Vlast prikriva predaju Kosova i Metohije

2
871

bor5Suština problema na severu Kosova je što je razočarana i besna rodbina došla po miraz. Građanima treba jasno reći: Nije normalno da ljudima, bilo na KiM ili igde drugde, pričate jedno, a onda kada dođete na vlast, uradite nešto sasvim drugo. Pritom, da očekujete da svi ti koje ste prvobitno ubeđivali i ubedili da ćete uraditi potpuno suprotno, da ćutke prihvate ovo što sada radite. Tu je omanula sadašnja vlast i to je svima jasno.

Uskoro će srpska javnost imati prilike da vidi danski film koji je pratio delove pregovora sa Editom Tahiri i moći će svi da se uvere koliko su lažne bile tvrdnje da smo mi tamo samo poštali Kosovo i izdali državu. Da je imala kraće rokove, i pored znatno veće podrške nego što smo mi imali, ova vlast bi napravila još gori sporazum, tvrdi u opširnom intervjuu za NSPM Borislav Stefanović, šef poslaničke grupe DS u Skupštini Srbije i pregovarač u Briselu u vreme bivše Vlade.

NSPM: Kako gledate na dešavanja oko kosovskih izbora ovih dana?!

Borko Stefanović: Štetan je agresivan pokušaj vlasti da podeli Srbe na „vladine“ i „Tačijeve“, štetne su izjave Aleksandra Vulina i Marka Đurića, štetan je bojkot jer nas to vodi u dalje probleme i izolaciju. Najgore je što je atmosfera verbalne agresije koja je napravljena od vlade i bojkotaša dovela do fizičkog nasilja. DS i ja smatramo da je bojkot legitimna stvar. To je potpuno normalno u demokratskom sistemu, ali da ne koristi nasilje. Zato treba da se ispita ko stoji iza nasilja jer su i DSS i neke prozvane organizacije demantovale da stoje iza nasilja i pretnji ljudima koji glasaju.

Vlada je podbacila jer nije uspela da ubedi Srbe. Kada su videli da to ne ide onda su ljude proglasili za „Tačijeve Srbe“. To je neodgovnoro i pokazuje nemoć, neznanje i nepripremljenost ove vlade. Zapravo, to pokazuje da je ova Vlada spremna da priča samo sa onima koji joj aplaudiraju

Vlada je podbacila jer nije uspela da ubedi Srbe. Kada su videli da to ne ide onda su ljude proglasili za „Tačijeve Srbe“. To je neodgovnoro i pokazuje nemoć, neznanje i nepripremljenost ove vlade. Zapravo, to pokazuje da je ova Vlada spremna da priča samo sa onima koji joj aplaudiraju.

NSPM: Ali na koji način prići Srbima ako oni sami, na osnovu Briselskog sporazuma i drugih koraka, imaju utisak da ih država napušta?

B.S: Potrebno je sa puno takta i razumevanja razgovarati sa Srbima, objasniti svaki detalj tog sporazuma i dati jasne garancije prisustva države Srbije. Kada su već napravili Briselski sporazum, a on nije dobar, trebalo je ljudima da objasne da bolji nije bio moguć i da bi svaki naredni bio gori. Mislim da su užasno pogrešili što su plasirali teze da ko ne glasa za listu „Srspka“ da će ostati bez posla, kao i što su ucenjivali direktore i ljude da glasaju, što je stvorilo kontrareakciju.

NSPM: Kako gledate na delovanje bojkotaša?

B.S: Kada je o bojkotašima reč, mislim da su pogrešili što se nisu ogradili od nasilja i što nisu bojkot sprovodili na mirniji, ali kreativniji način.

Velika je odgovornost i na međunarodnoj zajednici koja je neozbiljno ušla u ovaj proces, sa nepripremljenim biračkim spiskovima i sa slabim prisustvom policije. Oni su na neki način otvorili vrata za ono što se dešavalo, a što ne očekujemo da se desi u nedelju.

NSPM: Mislite li da će u nedelju biti veća izlaznost?

B.S: Mislim da će biti veća izlaznost.

NSPM: U čemu je razlika između pristupa koji ste Vi i Vlada koju ste predstavljali imali, u odnosu na ovu sada, a kada je reč o odnosu prema Srbima na KiM?

B.S: Imali smo dve stvari bolje – strpljenje i istinu. Mi ih nismo lagali i mnogo puta im se istina nije svidela. Tu se postavlja pitanje – koji je to momenat kada će neko iz Beograda da dođe i da prestane da priča bajke?! Mi smo tu liniju prešli, a ova Vlada je otišla u nekim elementima dalje. Pokušali su onda to da sakriju i stave u oblande. Kao političaru, meni je to jasno, ali kao građaninu – nije.

Ovde je reč o sistematskom pokušaju smanjivanja istorijskog poraza. Taj poraz boli svakim danom sve više, ali je odgovornost na onima koji vode državu da stave duh u bocu, odnosno da pokažu da Zajednica srpskih opština nije obična NVO, kako tvrdi Priština.

Kada smo mi bili na barikadama, koje su sami Srbi tamo organizovali a ne mi iz Beograda, ljudima tamo sam objašnjavao sve šta sam dogovarao Bilerom (komandant KFOR-a Erhard Biler – napomena redakcije). Svako na severu Kosova će vam danas reći: „ono što je Borko radio nije bilo dobro, ali nam je on govorio o čemu pregovara“. E, to je razlika između nas i njih. Ako krijete nešto, kako onda mislite da pošaljete ministra u kombinezonu i očekujete da Srbi ćutke prihvate njegove naredbe?!

NSPM: Ali ako ni „Borko nije dobro radio“, a ni ova vlast sada – u čemu je onda poenta? Osim u načinu rada, ishod je, čini se, isti?

Da Vas podsetimo:  Svi ljudi sveta moraju da ustanu i sruše ovaj loš sistem!

B.S: Tu i jeste tačka spajanja sa sadašnjom vlašću – i mi, a i oni, ali sa zakasnelom pameću, shvataju da moramo da postignemo sporazum sa Albancima jer će protokom vremena biti sve gore. Ali, nas razdvaja neprijatna istina o kojoj smo mi otvoreno govorili i zbog toga smo imali mržnju, pad popularnosti i poraz na izborima. Imajte na umu da je Nikolić na izborima pobedio za preko 70.000 glasova razlike i to zahvaljujući podršci DSS. Da je DSS rekao nemojte glasati za Nikolića, kakva bi danas bila Srbija? Šta bi bilo da je SNS ostao na pozicijama koje je obećao DSS-u i građanima kada je o KiM reč?!

NSPM: Kakva bi bila Srbija?

B.S: Srbija bi bila u težoj međunarodnoj situaciji, a ni SNS ne bi bio ovaj isti kao što je danas.

NSPM: Jel mislite da je u slučaju SNS reč o naknadnoj pameti ili o zloupotrebi poverenja kod birača u vreme izbora?!

B.S: Pravilnije je reći da je ovo zloupotreba poverenja. Jedini uspeh ove vlasti je kontinuirano dubinsko neispunjavanje predizbornih obećanja.

NSPM: DS podržava izlazak na izbore, što je u skladu sa Briselskim sporazumom. Međutim, ko je garant Briselskog sporazuma, odnosno – ko je garant da za nekoliko godina Albanci neće potpuno umanjiti prava Zajednice opština, kao što smo već imali prilike da vidimo u Hrvatskoj na primeru Zajedničkog vijeća opština?

B.S: Podržavamo Briselski sporazum i njegovu implementaciju sa punom svešću da znamo da je loš. Zato što znamo da ova vlast bolje ne može. Oni bi napravili i gori sporazum da su imali kraće rokove. Razlika u pregovaranju ove i naše vlasti jeste što smo mi pregovarali bez podrške javnosti, koalicionih partnera, uz kritiku opozicije, dok je ova vlast imala podršku i javnosti, i koalicionih partnera i opozicije, a samo su rekli – gde je papir da potpišemo.

Garant je EU. Ali, u međunarodnim odnosima se uvek dešava da dve strane drugačije tumače ono što piše. Mnogo zavisi od odlučnosti države da to bude kako piše i, najvažnije, koliko će Srbi na KiM biti dostojni istorijskog zadatka da od Zajednice srpskih opština naprave više od onoga što Priština kaže da ta organizacija jeste.

Svako na severu Kosova će vam danas reći: „ono što je Borko radio nije bilo dobro, ali nam je on govorio o čemu pregovara“. E, to je razlika između nas i njih. Ako krijete nešto, kako onda mislite da pošaljete ministra u kombinezonu i očekujete da Srbi ćutke prihvate njegove naredbe?!

To je nešto oko čega možemo danima da raspravljamo, ali to pokazuje jadno stanje međunarodne pozicije Srbije. To pokazuje koliko Srbija – ni zbog ove, ni zbog prethodne vlasti, već zbog užasnog pada 1999 – mora stalno da se čupa iz rupe u koju su je drugi ubacili. Prema tome, ovde je reč o sistematskom pokušaju smanjivanja istorijskog poraza. Taj poraz boli svakim danom sve više, ali je odgovornost na onima koji vode državu da stave duh u bocu, odnosno da pokažu da Zajednica srpskih opština nije obična NVO, kako tvrdi Priština.

NSPM: Kako tumačite Vučićevu izjavu datu na dan izbora na KiM 3. novembra, a u kojoj je rekao da mu je potrebno 45 minuta da zavere red u Kosovskoj Mitrovici?!

B.S: Vrlo nezgodna izjava.

NSPM: Za koga?

B:S: Za Srbiju. Jer, ili imamo bezbednosne snage na KiM, ili ne. Tih 45 minuta je vreme potrebno da se stigne od Jarinja. Ne znam šta je mislio pod time.

Sve vlasti, od Đinđića do ove danas su tražile da se bezbednosne snage Srbije vrate na KiM i svi su dobili isti odgovor – „ne“. Zapravo, uvek su nam govorili da pitamo komandanta KFOR-a, onda on kaže da to odlučuje NATO, a onda oni tvrde da o tome mogu da razgovaraju tek na zasedanju za nekoliko meseci…

NSPM: Da li su na KiM prisutne srpske bezbednosne strukture i da li ih je bilo u vaše vreme? Srbi sa KiM tvrde da jesu. To je i u razgovoru za „Svedok“ potvrdio Marko Jakšić?

B.S: O tome se dosta pričalo, naročito među ljudima na terenu. Ja to nisam video, niti sam imao ikakva direktna saznanja o tome.

NSPM: Boris Tadić je izjavio za „NIN“ da je Briselski sporazum najviši nivo implicitnog priznavanja nezavisnosti Kosova, do sada. Da li DS deli to stanovište počasnog predsednika?

B.S: Mislim da je to potpuno tačno. Kada je Briselski sporazum napravljen, to smo javno i rekli pa su nas svi napali. To je de fakto najviši nivo priznavanja nezavisnosti Kosova. Mislim da smo sad nekako najbliže neprostojnom dodiru Beograda i Prištine. Srpska država će biti i dalje prisutna na KiM – preko sredstava za Zajednicu srpskih opština, koje će ići preko budžeta Kosova. Mi tražimo da se ljudima kaže kako jeste, pa neka sami donesu sud o tome. Mi sigurno nećemo reći da je to izdaja, ali neki drugi hoće.

NSPM: Očekujete li izbore uskoro?

B.S: To zavisi od Aleksandra Vučića. Ova vlada nije u stanju da reši osnovne ekonomske probleme u društvu. Drugo, pukotine između koalicionih parntera su sve veće. Ako Aleksandar Vučić bude uspešan u slamanju otpora SPS i Tomislava Nikolića, imaćemo izbore u martu. Ako bude neuspešan, nećemo ih imati u martu.

Razlika u pregovaranju ove i naše vlasti jeste što smo mi pregovarali bez podrške javnosti, koalicionih partnera, uz kritiku opozicije, dok je ova vlast imala podršku i javnosti, i koaliciponih partnera i opozicije a samo su rekli – gde je papir da potpišemo

NSPM: Da li podržavate izjavu počasnog predsednika vaše stranke o koaliciji sa SNS kad DS ojača?

Da Vas podsetimo:  Svi ljudi sveta moraju da ustanu i sruše ovaj loš sistem!

B.S: Sa ovakvom SNS koja uništava privredu, koja hapsi i progoni, lansira laži preko tabloida i uvodi autokratiju, mi sa njima ne možemo praviti nikakvu koaliciju. Počasni predsednik ima pravo na svoje mišljene, ali stranka je rekla da je protiv koalicije.

NSPM: Da li ste saglasni sa ocenom Borisa Tadića da Dragan Đilas još uvek nije našao svoj politički identitet?

B.S: O tome najbolje govori sve veće jedinstvo u stranci i rezultati će to najbolje pokazati. Osetno je da je razočaranje u vlast sve veće, ekonomska situacija sve gora. LJudi u sve većem broju ne žele da glasaju za SNS, ali to ne znači da će glasati za DS. Na nama je da pokažemo da smo mi jedina prava alternativa ovoj vlasti.

NSPM: Ako DS ne može sa SNS zbog razloga koje ste naveli, ako ne možete sa DSS zbog stava o EU i KiM, sa LDP ste se razišli sada, sa kime možete?!

B.S: Mislim da DS ima najbolji koalicioni potencijal. Ako meni ne verujete, pitajte koalicione partnere Aleksandra Vučića. Pitajte ih da li su srećni da svaki dan idu na posao i glume ministre? Tamo nema nikog osim Saše Radulovića koji veruje da je ministar. Svi ostali sebe vide kao savetnike Aleksandra Vučića. Da li su srećni da ne znaju šta će i kada osvanuti o tabloidima o njima? Da li su srećni što ova vlada nema nikakvu koherentnu politiku i što će budžet koji sledi imati 500 miliona evra predviđenih za otpremnine? Ovaj balon će pući. Samo je pitanje da li DS ima adekvatan odgovor u programu – imamo.

NSPM: Da li je Vama poljuljana pozicija šefa poslaničke grupe DS-a u Skupštini, kako pišu pojedini mediji, ili?!

B.S: To je neistina, poput one da primam platu a ne idem na posao. Mediji su danas tužna slika Srbije. Javno mnjenje nam oblikuju laži u tabloidima pod kontrolom vlasti. Najbolja poruka građanima je: ako verujete „Kuriru“ i sličnim tabloidima, onda vam je stvarno dobro u životu, novčanici su vam puni, a na severu Kosova nema prištinskih institucija.

O filmu o pregovorima u Briselu

NSPM: Šta je poenta filma o pregovorima u Briselu, a za koji ste Vi, na svom Tviter profilu, okačili trejler?

Borislav Stefanović: Robert Kuper (predstavljao posrednika EU u pregovorima u Briselu – napomena redkacije) dozvolio je jednoj filmskoj ekipi iz Danske da napravi dokumentarni film o pregovorima s obzirom na to da su smatrali da je ovo retka situacija da imamo pregovore sa Albancima oči u oči, i da su ovo bili pregovori koji su dali sedam konkretnih rezultata, bez obzira na njihovu kontroverznost.

Oni su snimali u dve ili tri runde tok pregovora. Najzanimljivije u filmu je da se vide ogromne razlike koje su postojale između Edite Tahiri i mene, kao i stavova koje smo zastupali. Mislim da jesu prikazali neke zanimljive detalje.

NSPM: Ko je finansirao film i čija je ideja?

B.S: To je ideja producentske kuće iz Danske i oni su to finansirali. Mi o tome nismo mnogo znali. Jedino smo pitani da li nam smeta da nas snimaju, na šta smo mi rekli da nam ne smeta.

Mislim da smo sad nekako najbliže neprostojnom dodiru Beograda i Prištine. Srpska država će biti i dalje prisutna na KiM – preko sredstava za Zajednicu srpskih opština, koje će ići preko budžeta Kosova. Mi tražimo da se ljudima kaže kako jeste, pa neka sami donesu sud o tome. Mi sigurno nećemo reći da je to izdaja, ali neki drugi hoće

NSPM: Koja je poenta ovog filma?

B.S: Dobro je što će se ovaj film pojaviti jer će javnost, sa jedne strane, da vidi koliko je suštinski bila obmanjivana od tadašnje opozicije a u pogledu toga kako mi samo popuštamo i predajemo Kosovo.

Ovaj film će potvrditi koliko smo mi bili udaljeni, koliko mi nismo imali šta da krijemo i koliko, suštinski, prisustvo kamere u delu pregovora nije moglo ni na koji način da oteža našu poziciju, već samo da pruži veći stepen uvida javnosti.

Umesto odgovora, vlast deli uvrede

– Kada pitamo ovu Vladu zašto je dala pozivni broj 383 za Kosovo, oni kažu: „vi mrzite svoj narod“. Kada ih pitamo zašto ste KEK-u dali sever Kosova u energetskom smislu, oni nam kažu: „vi ste uništili Srbiju jer ste vodili pregovore sa Albancima“. Pa sa kim oni vode pregovore?! Sa Marsovcima?!

Da Vas podsetimo:  Svi ljudi sveta moraju da ustanu i sruše ovaj loš sistem!

Da mi nismo pokrenuli priču o Kosovu, Nikolić danas ne bi mrdnuo dalje od Minska

– Jako me vređa kada na Odboru za KiM Marko Đurić kaže da smo mi, prethodna vlast, upropastili rešavanje kosovskog pitanja jer smo ga izbacili iz UN. On zaboravlja da je predsednik Nikolić obećao da će proces pregovora oko KiM vratiti u UN i da će Rusi biti posrednici. Od toga, kao ni od drugih predizbornih, nema ništa.

Oni zaboravljaju da mi nismo vodili pregovore o Kosovu, predsednik Nikolić zajedno sa Markom Đuriđem danas ne bi mrdnuo dalje od Minska.

Nismo mogli bolje oko Kosova, svi su nas opstruirali

– Sve vreme pregovora u Briselu nedostajalo je strpljenje prema našoj strani. Niko nije hteo da nam da kredita. Međunarodna zajednica je žurila i htela je da sve bude brže i efikasnije, nažalost najčešće u prilog kosovskom interesu. Sa druge strane, čak i naša domaća javnost koja je u našim minimalnim ustupcima videla planine izdaje nacionalnog interesa. Pritom smo tada imali opoziciju koja je bila izuzetno neprijateljski nastrojena i koja nas je opstruirala, za razliku od sadašnje situacije. Imajući u vidu takve uslove, zaista mislim da nismo mogli bolje.

NSPM: Uzevši u ozbir ovo što ste rekli – da li ste spremni da kažete da nama EU nije bila iskren partner i saradnik, kako se to i u vreme vaše vlasti, a i sada predstavlja.

Mislim da DS ima najbolji koalicioni potencijal. Ako meni ne verujete, pitajte koalicione partnere Aleksandra Vučića. Pitajte ih da li su srećni da svaki dan idu na posao i glume ministre? Tamo nema nikog osim Saše Radulovića koji veruje da je ministar. Svi ostali sebe vide kao savetnike Aleksandra Vučića.

B.S: Mogu da kažem da mi jesmo partneri i dalje, ali da su u politici samo važni interesi a ne prijateljstvo i partnerstvo. U tom smislu, mi smo učinili nemoguće: imali smo prijateljske odnose i sa Rusijom i sa Kinom, ali i sa EU.

NSPM: A šta radi ova vlada – pošto i oni tvrde da su uspostavili odlične odnose sa celim svetom i još potpisuju dosta sporazuma?!

B.S: To je zato što EU i SAD interesuje isključivo uspešnost kosovskog procesa. Ako se vi u tome pokažete efikasniji i brži u odnosu na prethodnu vlast, onda imate automatski podršku. Sa druge strane, Rusima i Kinezima kažete kako to „eto mora“, a za ono što su rekli pre izbora, kažu „eto, nismo tako mislili“. Kada pričam sa stranim ambasadorima, često se iznenadim kada čujem vrlo efikasnu komaparaciju priče naprednjaka pre dolaska na vlast i posle.

Oni moraju da se dokazuju

– Meni je bilo jako čudno kako je tako brzo dogovorena razmena oficira za vezu, bez ikakve tenzije u javnosti. To znači da je ova vlast uspela da kosovsko pitanje na skali prioriteta kod građana gurne na 20. mesto. Ali, to se od njih moglo očekivati jer oni imaju teret i moraju da se dokazuju. To je slučaj sa svim kavizpatriotskim desničarskim vladama. Ja bih to nazvao„Šaron kompleks“.

SNS nije ispunio nijedno obećanje

– Razumem da je nekako uobičajeno u Srbiji da se u vreme predizborne kampanje daju neostvariva obećanja, ali to više mora da prestane i da se snosi odgovornost. Legitimitet ne može da proizilazi samo na osnovu glasova, već pre svega na osnovu odgovornosti za ono što je izrečeno i obećano. SNS, međutim, nije ispunio ništa – od kancelarije za brze odgovore do Kosova.

Ne bismo im dali broj i ne bismo odustali od izvornog srpskog zakonodavstva na Kosovu

NSPM: Kritikujete korake SNS. A šta bi DS uradio? Da li Vi ne biste dali ustupke koje je dala ova vlada – poput pozivnog broja, KEK-a i slično?! Ova vlast se brani tvrdnjom da bi vi uradili i više.

O medijskoj sceni: ako verujete „Kuriru“ i sličnim tabloidioma, onda vam je stvarno dobro u životu, novčanici su vam puni a na severu Kosova nema prištinskih institucija.

B.S: Prvo, moram da se ogradim i kažem da je teško biti general posle bitke i da to nije fer. Međutim, znam da su i telekomunikacije i energetika bili na stolu u vreme naših pregovora u Briselu i da nismo pristali ni na KEK na severu, ni na pozivni broj 383. To su činjenice. Takođe, činjenice su da smo nudili 3815 kao podbroj, da smo zahtevali 064 mrežu na celom Kosovu, da smo zahtevali da EPS napravi ćerku firmu na KiM, kao i da smo tražili povratak na posao 4.500 zaposlenih koje su Albnaci isterali. To su sve činjenice.

Ono što sigurno znam jeste da bismo i mi išli na formiranje entiteta, ali verujem da ne bismo odustali od izvornog zakonodavstva za taj entitet. Tako bismo imali zakonodavstvo države Srbije, srpsko zakonodavstvo na KiM i kosovsko zakonodavstvo. Ova vlada je pristala na treću opciju – na sudiju i opštinara sa zastavom i grbom Kosova. Međutim, pošto sada tog sadržaja kod budućih srpskih institucija nema, onda bi neko mogao da tumači da je to NVO.

(Razgovarao Milan Dinić)

Fond strateške kulture

NSPM

like-button.net here

wordpress-themes.org here

2 KOMENTARA

  1. I jos nesto , neka je Zajednica Srpskih Opstina NVO , ali ukoliko je NVO vecina , onda ta vecina moze da trazi nezavisnost, ukoliko su otvorena vrata za pridruzivanje drugih opstina sa srpskom vecinom, onda je na Beogradu da trazi od UN pomoc u povratku raseljenih sa Kosmeta, kako bi se ta vecina i napravila… Ko razume shvatice.

  2. Pa ovo je neverovatno, kako covek po kome se pljuvalo najstrasnije kada je ugovorio i parafirao sporazum o integrisanom upravljanju GRANICNIM PRELAZIMA, zajedno sa Borisom Tadicem, sada u vreme nove vlasti moze da posluzi kao savestan i razuman savetnik oko problema… Sta je uradjeno i sta je trebalo drugacije uraditi , reci ce vam covek koji je montirao GRANICU izmedju Kosova i Metohije i Centralne Srbije!?!?! Ko je ovde malouman??

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime