Vojvodina – država u pripremi (51)

2
1649

Secesionisti u Skupštini Vojvodine

U utorak u Novom Sadu održana je promocija knjige „Vojvodina direktno„, autora Miroslava Ilića, izvesnog „vojvođanskog mislioca“ i zagovornika održavanja referenduma za odvajanje Vojvodine od Srbije, koji bi, po njemu, trebalo da se zakaže za 25. novembar 2018 godine, na stogodišnjicu prisajedinjenja Bačke, Banata i Baranje Kraljevini Srbiji. Promocija je održana, gde bi drugo, nego u zgradi Skupštine Vojvodine.

Končar istoričar čankoničar

Nakon što je, početkom novembra, u Muzeju Vojvodine, promovisana knjiga Stevana Doronjskog, pod naslovom „Odbrana autonomije Vojvodine“, vojvođanski secesionisti su se simbolično premestili iz Muzeja u Skupštinu Vojvodine, to jeste, iz prošlosti u sadašnjost i budućnost. Ovog puta, iz „odbrane“ krenulo se u „direktan napad“. Naravno, na ovakvim  „literarnim“ manifestacijama, kao i obično, glavnu reč vodili su visokokalibrirani „vojvođanski intelektualci“: ekspert za prikazivanje procesa „raubovanja“ Vojvodine u poslednjih tri hiljade godina – Dimitrije Boarov, Čankov privatni istoričar – čankoničar Ranko Končar i, ispred virtuelnog NDNV žurnalističkog „mega-koncerna“, slavni bošnjačko-tuzlansko-kantonski vojvoda – Nedim Sejdinović.

Stara misao da će Vojvodina u državnopravnom smislu dobiti samo ono što otme, veoma je aktuelna i danas„, rekao je istoričar čankoničar Ranko Končar na promociji pomenute knjige novosadskog „kirurga“ Miroslava Ilića. Končar je zaključio da Vojvodini već 20 godina neki pokušavaju da nametnu „duboku konzervativnu“, pa još pride, „nacionalističku matricu“. Poenta ovog, kao i svih sličnih ranijih skupova „etničkih Vojvođana“, zapravo je samo proveravanje (ili studiranje) „izvodljivosti“ davno profilisanih ideja vojvođanskog šovinizma; ili sondiranje javnog mnjenja na severu Srbije da bi se videlo napredovanje, davno osmišljenog projekta „vojvođanskog kosmopolitizma“.

Vojvođanski manifest

Knjigom „Vojvodina direktno“ Miroslav Ilić je, kako tvrdi Čankov istoričar čankoničar, „povratio duh prošlih vremena“ (misli na vremena nakon Ustava SFRJ iz 1974. godine kada je Vojvodina praktično unapređena u državu). Takođe, dodaje Končar, takav Ilićev „produkt“ ostaće kao zaveštanje budućim generacijama  „Vojvođana“ da se bore i izbore za svoj status i status samostalne Vojvodine za koji su se zalagali i borili „ugledni i vešti ljudi“ (Vojvođani naravno). Da bi se pokazali u svetlu nekakvih pacifista i boraca protiv nacionalizma i pacifizma – Miroslav Ilić, Ranko Končar, Dimitrije Boarov, Nedim Sejdinović i čitava gomila drugih vojvođanskih kulturno-političkih „zvezda“ – zagovaraju da se do glavnog cilja (nezavisna Vojvodina) može stići „mirnim putem“ – uz pomoć referenduma.

Da Vas podsetimo:  Junakinja zlog doba

U stvari, knjiga Miroslava Ilića „Vojvodina direktno“ zbir je brojnih „filozofsko“ separatističkih pamfleta, koje je ovaj novosadski „hećim“ otvoreno i godinama plasirao u Novom Sadu, kao „tajno“ oružje Nenada Čanka i njegove Lige socijaldemokrata Vojvodine. Ono za šta se Liga javno zalagala tokom devedesetih godina prošlog veka i početkom novog milenijuma (Vojvodina republika, to jeste, država), a što je u svojoj kasnijoj retorici „umekšala“ iz taktičkih razloga, prešlo je u zadatak „nezavisnim intelektualcima“ tipa „ljutog“ Grmečlije Ranka Končara, lekara Miroslava Ilića, muslimana Dinka Gruhonjića i Nedima Sejdinovića, Duška Radosavljevića, Radivoja Stepanova, Lasla Vegela, Mirka Đorđevića, Julijana Tamaša…

Skupštinski referendum

Ovakvi „vojvođanski umovi“ zdušno rade na tome da dokažu da je severna srpska pokrajina „srbijanski ratni plen“ (misleći na 1918. godinu), kao i to da je Vojvodina bila do 1990. godine „konstitutivni elemenat“ ili „federalna jedinica“ u bivšoj SFRJ. A 1990. godine, po takvim „vojvođanskim ideolozima“, Srbija je „porobila“ Vojvodinu, to jeste, nasilno je priključila teritoriji Srbije, slično nemačkom „anšlusu“ Austrije pre Drugog svetskog rata.

Ustavom iz 1990. godine, tvrde vojvođanski separatisti, Vojvodini je oduzeta „faktička državnost“. Naravno, po Ustavu SAPV iz 1974. godine Vojvodina je uistinu imala veliki deo državnih prerogativa i zaista se moglo reći da je tada bila organizovana kao republika u pravom smislu te reči. To pokazuje koliko se neke istorijske pogreške mogu jednom narodu obiti o glavu. Od kraja Drugog svetskog rata Srbija je prepustila da joj politiku (time i sudbinu) kroje druge republike. A sve što bi neko eventualno u Srbiji pokušao da uradi u smislu zaštite srpskih nacionalnih interesa podvođeno je pod jednu prokazanu sintagmu – velikosrpskog nacionalizama (ili hegemonizama).

U knjizi „Vojvodina direktno“ najveći deo teksta posvećuje se budućem referendumu za nezavisnost Vojvodine. Među Srbima na severu Srbije vlada mišljenje da su ljudi slični Miroslavu Iliću nekakvi marginalci, čije ideje su vanvremenske i osuđene na neuspeh. Da stvari nisu baš takve, kako nam spolja izgledaju, jasno i nedvosmisleno potvrđuje mesto gde se obavila promocija Ilićevog „vojvođanskog manifesta“ – Skupština Vojvodine! Dajući svoj prostor za javno i otvoreno promovisanje i propagiranje vojvođanskog separatizma, Skupština Vojvodine je odaslala jasnu poruku, posebno srpskoj javnosti: da pokrajinske vlasti podržavaju secesionistički pokret na teritoriji pokrajine. Iako je takav čin klasičan vid veleizdaje, nijedan organ države Srbije o ovakvom antidržavnom delovanju Skupštine Vojvodine nije našao za shodno da se izjasni.

Da Vas podsetimo:  Mrcvarenje sa pepeljuginom cipelicom ili kako se biraju predsednički kandidati u današnjoj Srbiji

Napad na Srbiju iz Skupštine i Vlade Vojvodine

A u samoj knjizi „Vojvodina direktno“, meditirajući o uslovima koji su neophodni da bi se 2018. godine održao uspešan referendum o odvajanju Vojvodine od Srbije, autor Ilić konstatuje da se tu moraju ispuniti osnovne pretpostavke „demokratskog izjašnjavanja“:

a)     obaveštavanje građana kroz medije i informativni prostor,

b)    omogućavanje javnih skupova, upoznavanje domaće i inostrane javnosti o potrebi i nameri referenduma,

c)     razgovori sa predstavnicima vlasti u AP Vojvodini i Republici Srbiji,

d)     isticanje mesta i organizacija prikupljanja potpisa incijative za sprovođenje referenduma,

e)     finansijsku pomoć u vezi promocije inicijative i samog referenduma.

Na kraju, Ilić zna da će se država „sigurno suprotstaviti takvom referendumu u AP Vojvodini“. On računa na budući progon „Vojvođana i Vojvođanki“, kao i na „medijski i policijski linč“. Stoga takvi „velikosrbijanski“ napadi moraju biti prezentovani i domaćoj i inostranoj javnosti i „označeni kao suspenzija demokratije u državi“.

Dakle, sve je više nego poznato. Separatisti su već duboko ušli u medije i informativni prostor severne srpske pokrajine. RTV Vojvodina sve slobodnije i sve više ustupa prostor separatistima. U tom smislu, na severu Srbije „vedri i oblači“ jedno fiktivno (vampirsko) Društvo novinara Vojvodine (NDNV), na čelu s muslimanskim lobijem, kojeg zastupaju Dinko (Sabahudin) Gruhonjić i Nedim Sejdinović („vojvode“ iz salafitsko-vehabijske mreže, s centrom u Kelnu). Postepeno, ali sigurno, RTV Vojvodina afirmiše „nesporne vrednosti“ nadaleko čuvenog „vojvođanskog multikulturalizma“. Stiglo se dotle, da se u vremenskoj prognozi prikazuje samo karta Vojvodne (odnosno, Srbije iznad reka Dunava i Save). Da li nam je to odnekud poznato? Efekat nekad viđenog?

Ako znamo da je pomenuta knjiga Miroslava Ilića zbir njegovih članaka koje je pisao u proteklim godinama, onda postaje jasno da je takve njegove zamisli već preuzela Pokrajinska vlada s Bojanom Pajtićem na čelu.  Nedavne izjave vojvođanskog premijera da je Vojvodina „ideja zajedničkog života“ (koja sa Srbijom razgovara na ravnoj nozi) samo je prvi korak ka ispunjavanju onih pretpostavki o kojima Miroslav Ilić telali godinama, a koje bi trebalo da budu osnova „demokratskog izjašnjavanja“ budućeg vojvođanskog „etnikuma“.

Da Vas podsetimo:  Nikada lakši izbor

Konačno, 2018. godina nije tako daleko.

L. Janićijević


Prethodni nastavci:

Vojvodina – država u pripremi (50)
Vojvodina – država u pripremi (49)
Vojvodina – država u pripremi (48)
Vojvodina – država u pripremi (47)
Vojvodina – država u pripremi (46)
Vojvodina – država u pripremi (45)
Vojvodina – država u pripremi (44)
Vojvodina – država u pripremi (43)
Vojvodina – država u pripremi (42)
Vojvodina – država u pripremi (41)
Vojvodina – država u pripremi (40)
Vojvodina – država u pripremi (39)
Vojvodina – država u pripremi (38)
Vojvodina – država u pripremi (37)
Vojvodina – država u pripremi (36)
Vojvodina – država u pripremi (35)
Vojvodina – država u pripremi (34)
Vojvodina – država u pripremi (33)
Vojvodina – država u pripremi (32)
Vojvodina – država u pripremi (31)
Vojvodina – država u pripremi (30)
Vojvodina – država u pripremi (29)
Vojvodina – država u pripremi (28)
Vojvodina – država u pripremi (27)
Vojvodina – država u pripremi (26)
Vojvodina – država u pripremi (25)
Vojvodina – država u pripremi (24)
Vojvodina – država u pripremi (23)
Vojvodina – država u pripremi (22)
Vojvodina – država u pripremi (21)
Vojvodina – država u pripremi (20)
Vojvodina – država u pripremi (19)
Vojvodina – država u pripremi (18)
Vojvodina – država u pripremi (17)
Vojvodina – država u pripremi (16)
Vojvodina – država u pripremi (15)
Vojvodina – država u pripremi (14)
Vojvodina – država u pripremi (13)
Vojvodina – država u pripremi (12)
Vojvodina – država u pripremi (11)
Vojvodina – država u pripremi (10)
Vojvodina – država u pripremi (9)
Vojvodina – država u pripremi (8)
Vojvodina – država u pripremi (7)
Vojvodina – država u pripremi (6)
Vojvodina – država u pripremi (5)
Vojvodina – država u pripremi (4)
Vojvodina – država u pripremi (3)
Vojvodina – država u pripremi (2)
Vojvodina – država u pripremi (1)

2 KOMENTARA

  1. Добра екипа води игру, тандем Сејдиновић-Грухоњић просто блиста (нарочито је сладак овај други, Сабахудин, прави панонски лик, као да је изашао са страница Поп Ћире и поп Спире) …Пре неколико година у Политици се појавио чланак о студентима једне школе за будуће дипломате, у Енглеској. Полагали су некакав тест, и тамо је било, између осталих и питања о стању у Војводини. Студенти су Војводину звали Војвонец, или Југовеада, како ко. Они су одлично знали шта је с њом чинити.

  2. Kada je drzava u haosu….treba ocekivati da sledeci njihov skup i promocija manifesta bude u Skupstini Srbije. Mozda bi po analogiji Nedimovic trebalo da napise novu azbuku za Vojvodinu. Aferim a moze i da se kaze masala. A moze da se kaze kao sto rece Mesic ,,moj zadatak je izvrsen,,.Tu ideju ce odmah podrzati poboleli Sulja Ugljanin, a da ne zaboravim i pomalo skrajnutog ali aktivnog reformistu J. Veselinovica. Sta sve radi novac, kako povezuje bezkicmenjake i ljigavce. Bolje od konopca.

    Mozda bi bilo dobro da sacekamo da strani trecerazredni ambasadori ,, poprave,, navedenu situaciju ili da ocekujemo da nam Rusi srede. okrece kucu a potom pociste dvoriste. Ocekujemo da Rusi budu veci Srbi od Srba….

    Gore napisano je slicno kao situacija sa Spegeljem, samo fali da na RTS vidimo dokumentarni film o delima izdajica. Snimljeno od strane KOS-a. Oprah ruke, spasih dusu i odoh u penziju. Da li je tako?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime