„Vojno neutralna“ Republika Srpska?

4
1279

Vladajuće strukture u Republici Srpskoj protive se učlanjenju BiH u NATO. Zato je Parlamentu RS u sredu prepodne usvojio rezoluciju o „vojnoj neutralnosti“. Uprkos činjenici da to pitanje nije u nadležnosti entiteta

„Mi u Republici Srpskoj (RS) dobro znamo da je Bosna i Hercegovina (BiH) država koja ima svoj suverenitet, stolicu u Ujedinjenim nacijama, i koja u dogledno vreme treba da ima svoju stolicu u Partnerstvu za mir i NATO-u.“

Ovim rečima je nekadašnji predsednik RS Dragan Čavić još davno u entitetskoj Skupštini u Banjaluci izrazio opredeljenje za pristupanje BiH evroatlantskim bezbednosnim sistemima. Time su se stekli uslovi za sprovođenje najuspešnije posleratne reforme u toj zemlji – reforme odbrane. Međusobno supotstavlene entitetske vojske, Vojska Federacije (VF) BiH i Vojska Republike Srpske (VRS), ukinute su voljom trojih konstitutivnih naroda, a formirani su državno Ministarstvo odbrane i jedinstvene oružane snage BiH.

Reformama koje su okončane 2006. godine rešena je i duboka politička kriza u BiH tokom koje je bivši Obaveštajni centar VRS-a pratio i prisluškivao pripadnike i jedinice tadašnjih međunarodnih organizacija u posleratnoj BiH. Nakon reforme odbrambenog ustrojstva zemlje, BiH je postala punopravna članica projekta NATO Partnerstvo za mir. Od ulaska u najmoćniji vojnopolitički savez deli je aktiviranje akcionog plana MAP (program pomoći, praktične podrške i konsultacija).

Iako se tokom odbrambenih reformi obavezala na pristupanje evroatlantskim bezbednosnim sistemima, RS se danas protivi ulasku BiH u NATO, zalažući se za demilitarizaciju BiH i vojnu neutralnost po uzoru na Srbiju.

Rezolucija u skladu sa politikom Srbije

Poslanici Narodne Skupštine RS-a su u sredu su usvojili „Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske“. Rezolucijom bi, prema tumačenju predlagača, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i njegovih koalicionih partnera, trebalo da se definiše „neutralnost RS“ u odnosu na postojeće vojne saveze.

Da Vas podsetimo:  Doći će Bošnjaci, Incko i Zapad do toga da spasavaju `Dejton` – da ne bude još gore

U rezoluciji se navodi da teritorija ovog entiteta ne može biti otuđena na bilo koji način mimo Ustava i zakona, niti joj se može utvrditi ili upisati neko drugo svojstvo. Iz SNSD poručuju da će se svaki pokušaj uskraćivanja svih „suverenih“ prava nad teritorijom RS-a smatrati kršenjem međunarodnog prava.

U dokumentu je, takođe, precizirano da je RS opredeljena da svaki budući status koordinira sa Srbijom. „U skladu s tim, Narodna skupština RS donosi odluku o proglašavanju vojne neutralnosti u odnosu na postojeće vojne saveze do eventualnog raspisivanja referenduma u RS-u na kome bi bila donesena konačna odluka o ovom pitanju“, navodi se u tekstu rezolucije.

Šta se krije iza priče o vojnoj neutralnosti?

Komentarišući rezoluciju o vojnoj neutralnosti RS, analitičari ističu da je ona suprotna principima odbrambenih reformi, pojašnjavajući da bosanskohercegovački entiteti, prema Ustavu i važećim zakonima, nemaju nikakve nadležnosti u toj oblasti.

„To pitanje je u isključivoj nadležnosti države, odnosno eventualna vojna neutralnost može se odrediti samo na nivou BiH. Entiteti tu nemaju nikakve nadležnosti. Mislim da vlasti u RS ovom inicijativom žele zaseniti druga, značajnija, pitanja. Očito je lakše baviti se vojnom neutralnošću nego privrednim oporavkom entiteta i drugim, važnim, životnim pitanjima“, kaže za DW Selmo Cikotić, profesor na sarajevskom Fakultetu političkih nauka i bivši ministar odbrane BiH .

Naš sagovornik ističe da će ova inicijativa više štete naneti RS, nego državi BiH. „Ne mislim da će se NATO ozbiljno baviti ovom rezolucijom, ali će je posmatrati i pratiti je“, kaže Cikotić. „U ovom slučaju može se prepoznati i neka vrsta refleksije, odnosno uticaja politike Srbije na politiku u RS-u. Međutim, nedavno sam boravio u Beogradu i znam da Srbija, pored svoje deklarisane neutralnosti u vojnom smislu, ima znatno intenzivniju saradnju sa NATO nego što je to slučaj sa BiH koja se deklarativno zalaže za punopravno članstvo u Severnoatlantskom savezu“, kaže Cikotić.

Da Vas podsetimo:  Pored jezera, a bez vode – izazovi svakodnevnog života u Zubinom Potoku

Bivši ministar odbrane kaže da veruje u punopravno članstvo BiH u NATO, dok inicijativu u Skupštini RS naziva „politikom generisanja sukoba“ kojom SNSD želi da osigura opstanak na vlasti u ovom entitetu.

dw.com

4 KOMENTARA

  1. Hm,hmm..cim, upotrebljavas “ neokomunista“, sve si.rekao,a, sta bi RS, ??? pa,da Banja Luka,bude glavni grad Srbije,sediste patrijarsije,i uz pomoc clana “ krunskog saveta „, Emira od Kusturice, po.potrebi Nemanja, eventualno,ako ne uspe, bude knezevina Banja Luka,cilj,prvog dana rata, i pucnjima u Bosanskom Petrovcu. Sve, mozete,pod uslovima,da skratite ambicije, i ne uvlacite Srbiju u vasa vnago,.

  2. Треба да разумеш да је власт у Српској климава у условима протектората, и да морају да играју на обе стране. То је још много више био случај у време кад је Радмановић (као део политике усвојене у скупштини) потписивао и говорио за НАТО (2006-2009). У то време високи представник је могао потезом пера да уклони било ког политичара, укључујући председника. Такве ствари сад муслиманска-хрватска-српска сорошевска пропаганда користи до даске да би дискредитовала политичаре Српске који су за њено јачање и очување (тако Додику подмећу да је рекао да је Сребреница геноцид, да је био на НАТО носачу авиона, да је НАТО агент, да пљачка, краде, деспотује, уништава Српску, итд итд).

  3. Ја живим у Српској, али је за мене енигма за шта се залажу власти Српске. Зашто? Па својевремено захтјев за учлањење у НАТО је послао Небојша Радмановић тадашњи члан предсједништва из РС, иначе дугогодишњи потрпедсједник Додиковог СНСД. Такође, дужи низ година главни НАТО лобиста у БиХ била је Ана Тришић-Бабић бивши замјеник министра спољних послова БиХ која је такође високо позиционирани члан Додикове странке??? Па шта да мислим??? Па најближи сам мишљењу да се брутални прагматик, неокомуниста и Србин Анта Марковића Милорад Додик поново досјетио шта треба испричати браћи Србима, да би се још један мандат остало на власти.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime