Vojna parada – Beograd 2014.

2
1225

Vojna parada povodom sedam decenija od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, kojoj su prisustvovali predsednici Srbije i Rusije Tomislav Nikolić i Vladimir Putin počela je počasnom artiljerijskom paljbom i intoniranjem srpske himne. Prvoj paradi koja se posle 29 godina održava kod Palate Srbije i na Dunavu uz učešće oko 4.500 pripadnika Vojske Srbije prisustvovao je državni i vojnih vrh Srbije, predstavnici delegacije ruskog predsednika i mnogobrojni građani.

Program je počeo svečanom artiljerijskom paljbom, nakon čega se predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić obratio okupljenima.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je da je zajednička slavna istorija Srbije i Rusije trajna i neraskidiva veza bratstva, prijateljstva koje je oduvek bilo, jeste i biće na ponos našim državama i narodima, na dobrobit svakom dobronamernom čoveku sveta. “Srbiju i Rusiju vezuje poreklo, jezik, običaji, vera, istorija, kultura, uzvišeno slobodarstvo i herojski ponos, zajedničke humke i bezimeni grobovi, ostavljena siročad i žene, prekinuti mladi životi, izgubljene generacije koje pamte naše zajedničko vojevanje,” rekao je Nikolić.

“Srbija iza sebe zauvek ostavila ratove i danas svoj ekonomski razvoj bazira na slobodnom pristupu ruskom tržištu i investicijama iz Rusije, a svoju energetsku stabilnost na ruskim energentima, posebno na Južnom toku, po kome će nas jednog dana naslednici pamtiti kao što mi pamtimo zajedničke bitke“, rekao je srpski predsednik.

Podsećajući na istoriju, Nikolić je rekao da su Srbi, nakon što su izazvali silne i moćne, naselili jedan od najlepših delova sveta – raskrsnicu civilizacija, religija i kultura, vojnih i ekonomskih puteva. „Od tada, Srbija je na karti svakog osvajača država koju valja osvojiti, porobiti, zauzeti, nekima je konačni cilj bio i naše uništenje. Dolazili su sa svih strana, išli na sve strane. Nisu nas puštali da sastavimo vek u kome ne bismo ratovali braneći se. A dok je branio svoju kuću, srpski vojnik je branio i Istok i Zapad i Sever i Jug, slabio i zaustavljao silnike“, naveo je predsednik.

Da Vas podsetimo:  Pronađen originalni rukopis i raskrinkan hrvatski falsifikat!

Nikolić je podsetio da su građani Srbije ponosni na svoju vojsku zato što je bila i ostala narodna, ali i zato što nikada u svojoj vekovnoj istoriji nije vodila osvajačke ratove, što junaštvom naših predaka, slavnim pobedama u oba svetska rata, u svetsku povest svoje ime upisuje uvek na strani pravednika i pobednika. Današnjom vojnom paradom, rekao je predsednik, pozdravljamo modernog srpskog vojnika koji korača ponosan na nasleđe svojih predaka, spreman da brani svoje, odan misiji stabilnosti u zemlji i regionu, miru u Evropi i svetu.

Obraćajući se predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu, Nikolić je kazao da se veličina i istinska dobrota čoveka i naroda vide se u tome kako se ponaša prema slabijima od sebe, kakav je prema onima prema kojima ne mora da bude ni dobar, ni posvećen, kojima ne mora da pomogne, a pomaže uvek, nesebično i od srca. „Ne jednom u svojoj istoriji Srbija – mala slovenska zemlja, osetila je veliku, junaštvom i čojstvom ovenčanu rusku pomoć koju ste nam pružali ne razmišljajući o posledicama po svoju državu i narod“, kazao je predsednik Nikolić i najavio da će Srbija otkriti spomenik ruskom caru Nikolaju Drugom Romanovu u Beogradu. „Svojim ultimatumom upućenom saveznicima da će Rusija prekinuti učešće u ratu ako oni hitno ne pošalju brodove promrzlim Srbima na obalama Albanije, car Nikolaj je spasao od uništenja srpsku vojsku i izbegli narod“, podsetio je srpski predsednik.

On je ukazao da posvećivanjem cele ove nedelje sedamdesetogodišnjici života u miru, slaveći pobedu nad fašizmom, Beograđani se sećaju svih hrabrih partizana i crvenoarmejaca kojima duguju svoju slobodu. “Neka naša zajednička slavna istorija ostane trajna i neraskidiva veza bratstva, prijateljstva koje je oduvek bilo, jeste i biće na ponos našim državama i narodima, na dobrobit svakom dobronamernom čoveku sveta. Vaše prisustvo na današnjoj paradi Vojske Srbije, prvoj nakon gotovo 30 godina, za nas je čast i simbol naše zajedničke slavne prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, sećanje na pobede i junake Prvog svetskog rata, i heroje – oslobodioce Beograda u Drugom svetskom ratu kojima pripadnici Vojske Srbije danas posvećuju svoj korak pobednika usklikom koji nas prati u pogibijama i pobedama“, naglasio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Da Vas podsetimo:  Zašto volimo Rusiju, a ne Zapad?

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je vojna parada u Beogradu povodom 70 godina od oslobođenja prilika da se izraze ponos i zahvalnost veteranima ali i da se potrudimo da budemo dostojni njihovih podviga i slave. „Godišnjica oslobođenja Beograda je prilika da se oda počast svima koji su se borili protov nacista na svim frontovima. Naši očevi i dede su se borili za ispravnu stvar i ispoljavali su odvažnost na svim frontovima. Njihova hrabrost bila je bez granica, bratstvo nesalomivo a stanje duha je prevazilazilo sve. I ovde na paradi nas ujedinjuju zajednička duboka sećanja“, rekao je Putin.

Sovjetskom savezu, dodao je, pripada ključna uloga u pobedi nad fašizmom. „Ali mi nikada nećemo deliti pobedu na našu i tuđu, niti ćemo zaboraviti naše saveznike u antihitlerovskoj koaliciji“, poručio je on i pozvao da se spreče pokušaji revizije istorije. „Beogradska operacija postala je važna etapa na putu ka velikoj pobedi. Naši narodi su zajednički vodili dugu, upornu i krvavu borbu protiv nacista. SSSR i Jugoslavija su pružile svenarodni otpor agresoru“, zaključio je predsednik Vladimir Putin.

„Moramo se suprostaviti pokušaju heroizacije nacista i njihovih pomagača“, naglasio je Putin i istakao da je zajednička obaveza da se sećamo pouka Drugog svetskog rata i da treba ujediniti napore u cilju stvaranja atmosfere poverenja i uzajamnog razumevanja na evropskom kontinentu. Ruski predsednik je najavio da će u maju naredne godine biti održana zajednička proslava 70-te godišnjice zajedničke pobede, za koju je plaćena visoka cena. On je čestitao Beogradu i Srbiji srećan praznik i završio govor rečima „Zzivela bratska Srbija“.

Program je nastavljen desantom 30 padobranaca, u širem rejonu spomenika „Večna vatra“, između Bulevara Nikole Tesle i Dunava. Sa državnom i zastavom Vojske Srbije precizno su, iako po kiši, sleteli u blizini spomenika, praćeni aplauzima brojnih građanina. Nakon toga, usledio je svečani defile Vojske Srbije, na čelu sa načelnikom Generalštaba VS generalom Ljubišom Dikovićem.

Da Vas podsetimo:  Vojska Hrvatske i Albanije je na Kosovu dok Rusija ratuje sa Zapadom u Ukrajini

Piloti aviona i helikoptera Vojske Srbije priredili su svojevrsni defile u vazduhu, uz demonstriranje visokog umeća. Uprkos kiši koja je padala sve vreme, i ostale jedinice, uključujući i pripadnike Garde Vojske Srbije, koja je izvela počasni egzicir, prikazale su visok nivo obučenosti. Piloti ruske avio-grupe „Striži“ su nad Beogradom u avionima „mig 29“ prikazali akrobatsko umeće u vazduhu, čime je završena vojna parada.

Posetiocima su prikazane i zastave jedinica koje su učestvovale u oslobođenju Beograda u Drugom svetskom ratu, pukovske zastave iz Prvog svetskog rata i aktuelne zastave jedinica Vojske Srbije.

Izvor: Međunarodni radio Srbija

2 KOMENTARA

  1. Parada nam je bila potrebna. Da siptari napune gace valjda. A i komsije da se podsete da smo jaki. Oruzje koje je pokazano…nista novo. Pored toga, mene je nervirao nekulturni prostacki ministar kuckanjem u telefon, sto je izraz potpunog odsustva morala i odgovornosti. Dvoglede u pravu si…video sam kako Toma vrti glavom i crko sam od smeha. A Vucic smerno stoji, onako, junacki, a kisa podprcuje li podprcuje, a oooooon ama bas junacki prkosi. Sto mu neko nije rekao da u Srbiji postoje kisobrani. To je jos jedan propust (ozbiljan) bezbedonosno-komunjarsko-udbaskih glavonja. Zar opet Aca da se zrtvuje za sve nas? Eeeee

  2. Odgledo sam Paradu. Ovu bre vojnu ne gej. A Toma gleda u nebo…vrti glavom…“Boze Boooze, kakvi su ovi MIG21 dobri avioni zeno, nemoj da te ja muvama laktovima…gledaj bre a? Vidi ti sta ti je Rusija a..upsss,izvinite gospodine Putin!“. A Mucic smeska se, oci zamisljeno uprte u nebo:“Ja sam dragi moji srbi ucio za pilota i tvrdim vam odgovorno da umem da upravljam ovim ….kako se ono zove…Migom..da“

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime