Voda za ispiranje – korisna za desni ili ne?

2
2239
Foto: Pixabay.com

Savet koji se svima može dati jeste da se dobro brinu o higijeni svojih usta i zuba. Drugi savet je da se ne koristi previše preparata, jer naša usta su osetljiva, kao i naši zubi. Treba ih tretirati nežno i sa kvalitetnim preparatima, ali nikako ne preterivati u njihovom korišćenju.

Voda za ispiranje usta je vrlo korisna i trebalo bi da počnete da je koristite, ukoliko do sada niste.

Sprečava mnoge bolesni usta i zuba

Važno je znati da voda za ispiranje usta može da spreči nastajanje mnogih bolesti. Često se govori da upotreba vode za ispiranje usta može da spreči upalu desni. Upala desni se javlja kada u našim ustima postoje bakterije, koje nismo uspeli da uklonimo.

Kada koristite vodicu za ispiranje usta biće vam mnogo lakše da održite svoju oralnu higijenu na visokom nivou. Upala desni može da bude vrlo problematična, međutim, to vam zaista može biti na kraju pameti, jer stručnjaci savetuju takođe korišćenje ove vodice. Naravno, treba navesti i da vodicu za ispiranje treba koristiti i u kombinaciji sa ostalim sredstvima za higijenu.

Koji je glavni sastojak vode za ispiranje usta?

Glavni sastojak je fluor, koji donosi samo najbolje za naše oralno zdravlje. Naime, fluor utiče na gleđ, ali takođe dobro se bori protiv bakterija. Samim tim što se bori i što uništava bakterije, čini da nikada ne dobijete upalu desni ili neku drugu ozbiljniju bolest. Pored fluora, voda za ispiranje usta sadrži i antiseptik.

Voda za ispiranje usta nema toliko loš ukus, s obzirom da je jedan od sastojaka mentol. Vrlo podseća na ukus paste za zube, tako da su vrlo male šanse da vam se ne dopadne ova voda.

Da Vas podsetimo:  Srpski Atos – Fruška gora kao stecište srpske kulture srednjeg veka

Postoji više vrsta voda za ispiranje usta

Ono što je vrlo važno napomenuti jeste to da postoji više vrsta voda za ispiranje usta. Neke imaju specifične namene i jedino ih možete dobiti kada vam ih lekar preporuči. Znači, ta sredstva se ne mogu koristiti svaki dan, već samo onako kako vam je lekar prepisao.

Morate da budete obazrivi sa vodama za ispiranje usta, koje su specifične namene. Na primer, postoje sredstva koja se koriste samo u slučajevima kada imate upalu desni ili neku drugu bolest, koja je u vezi sa zubima ili ustima. Upalu desni možete sprečiti, ali i lečiti korišćenjem vodice za ispiranje usta i zuba. Pored toga upalu desni možete eliminisati i prirodnim, eteričnim uljima. Nešto više o tome, možete saznati na ovom sajtu.

Voda za ispiranje usta se ne guta

Iako je ovo već dobro poznato, treba napomenuti još jednom. Voda za ispiranje usta se ne guta. Potrebno je da se samo, nakon pranja zuba, promućkate malo po ustima i odmah zatim ispljunete. Voda za ispiranje usta, pored toga što sadrži fluor, ona sadrži i minimalnu dozu alkhola.

Morate da vodite računa kada vaša deca koriste ovu vodu za ispiranje usta. Naravno da bi pre nego što oni počnu da koriste, trebalo da pitate vašeg stomatologa da li je to u redu i naravno da zatražite savet koja bi voda za ispiranje bila najbolja za nekog njihovog uzrasta.

N. D.

dnevno.rs

2 KOMENTARA

  1. Течност за испирање уста (није свака течност вода) не мора да садржи ни флуор, ни алкохол. У САД већина не садржи ни једно од та два, јер су на ложем гласу, а постоје многе друге супстанце које штите зубе и десни од бактерија без могућих нежељених последица. Поред тога што је већина људи у развијеним земљама већ изложена превеликим количинама флуора, који у том случају постаје токсичан и канцероген, флуор може да изазове зубну флуорозу (dental fluorosis, жућкасте мрље на глеђи, оштећење самих зуба у најгорем случају), а најрањивија су деца од 2 до 7 година старости.

  2. Gospodine N.D., mislim da bi morali malo vise da se informisete o fluoru pre nego sto napisete. Takodje, mislim da je ovo sto ste napisali cista reklama za proizvodjace raznih cudesnih vodica i da na ovom sajtu to ne bi trebalo da bude dozvoljeno.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime