Vojna realizacija mirovnog puta

0
986

9RIAN_02455370.HR.ru

Kurs na regulisanje ukrajinske krize može da zađe u ćorsokak. Objavljeno od strane Petra Porošenka vojno primirje nateralo je obe strane da ublaže vatru, a ne i da je obustave. Borne akcije su nastavljene, kao i povećanje broja žrtava.

Tokom nedelje dana «primirja» sa istoka zemlje ponovo stižu saopštenja o ubijenim ljudima. Plan Porošenka neće da deluje, dok strane ne počnu direktne pregovore, – uvereni su eksperti. Za sada se ne planiraju realni koraci u tom pravcu.

20. juna je Porošenko objavio o primirju u roku nedelje dana. Uskoro je bilo objavljeno 14 tačaka njegovog mirovnog plana. Glavni je njegov element razoružanje narodne vojske. Ovaj deo plana je izazvao najveće nezadovoljstvo lidera LNR i DNR. Prema njihovom mišlenju, razoruženje Donbasa će Kijev iskoristiti za svoje svrhe. Takvi ultimativni uslovi neće ničem voditi, – kaže politikolog, zamenik dekana fakulteta svetske ekonomije i svetske politike NIU VŠE Andrej Suzdaljcev.

Nema glavnih komponenata – pregovora s ustanicima i rukovodstvom dve republike. Vode se pregovori s nekim, a nema realne vlasti. Zato to nema perspektivu. To je ultimatum – polaganje oružja i gotovo. Odnosno, naša dalja sudbina je po nahođenju Kijeva. Na kojoj osnovi? Oni su zauzeli pola regiona, te misle da će narodna vojska predati oružje pobednicima. U ovom slučaju Kijev nije pobednik.

Bez obzira na očigledne probleme, pokušaji pregovora Kijeva i Donbasa ipak su počeli. U utorak je bivši predsednik Leonid Kučma i ambasador Rusije u Ukrajini Mihail Zurabov sreli su se sa premijerom Donecke republike Aleksandrom Borodajem i liderom pokreta Jugo-Istok Olegom Carevim. Današnji predsednik Ukrajine u njima lično nije učestvovao. Početak pregovora, mada i ne direktnih, pruža nadu da će vatra biti obustavljena, – smatra naučnik Centra evropskih istraživanja Instituta svetske ekonomije i međunarodnih odnosa RAN Vladimir Olenčenko.

Da Vas podsetimo:  AFORIZMI-TEŠKE STVARI

Ono krhko nestabilno primirje, koje je danas prisutno, mada je bilo praćeno vođenjem vojnih akcija i bujicom izbeglica, pokazalo je da mogućnost pregovora postoji. Obe strane su uputile svoje predstavnike, oni su stupili u kontakt. Svakako, potrebno je pružiti šansu da se produži stanje primirja i prouče dogovori. Za sada nema saopštenja o postizanju mada i slabih dogovora, koji bi pružali nadu. Porošenko bi trebalo da posluša pozive Predsednika Rusije. To je prvo. Drugo. Potrebno je ukinuti ultimativnost, treće – staviti na dnevni red pregovora konkretna pitanja.

Još jedan korak za regulisanje konflikta postalo je ukidanje odluke Saveta Federacije o korišćenju Oružanih snaga Rusije u Ukrajini. To treba da bude shvaćeno kao akt dobre volje i želja aktiviranja pregovornog procesa, – smatra politikolog Sergej Mihejev.

Gest dobre volje od strane Rusije je ukidanje odluke. Vidićemo: hoće li ukrajinska strana i zapadni učesnici tog procesa oceniti ovaj korak ususret. Rusija je spremna da odustane od učešća u ovoj situaciji. Čini mi se da će Evropljani pozitivno oceniti ovu situaciju i preduzeti napore da bi ubedili Kijev da vojno rešenje ovog pitanja nema perspektivu.

Istovremeno Rusija zadržava pravo da kontroliše ispunjavanje obaveza o obustavi vatre u Ukrajini, jer je situacija u zemlji daleka od stabilnosti. Sa svoje strane, Evropa je već istakla pozitivne korake u rešenju ukrajinskog pitanja. Savet Evrope je podržao početak mirovnog procesa u zemlji, ove nedelje su održani četvorostrani pregovori lidera Ukrajine, Rusije, Francuske i SRN. Pregovori su održani veoma produktivno, – ističe direktor Instituta strateškog planiranja Aleksandar Gusev.

Strane su postigle konsenzus. Biće poslati posmatrači u Ukrajinu, i to u velikom broju. Od strane Rusije ih tamo ima više od 300 ljudi. NJihov broj će biti povećan na 500. Biće tamo i posmatrači OEBS. Danas je glavni zadatak da se obustavi krvoproliće.

Da Vas podsetimo:  Dvа proročаnstvа o srpskoј crkvi

Rešiti krizu, koja traje već u toku nekoliko meseci, nemoguće je za nedelju dana, ističe Gusev. Međutim, mirovni proces je počeo, stvar je krenula, to je važno. Danas je glavno da se produži rok primirja, i to za duži period, najmanje mesec dana, uvereni su eksperti. U međuvremenu je neophodno osloboditi taoce, razmeniti vojne zarobljenike i nastaviti pregovore.

Aleksandra Dibiževa

serbian.ruvr.ru

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime