Vodič za praznične ručkove

0
919

Zima i praznični period mogu da budu veoma izazovni kada je u pitanju održavanje kilaže, jer tada nemamo toliko fizičke aktivnosti kao u toplijem periodu godine, a priređuju se razne gozbe. Kada se na sve to još dodaju mnogobrojne slave koje su kalendarski blizu jedna drugoj, situacija se dodatno komplikuje.

Uzevši sve navedeno u obzir, da li onda zaista postoji način da budemo odgovorni prema zdravlju i ne nabacimo nepotrebnu kilažu u ovom periodu? Postoji, ali on uključuje poštovanje ovih nekoliko saveta.

Jedite kod kuće

Pre nego što odete na neku slavu ili proslavu na kojoj znate da će biti puno hrane, prezalogajite nešto kod kuće, po mogućstvu sa visokim sadržajem proteina. Tako nećete biti gladni, a proteini će pomoći u održavanju nivoa šećera u krvi i samim tim smanjiti glad i želju za slatkišima.

Unosite dovoljno vode

Ovaj savet je uvek dobro uzeti za ozbiljno i to nije bez razloga. Ljudi često posežu za hranom kada je sve što im je potrebno još malo vode, a to se izbegava unošenjem dovoljno tečnosti u organizam. To važi bez obzira na količinu i vrstu hrane koju jedete, obavezno uzmite i punu čašu vode uz tanjir.

Pravite pauzu tokom jela

Svaki put kada jedete, potrebno je oko 20 minuta da od mozga do stomaka stigne informacija da je bilo dosta hrane, tako da za to vreme obično može doći do prejedanja. Zato je bitno dobro sažvakati hranu i napraviti pauzu između jela kada ih ima nekoliko.

Dovoljno je samo održati kilažu

Možda će vam se učiniti da je najbolja kontra svim prazničnim iskušenjima odluka da smršate, ali to nije pravo vreme. Usled svih tih izazova lako je negde usput pogrešiti i tako se razočarati, ali zato uopšte nije nemoguće sačuvati kilažu koju ste imali pre praznika i krenuti putem mršavljenja kada praznici prođu. Probajte ono što vam se jede, ali ne preterujte ni sa jednim obrokom, već se fokusirajte na manje zalogaje.

Da Vas podsetimo:  Ženeva zaštitila jagodinskog „čiču“

Ne budite strogi prema sebi

Čak i da ne uspete da se pridržavate baš svih saveta, nije smak sveta. Svi volimo da probamo razne slatkiše na meru koji su dostupni u ovo vreme, a o slavama nema potrebe ni trošiti reči. Ako budete prebacivali sebi svaki put kada uzmete kolačić više, samo ćete izgubiti želju za poboljšanjem. Umesto toga, fokusirajte se na ono što je bilo dobro i probajte da se više odlučujete za zdrave izbore u budućnosti.

Izvor: dnevno.rs , City magazin

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime