Vodila poresku policiju dok je radila za firmu osumnjičenu za utaju

0
1600

555-lead-photo-1463433777-PF_UnionSrbija je, valjda, jedina zemlja u svetu u kojoj je moguće da čak i najviši rukovodioci poreske uprave rade paralelno u privatnim firmama i to u onima protiv kojih se vodi postupak za utaju poreza. Kako Pištaljka saznaje, nekadašnja glavna inspektorka Poreske policije Vesna Aleksić se 2011. godine, u vreme dok je bila na toj visokoj funkciji, zaposlila i na privatnom Pravnom fakultetu Univerziteta „Union“, za koji se sumnjalo da je – utajio porez.

Žena koja je rukovodila poreskom policijom države Srbije na privatnom univerzitetu koji je osumnjičen za utaju poreza predavala je, a šta drugo, nego predmet – Poresko pravo. Da stvari budu još gore, glavna inspektorka poreske policije je na privatnom fakultetu koji je osumnjičen za utaju poreza radila uz saglasnost Ministarstva finansija. I izgleda da nije jedina kojoj je toj ministarstvo takvu saglasnost dalo.

Koliko službenika Poreske uprave kao što je bivša glavna inspektorka poreske policije, inače pomoćnik direktora Poreske uprave, ima dozvolu da radi za firme koje bi trebalo da kontrolišu pitanje je na koje Pištaljka nije uspela da dobije odgovor od nadležnih u Poreskoj upravi i Ministarstvu finansija ni posle mesec dana upornih pokušaja.

Ovaj podatak nadležni kriju od javnosti iako tvrde da se sve radi (a kako drugačije) nego po zakonu.

Ugovor 2012Uprkos brojnim pozivima i insistiranju da odgovori na pitanje Pištaljke koliko trenutno ima službenika Poreske uprave koji su zaposleni u u privatnim firmama, direktorka Poreske uprave Dragana Marković nije pružila traženu informaciju. Baš kao što nije odgovorila ni na pitanje da li je i ko konkretno Vesni Aleksić potpisao saglasnost da radi na fakultetu za koji su terenski poreski inspektori u dva navrata utvrdili da nije dobro obračunavao porez.

Da Vas podsetimo:  Bajatović: Zarađujem i više od 30.000 evra, a nemam gde da ih potrošim!

U pisanom odgovoru Poreske uprave, koji je identične sadržine kao i onaj koji je Pištaljka dobila od Ministarstva finansija, birokratski arogantno se ignorišu pitanja i nabrajaju zakoni kojima se reguliše dopunski rad državnih službenika. U pisanim odgovorima ove dve institucije navodi se da je dodatni rad dozvoljen Zakonom o državnim službenicima, Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji i Pravilnikom o poslovima koji su nespojivi sa službenom dužnošću zaposlenih u Ministarstvu finansija – Poreska uprava.

„Državnim službenicima dozvoljeno je da izvan radnog vremena rade za drugog poslodavca, ali uz pismenu saglasnost rukovodioca državnog organa i pod uslovom da takav (dodatni) rad nije zabranjen zakonom, da ne stvara mogućnost sukoba interesa i ne utiče na nepristrasnost državnih službenika u obavljanju poslova u državnom organu”, navodi se u pismima.

Iako Poreska uprava to nije potvrdila, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta „Union“ Zlatko Stefanović tvrdi da je bivša pomoćnica direktora poreske policije imala dozvolu nadležnih i pretpostavljenih za rad na ovom fakultetu. On je za Pištaljku rekao da je fakultet glavnu inspektorku poreske policije zaposlio „jer nije imao koga drugog da zaposli pošto je u Srbiji teško pronaći stručnjaka za oblast poreskog prava koji već ne predaje na državnim fakultetima“. NJeno zaposlenje, kaže dekan, nije povezano sa poreskim kontrolama kojima je fakultet bio izložen u više navrata.

„Da je Vesna Aleksić imala veze sa poreskim kontrolama, mi ne bismo dobili izveštaj o takozvanoj utaji poreza kakav smo dobili. Smatram da je poreska kontrola bila tendenciozna, sa namerom da se nađe greška i diskredituju tadašnji dekani”, rekao je Stefanović za Pištaljku.

Inspektori poreske kontrole novobeogradske filijale su 2012. godine utvrdili da za vreme dok su dekani ovog fakulteta bili Vesna Rakić Vodinelić i Vladimir Vodinelić, od 2006. do 2008. godine, nije bio obračunat porez na dobit i zarade od ukupno 4,7 miliona dinara i to – porez na dobit u iznosu od 4.313.213 dinara, porez na zarade u iznosu od 64.556 dinara i porez na dodatu vrednost 369.496 dinara. Privatni fakultet na kom je tada bila zaposlena visoki rukovodilac Poreske policije Vesna Aleksić uložio je žalbu na ovaj izveštaj, pa su 2013. godine u ponovljenom postupku, inspektori opet konstatovali da porez nije obračunat, ali u iznosu 3,2 miliona dinara (3.173.390 dinara poreza na dobit i 41.973 dinara poreza na zarade). Prema rečima Stefanovića, slučaj se nalazi u Upravnom sudu, jer je fakultet podneo tužbu.

Da Vas podsetimo:  Direktorka Lutrije Srbije optužena za utaju poreza u Severnoj Makedoniji

„Poresku inspekciju nisu zanimala naša objašnjenja zašto je došlo do grešaka u knjiženju, pa je iskazana manja dobit. Na primer, za neke troškove, poput sudskih, nemamo fakture, ali smo ih knjižili kao troškove, čime smo smanjili dobit, i to su oni okarakterisali kao utaju poreza. Trebalo je prvo da platimo porez na dobit, a onda iz dobiti da plaćamo sve troškove za koje nemamo fakture”, rekao je Stefanović.

Aleksić imovinska karticaU izveštajima o imovini i primanjima Agencije za borbu protiv korupcije iz 2012. godine, Aleksić je prijavila da prima državnu platu od 105.000 dinara. U ovoj agenciji nisu želeli da odgovore na pitanje da li je Vesna Aleksić prijavila i prihod od „Uniona“, što je po zakonu bila obavezna da uradi. Podatke o prihodima koji nisu iz budžeta Agencija za borbu protiv korupcije ne objavljuje na svom sajtu i zato smo od te agencije tražili da odgovori da li je Vesna Aleksić prijavila 58.000 dinara mesečno koliko je dobijala 2011. i 2012. godine, odnosno 32.500 dinara koliko dobija od avgusta 2013. godine. „Podaci iz izveštaja koji nisu javni ne mogu da se koriste u druge svrhe, osim u postupku u kome se odlučuje da li postoji povreda zakona“, odgovorila je Agencija za borbu protiv korupcije.

Prvi ugovor o dopunskom radu Vesna Aleksić je sa „Unionom“ (dekan Vladimir Vodinelić) potpisala 2011. godine za 58.000 dinara mesečno, a od 2013. ima ugovor o radu sa 10% radnog vremena na i platom od 32.500 dinara.

Ugovor 2011Suprotno sadašnjem dekanu Stefanoviću, jedan od osnivača „Uniona“ Slobodan Badžević tvrdi da je Aleksićeva ipak nezakonito radila na ovom fakultetu, jer od 2011. godine do 2013. godine nije imala saglasnost Ministarstva finansija. U odgovoru Poreske uprave na Badževićev zahtev za informacijama od javnog značaja navodi se da je Vesna Aleksić saglasnost za dodatni rad dobila tek u septembru 2013. godine. U istom odgovoru tvrdi se da „ne postoje konkretni činjenični podaci i dokazi na osnovu kojih bi se mogao potvrditi uticaj imenovane na rad i ishod poreske kontrole“ fakulteta.

Da Vas podsetimo:  Atenat, "snajper" i Pink-balističari

Vesna Aleksić nije želela da komentariše svoj angažman na privatnom fakultetu. „Kao državni službenik nemam ovlašćenje da dajem izjave”, rekla je kratko u telefonskom razgovoru. Ona je na čelu Poreske policije bila do septembra 2012. godine, a i dalje je zaposlena u Poreskoj upravi.

PRILOZI:

Izveštaj poreskih inspektora o sumnji da je učinjeno poresko krivično delo (2012. godina)

Izveštaj poreskih inspektora o sumnji da je učinjeno poresko krivično delo (2013. godina)

Odgovor Poreske uprave na pitanje Pištaljke

Snežana Đurić

pistaljka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime