Vojni sindikat tužio Vulina, ministarstvo najavilo kontratužbu

0
1045
Aleksandar Vulin / Foto: printscreen

Vojni sindikat Srbije (VSS) saopštio je da je tužio ministra odbrane Aleksandra Vulina zato što je „krajem 2019. godine, nezakonito i protivno međunarodnom pravu doneo rešenje kojim odbija zahtev Vojnog sindikata za priznavanje reprezentativnosti kod poslodavca“. Ministarstvo odbrane odgovorilo je da VSS nastavlja sa pokušajima da nanese štetu ugledu ministarstva i najavljuje kontratužbu.

U saopštenju VSS navodi se da je „ovakvo rešenje Vulin doneo isključivo sa namerom da spreči i ometa delovanje najvećeg i jedinog sindikata u Vojsci Srbije koji ispunjava uslove reprezentativnosti“.

„Apelujemo na predsednika republike i Vladu Srbije, da sagledaju koliko im štete svakodnevno nanosi diletantsko, nasilničko i kriminalno ponašanje ministra odbrane Aleksandra Vulina i da konačno preispitaju njegovu destruktuvnu ulogu i odgovornost za katastrofalno stanje u našoj vojsci. Vulinov egzibicionizam i štetočinsko rukovođenje direktno podrivaju borbenu gotovost Vojske Srbije“, navodi se u saopštenju.

VSS je saopštio i da je ministar odbrane „nezakonito, jednostrano i bez znanja sindikata kao stranke u postupku, doneo rešenje kojim poništava rešenje kojim je Vojnom sindikatu Srbije još 2015. godine utvrđena reprezentativnost“.

„Više je nego jasno da Vulinu smeta Vojni sindikat Srbije, zato što javno kritikuje njegove kriminalne postuke i zloupotrebe. Osnovni razlog za nezakonito oduzimanje reprezentativnosti Vojnom sindikatu Srbije i odbijanjem da je prizna u novom postupku, vidimo isključivo u činjenici da reprezentativni sindikat ima pravo da pregovara o zaključenju kolektivnog ugovora koji je u interesu svih zaposlenih u Vojsci Srbije, a što Vulin ne želi da omogući“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je „danas svima u Vojsci i srpskoj javnosti jasno da Vulin ne radi u interesu Vojske i srpskih vojnika kojih je više od pet hiljada napustilo vojsku baš u njegovom mandatu“.

„Iako se predstavlja kao levičar i socijalista, on to nije i ostaće upamćen po tome da je vršeći krivična dela i kršeći međunarodno pravo, gušio i ometao jedini reprezentativni sindikat u Vojsci i nezakonito dao otkaz njegovom predsedniku i generalnom sekretaru“, navodi se u saopštenju VSS i dodaje da je „ometanje sindikalnog delovanja u zemljama Evropske unije ozbiljno krivično delo“.

Da Vas podsetimo:  Vojvodina: stotine naftnih bušotina i najlošija voda za piće

Ministarstvo najavilo kontratužbu

Ministarstvo odbrane saopštilo je da Vojni sindikat Srbije nastavlja sa pokušajima da „politički motivisanim neistinama i napadima na pripadnike“ tog ministarstva nanese štetu ugledu koje ministarstvo ima u javnosti, posebno u godini, kako se navodi, kada ono beleži „izuzetne uspehe u jačanju Vojske Srbije i poboljšanju materijalnog položaja svih pripadnika“.

„Očigledno je da su i ovaj i raniji neargumentovani napadi na Ministarstvo odbrane i iznošenje tendencioznih i lažnih podataka, deo političkog angažmana i samopromocije predsednika Vojnog sindikata Novice Antića. On, kao kandidat jedne političke stranke na budućim izborima i koji nije pripadnik Vojske Srbije, svodi rad Vojnog sindikata na jedini cilj a to je pokušaj svoje političke samopromocije i narušavanja ugleda Ministarstva odbrane“, navodi se.

Ministarstvo je navelo da je VSS iznosi „notorne laži u vezi sa postupkom utvrđivanja reprezentativnosti koji je u svemu sproveden u skladu sa Zakonom o radu“.

Pistupajući po zahtevu Vojnog sindikata za utvrđivanje reprezentativnosti Ministarstvo odbrane je formiralo komisiju koja je sprovela postupak u skladu sa zakonom, u postupku je učestvovao Vojni sindikat, kao i drugi zainteresovani sindikati u Ministarstvu odbrane, a utvrđeno je da Vojni sindikat Srbije od pet uslova za reprezentativnost ne ispunjava jedan, a potrebno je da sindikat po zakonu ispunjava kumulativno svih pet uslova kako bi se pozitivno rešio njihov zahtev, navelo je MO.

„Naime, utvrđeno je da sindikat nije organizovan i ne deluje na principu slobode sindikalnog organizovanja. Komisija za utvrđivanje reprezentativnosti je čak dala mogućnost sindikatu da ispravi nepravilnost i pruži dokaz da ispunjava i ovaj uslov, iako poslodavac nema tu obavezu po zakonu, ali je u duhu socijalnog dijaloga dao sindikatu naknadni rok za dostavljanje dokaza. Međutim, Vojni sindikat ni u naknadnom roku nije dostavio dokaz o ispunjenosti uslova“, dodaje se.

Da Vas podsetimo:  KOZA U BOLNICI Traže premeštanje kovid ambulante, a odgovor je "ŽAO NAM JE, NE MOŽE!"

Kako se navodi, tužba upravnom sudu protiv rešenja Ministarstva odbrane donetom u upravnom postupku nije tužba protiv ministra Vulina, „pa sindikat ponovo svojim lažima obmanjuje javnost“.

„Napominjemo da je nadležno tužilaštvo odbacilo sve prijave koje su predstavici Vojnog sindikata Srbije podnosili protiv ministra Vulina pa je pozivanje sindikata na to da im je reprezentativnost uskraćena jer ukazuju na navodne nepravilnosti potpuno neosnovano“.

Ministarstvo je zbog toga najavilo podnošenje tužbe protiv predstavnika VSS.

„S obzirom da je nadležno tužilaštvo pozivalo predstavnike Vojnog sindikata da dostave dokaze za svoje ranije tvrdnje, te da su odbili da dostave bilo kakav dokaz tužilaštvu, kao i da komuniciraju sa organima Vojne policije i civilnog tužilaštva, te da ni ovoga puta ne postoji nijedan argumenat koji potvrđuju iznete optužbe, Ministarstvo odbrane moraće da protiv predstavnika Vojnog sindikata podnese tužbu i tako im omogući da na sudu dokažu svoje neosnovane optužbe“, zaključeno je u saopštenju.

Beta
Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime