Vodovod iz Surdulice zloupotrebljava Zakon o pristupu informacijama

0
1160

Javna preduzeća i državne institucije već nedeljama vode svojevrsni „rat“ zahtevima protiv Poverenika za informacije od javnog značaja, revoltirani jer moraju da odgovaraju na zahteve građana i novinara. Zahtev koji je uputilo Javno preduzeće Vodovod iz Surdulice prvi je zahtev u kojem se od Poverenika traži da dostavi informacije o tome kolika je poverenikova plata i kada je bio na odmoru počev od 2004. pa do februara 2018. godine.

Foto: Insajder / JP Vodovod Surdulica i Poverenik, ilustracija

Direktorka surduličkog Vodovoda Olivera Ristić za Insajder kaže da tom lokalnom javnom preduzeću ove informacije nisu potrebne, ali da žele da Povereniku pokažu kako je to kada ih neko „bombarduje“ zahtevima. Na pitanje novinara Insajdera zbog čega na ovaj način zloupotrebljavaju zakon, direktorka Vodovoda tvrdi da to nije tačna ocena.

Ona tvrdi da jedna porodica iz Surdulice tom i drugim preduzećima i lokalnim institucijama šalje toliko zahteva da „ometa rad zaposlenih“. Direktora Vodovoda Olivera Ristić smatra da Poverenik treba da donese rešenje kojim će odbiti zahteve koji stižu i tako omogućiti Vodovodu da neometano radi.

Imajući u vidu da je plata Poverenika javni podatak, kao i zakonom zagarantovan odbmor, ali i priznanje same direktorke da im traženi podaci zapravo nisu potrebni već da praktično žele da i Poverenik vidi kako to izgleda, jasno je da je reč o zloupotrebi Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja od strane Vodovoda.

Naime, na pitanje zbog čega je Vodovodu uopšte potreban podatak koji su tražili od Poverenika, direktorka ovog preduzeća kaže: „Nama to nije potrebno“.

Da Vas podsetimo:  Čekaju nas teška iskušenja

Na pitanje zašto onda na taj način zloupotrebljavaju Zakon o slobodnom pristupu informacijama, koji je jedan o ključnih mehanizama kontrole državnih institucija i preduzeća, direktorka Vodovoda kaže:

„Uopšte ne zloupotrebljavamo zakon, nije tačno, vi to ne razumete“.

A ono što ne razumeju novinari, prema oceni direktorke Vodovoda je to da jedan građanin sa svojom porodicom zapravo zloupotrebljava Zakon o pristupu informacijama od javnog značaja jer im šalje veliki broj zahteva.

Zahtevi Gorana Radojičića iz Surdulice, koji je inače član Srpske radikalne stranke, u odnosu na JKP Vodovod ticali su se primera radi plate direktorke, kao javnih nabavki koje sprovodi ovo javno preduzeće, pa se postavlja pitanje šta u tim zahtevima, makar ih bilo i previše, nije legitimno.

Olivera Ristić je svesna da nije dobro, niti racionalno rešenje da Povereniku šalju zahteve za informacijama koje im nisu ni potrebne, ali ona smatra da nemaju drugih instrumenata, „osim da pokažu Povereniku kako to izgleda“.

„Hoću da čujem kakav odgovor ima kada se to od njega traži. Moje preduzeće, svi redom se spremaju da od Poverenika traže različite informacije, da vidi kako to izgleda kada se vrši mobing“, poručila je Ristić.

Ona je rekla i da time ne bi radili ništa van zakona, već da koriste iste mehanizme kao i Šabić.

„Poverenik će ovakvim načinom rada izazvati lavinu, ne samo kod nas“, poručila je Ristić, koja „lavinom“ naziva veliki broj, sudeći po oceni Poverenika, racionalnih i opravdanih pitanja i zahteva.

Direktorka Vodovoda je poručila da ovo nije napad na Poverenika, već isključivo odbrana.

„Stvarno je ovo igra bez granica, ali mi moramo da se branimo. Ovo je samo odbrana, nije napad. On mora da shvati u kakvoj zemlji živimo i koje su zloupotrebe zakona koje on sprovodi“, navela je Ristić.

Da Vas podsetimo:  Dečaka udario voz na pružnom prelazu u centru Nišu

A onda je slušalicu uzeo pravobranilac iz Surdulice…

Branislav Ristić, pravobranilac opštine Surdilica zatekao se u društvu direktorke Vodovoda kada smo je pozvali i izneo nam potpuno novi slučaj u pokušaju da nas uveri da građanin Goran Radojičić opštinskim institucijama i preduzećima šalje preterane i nerazumne zahteve.

Naime, pravobranilac tvrdi da je Goran Radojičić od Gradske izborne komisije, čiji je i sam član, tražio podatke koje je i sam već imao. Pošto je isti zahtev ponovio, kako tvrdi pravobranilac, 170 puta, Gradska izborna komisija ga je odbila.

„Taj čovek svim lokalnim institucijama i javnim preduzećima „zagorčava život“, kaže pravobranilac.

Pravobranilac tvrdi da je Goran Radojićić umesto da se žali Povereniku kada je odbijen, koji bi mogao da oceni da li je njegov zahtev opravdan, podneo prekršajnu prijavu protiv Gradske izborne komisije.

Međutim, činjenica je da zakon predviđa i da umesto Povereniku, na odbijanje državne institucije da dostavi informaciju, bilo ko može da podnese prekršajnu prijavu, o čemu je Insajder ranije pisao.

Pravobranilac, međutim, tvrdi da to nije tačno i insistira da Poverenik, a ne prekršajni sud, odlučuje o zahtevima Gorana Radojičića, za kog u opštinskoj upravi tvrde da im „zagorčava život“ svojim zahtevima.

U suprotnom, očekuju da prekršajni sud isto postupa i po zahtevu koji je Vodovod uputio Povereniku i kazni Poverenika ako odbije da im odgovori na zahtev, iako i sami priznaju da im informacije koje su tražili Povereniku apsolutno nisu potrebne.

„Ne treba nam podatak o plati Poverenika i njegovom odmoru, nama treba vidimo kako će prekršajni sud reagovati ako Poverenik odbije naš zahtev“, kaže pravobranilac iz Surdulice.

I on na pitanje novinara Insajdera zbog čega na taj način zloupotrebljavaju Zakon o slobodnom pristupu informacijama tvrdi da to „nije tačno“.

Da Vas podsetimo:  Jedan Bajatović plus 99 radnika jednako prosečna plata

„Broj zahteva nije razlog da se nekom ograniči pravo na pristup informacijama“

Poverenik je ranije za Insajder rekao da broj zahteva nije razlog da se nekome ograniči pravo na pristup informacijama i da se o zloupotrebi zakona može govoriti samo kada je predmet interesovanja nešto nedopušteno.

„Zahtevi koje šalje Goran Radojičić su potpuno legitimni, na primer u vezi sa raspolaganjem budžetom, javnim nabavkama u Vodovodu… Niti jednom nisam mogao naći zamerku“, rekao je Poverenik.

Šabić je naveo i da može biti poslato hiljadu zahteva, ali izričit je u tome da to nije zloupotreba ni Zakona niti prava na pristup informacijama.

„Hiljadu dana uzastopno po jedan, uz uslov da su legitimni, da su racionalni, da se ne ponavljaju i slično, i tu nema nikakve zloupotrebe“, rekao je Poverenik.

Povodom tvrdnji da su zahtevi Gorana Radojičića iz Srpske radikalne stranke politički motivisani, Poverenik je rekao da prepoznaje tu „nekakav sukob“, ali da to nije njegova stvar.

„Sukobi su privatna stvar, direktorka ne bi smela da to meša sa preduzećem koje vodi. Uglavnom, ovde nikakve zloupotrebe nema“, rekao je Šabić govoreći o zahtevima koje je Vodovodu slao Goran Radojičić uz napomenu da i sami možemo da se uverimo da je reč o opravdanim i ločinim zahtevima upućenim jednom lokalnom javnom preduzeću.

Zahtev koji je uputilo lokalno javno preduzeće Vodovod iz Surdulice nije jedini primer da oni koji su dužni da pruže informacije, zloupotrebljavaju Zakon o slobodnom pristupu informacijama. Podsetimo, zahtev Povereniku  ranije je uputio i Republički geodetski zavod koji je tražio Poverenika kopiju svih akata u vezi sa nepostupanjem i postupanjem državnih organa po zahtevima portala Pištaljka. Tako je došlo do situacije u kojoj državna institucija istražuje rad novinara, koji u skladu sa svojom profesijom istražuju rad državnog organa.

Dijana Babić

insajder.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime