Vojska Srbije se raspada

2
1299

VOJNI SINDIKAT: PRIPADNICI VOJSKE SVAKODNEVNO TRPE NEIZDRŽIV MOBING

  • Više od 70% nezadovoljno je zbog lošeg karijernog vođenja i nemogućnosti da napreduje.
  • Najveći problem podela na podobne i nepodobne, na nepotizam i stavljanje u prvi plan poslušnih, a ne stručnih i sposobnih.
  • Pojedini na rukovodećim i komandnim dužnostima, prema potčinjenima se vrlo često odnose kao prema potrošnoj robi
  • Odnosi nadređenih i potčinjenih vrlo često imaju oblike torture i verbalnog sukoba
  • Pripadnici vojske u većini slučajeva rade poslove dva i više formacijskih mesta, a za to ne primaju nikakvu nadoknadu.
  • Najugroženije kategorije zaposlenih su profesionalni vojnici i civilna lica na službi u Vojsci Srbije.
  • Trenutno vlada potpuno odsustvo socijalnog dijaloga

Veliki odliv kadra, loša organizacija rada, manjak osnovnih sredstava za rad, nebriga o ljudima, diskriminacija na svim nivoima i bahatost komandnog kadra prema potčinjenima, stanje u Vojsci Srbije dovode do tačke pucanja.

Prema internom istraživanju Vojnog sindikata Srbije, više od 45% pripadnika Vojske Srbije u ovom trenutku razmišlja o napuštanju posla u vojsci. Više od 70% nezadovoljno je zbog lošeg karijernog vođenja i nemogućnosti da napreduje.

Kao najveći problem ističu podele na podobne i nepodobne, na nepotizam i stavljanje u pri plan poslušnih, a ne stručnih i sposobnih.

Njih oko 85% nezadovoljno je jer u toku službe ne može da reši stambeno pitanje, sada još teže jer je Vlada Srbije nakon deset godina ukinula vrlo popularno subvencionisanje stambenih kredita.

Mobingovanu vojnom disciplinskom postupku bez šanse da se odbrani

Pojedini na rukovodećim i komandnim dužnostima, prema potčinjenima se vrlo često odnose kao prema potrošnoj robi, a ne kao prema ljudima. Za njihove potrebe i probleme nemaju sluha. Nije ih briga kako žive i da li su im porodice zbrinute. Uskraćuju im ionako neadekvatnu zdravstvenu zaštitu, a odlaske na bolovanja tretiraju kao izbegavanje obaveza na radnom mestu.

Da Vas podsetimo:  I posle Latinke Latinka ili o "samoviktimizaciji i žrtvenom narativu srpskog naroda"

Sve je češće kršenje pravila i propisa na kojima počiva i funkcioniše vojska, a komandanti umesto da komanduju često improvizuju na štetu preopterećenog ljudstva kako bi izvršili preobimne zadatke. Strah od nadređenih je sve izraženiji kod potčinjenih na svim nivoima, a odnosi između njih vrlo često imaju oblike torture i verbalnog sukoba umesto da bude kolegijalan i profesionalan.

Pripadnici vojske u većini slučajeva rade poslove dva i više formacijskih mesta, a za to ne primaju nikakvu nadoknadu. Odsutni su od svojih porodica i preko 250 dana u godini.

Kada bi neko podigao glas protiv takvog stanja bio bi dodatno šikaniran, mobingovan i sankcionisan uglavnom u vojnom disciplinskom postupku bez šanse da se odbrani.

Kada je reč o starešinama, ta kazna bi ih pratila kroz celu karijeru i bila im smetnja za dalje napredovanje.

Najugroženije kategorije zaposlenih su profesionalni vojnici i civilna lica na službi u Vojsci Srbije. Oni su gotovo u robovlasničkom položaju. Vojnici nemaju apsolutno nikakva prava iz radnog odnosa, uslovljavaju se i ucenjuju na razne načine prvenstveno produžetkom ugovora za rad koji im se neretko zaključuje i na period od svega 6 meseci. U takvoj poziciji oni ne mogu da dobiju kreditne kartice, kredite i druge benefite kod banaka.

Civilna lica kada odu na bolovanje po nekoliko meseci ne primaju platu koja je umanjena za 35% jer se ona isplaćuje od civilnog fonda za osiguranje umesto od poslodavca, pa tad ovi ljudi i njihove porodice žive na rubu egzistencije.

Spisak problema je ogroman, a najviše zabrinjava činjenica da najviši rukovodioci sistema odbrane na čelu sa ministrom Vulinom, ne žele ni da čuju za ove probleme, o njihovom rešavanju da ne govorimo.

Menadžment ministra Vulina prikazuje lažnu sliku o stanju u vojsci

Da Vas podsetimo:  Najtužnija operacija srpske vojske: Kada su poslednji vojnici Vojske SRJ napustili KiM

Aktuelni menadžment ministra Vulina čini sve da veoma loše i zabrinjavajuće stanje kadra u Vojsci Srbine dodatno uruši, dok sa druge strane javnosti prikazuje lažnu sliku o stanju u našoj vojsci.

I dalje se nastavlja sa tajnom izradom propisa iz radnih odnosa i nametanjem jednostranih rešenja na štetu pripadnika Vojske Srbije.

Trenutno imamo potpuno odsustvo socijalnog dijaloga, a predstavnici zaposlenih umesto da budu sagovornici sa poslodavcem proglašavaju se za neprijatelje sistema i države, a njihovi predstavnici šikaniraju i diskriminišu na načine svojstvene periodu fašizma.

Ukoliko se pod hitno ne preduzmu mere da se stanje kadra u Vojsci Srbije popravi i sačuvaju stručni i iskusni ljudi, naša vojska vrlo brzo više neće postojati i za to će isključivo biti odgovorni ministri odbrane i negativna politika Vlade Srbije, u poslednje 4 godine.

Zbog ovako bahatog odnosa upravo ministra odbrane prema zaposlenima u Vojsci Srbije sve više verujemo da je to namera i krajnji cilj.

Izvor: izmedjusnaijave.rs, vojnisindikatsrbije.rs

2 KOMENTARA

  1. Sutanovac,Tadic …i ostali prisutni i zaposleni u VS a koji su odabrani i trenirani u Nato centru zdusno rade da bude sto gore.

  2. Koga još to čudi što se vojska raspada? Sa ovakvom vladom, predsednikom republike -diktatorom koji je bog života i smrti u Srbiji, „pederušom“ od predsednice vlade i kao šlag na tortu sa ovakvim nesposobnjakovićem od ministra vojske čiji je glavni zadatak koliko duboko i koiko često da se uvuče Vučiću u d**e, raspad vojske je programiran i od svetskih moćnika verovatno poželjan i naređen. Uz to dolazi i činjenica da ovi na vlasti pokradoše sve što vredi pa za vojsku i nema dovoljno para! Pošto Vučić vodi podaničku politiku i klanja se svima redom, uključujući i Šiptare, možda nam vojska, kao ova današnja i ne treba! Ionako ne služi ničemu.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime