTS imao samo četiri opozicione stranke u svojim programima, a da je opozicija u programu Radio televizije Vojvodine (RTV) bila još manje prisutna.

„Opozicije je na RTV-u bilo 4,5 odsto, a da emisija ‘Pravi ugao’ nije uzeta u obzir“, rekao je Veljanovski na konferenciji za novinare u Palati Srbija.

Kada je reč o komercijalnim emiterima, kako je dodao, na Pinku opozicije „praktično i nema“.

„To je toliko mali procenat, 3,7 odsto, a negde oko 70 odsto su predstavnici vlasti“, rekao je Veljanovski.

Dodao je da je slično i sa televizijom Hepi.

Na kablovskoj televiziji N1 opozicija je prusutna 17,65 odsto, a vlast 9,09, dok je na televiziji Nova S vlast prisutna 1,87 odsto, a opozicija 17,59.

„Istraživanje dokazuje opšti utisak u javnosti da u jednim medijima ima jednih (političara), a u drugim nema drugih“, kazao je Veljanovski.

Deset dana nakon formiranja tog tela, rekao je on, poslate su smernice svim medijima i političarima da moraju da „promene svoje ponašanje, jer je sadejstvo najvažnije“.

Veljanovski je rekao da apel tog tela, „nažalost“, nije uvažen kod političara i medija i da političari i dalje biraju na kojoj će televiziji gostovati.

Takođe je rekao da se javnost „dosta zainteresovala“ za emisiju „Meta porodica“, koja je bila emitovana na televiziji Pink, kao i o emisiji „Junaci doba zlog“, na televiziji N1.

Da Vas podsetimo:  „REM dobija diktatorska ovlašćenja“: Istina o navodnom „restartu“ tela kojim vlast teroriše srpsku javnost nasiljem i primitivizmom režimskih TV

„Razgovarali smo sa REM-om i dobili smo informaciju da je REM, takođe imao saznanja da je ta emisija (‘Meta porodica’) bila objavljena i na regionalnim televizijama i da kad se prikupi dovoljno podataka pokrenuće se procedura, nakon čega će javnost biti obaveštena o epilogu te procedure“, kazao je Veljanovski.

Opozicija je više negativno tretirana u pojedinim medijima, ocenio je Veljanovski.

On je najavio da će u petak biti održan sastanak tog tela sa evroparlamentarcima na kojem će biti predstavljeno ovo istraživanje, a od evroparlamentaraca, kako je rekao Veljanovski, očekuje „podršku“.

http://uns.org.rs/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime