Vojvodina – država u pripremi (52)

0
1563

Čankova prababa je bila Vojvođanka!

Liga socijaldemokrata Vojvodine, čini se, pokušava na sve moguće načine da skrene pažnju sa bahatog (razbojničkog) ponašanja Nenada Čanka, koji je nedavno ponovo izabran za šefa te secesionističke partije. Navodno, neko „sakriven“ upućuje „otvorene pretnje i najgrublje uvrede na račun Nenada Čanka“. I sve to, za divno čudo, Čankov „zlostavljač“ neometano radi putem društvenih mreža na internetu.

Srpska publika se navikla na grafite koje su Čankovi „legionari“ sami ipisivali noću, a prekrečavali po dnevnom svetlu. Aleksandra Jerkov, predsednica poslaničke grupe LSV-a u Skupštini Srbije, objašnjava da se sve pretnje i uvrede na račun Nenada Čanka odmah prijavljuju policiji, sa svim „neoborivim“ dokazima. Ali, dodaje Jerkov, niko još nije odgovarao za takvo „krivično delo“ – niti se otkrilo ko iza takvog „zločinstva“ stoji.

Nenad Čanak: Uhapsite me!

Na Fejsbuku postoje čak i grupe posvećene lideru LSV. Jedna, pod nazivom „Uhapsite Nenada Čanka“, na kome još od kraja septembra stoji tekst sledeće sadržine:

Ukоlikо sе nеkо usudi dа pоkrеnе pitаnjе trulоg prојеktа „Rеpublika Vојvоdina“ , nеćеmо čеkаti zаkоnskо rеšеnjе,vеć ćеmо kао nаrоd suditi. Nеmа prоstоrа zа diskusiјu о nеkim јаdnim idејаmа kоје nеmајu vеćinu ni u grаdоvimа gdе su Маđаri i Hrvаti brојniјi оd Srbа … Pоnаvlјаmо nisu prоblеm Vојvоdini Мađari i Hrvati, vеć srpskа gаmаd pоput Nenada Čanka!

Аpеluјеmо nа sudоvе dа gа prеvеntivnо dеluјu i Čаnku оdrеdе rеprеsivnu kаznu оd deset gоdinа (robije) zbоg pоvrеdе uglеdа pаrlаmеntа, nаrоdnih prеdstаvnikа i grubоg kršеnjа zаkоnskih nоrmi Republike Srbije!

Nеćе sе оvа pričа zаustаviti nа fејsbuk stаtusimа!

Teško je reći da li je i taj Fejsbuk profil napravio sam Nenad Čanak i njegovi ligaši, jer to nije sasvim isključeno. Naime, Nenad Čanak je i ranije koristio „negativnu propagandu“, ocrnjujući samog sebe, da bi time dobio više prostora u medijima i stekao više pobornika u svom „vojvodstvu“.

U stvari, Čanak je odavno shvatio da mu rejting raste među građanima na severu Srbije kada se u dnevnim novinama pojave vesti u kojima neko atakuje na njegovu ličnost, pa i život. Ili, što se gore piše o njemu, to je on prisutniji u javnosti. Uz to, Čanku je jasno da on svoj imidž bahatog i krajnje nepristojnog „momka“ nikako ne može popraviti. Ali, ako ga ne može popraviti, on ga može iskoristiti za ličnu afirmaciju.

Da Vas podsetimo:  Ko zajedno može sve?

Popularnost nasilnika

To, svakako, deluje čudno; barem na prvi pogled. Prosečnom građaninu Srbije teško može da bude jasno kako je moguće da neko stiče popularnost svojim nasilničkim ponašanjem. Ipak, ma koliko to izgledalo neverovatno, ipak je istinito. Čanak godinama dobija poene i povećava svoj politički rejting zahvaljujući svojim divljačkim ispadima. Kako je to moguće? Kako jedan političar može da stiče popularnost tako što na javnim skupovima preti vešanjem, što pljuje i gazi simbole zemlje u kojoj živi (makar i nezvanične kakav je RTS), tako što poziva na internacionalizaciju „problema“ u severnoj srpskoj pokrajini, tako što naručuje da mu se naslika kopija Lancingerove slike „Barjaktar“, na kojoj se on nalazi u ulozi vođe (Führer) Trećeg rajha…

Nenad Čanak se nekažnjeno ruga „srbijanskim“ oslobodiocima iz Prvog svetskog rata, podsmevajući se jednoj od najslavnijih generacija Srba u celokupnoj srpskoj istoriji i njenim izginulim junacima (blizu pola miliona vojnika i još više civila). Umesto da oslobode „Vojvodinu“ (koje, uzgred rečeno, tada nije bilo) ti „velikosrbijanci“ došli su da porobe Čankovu prababu Nemicu, koju ovaj lički „dođoš“ i ekspert za političku mutljavinu u svojim „konfabulacijama“ vidi kao groficu.

Vojvotkinja ili Vojvođanka

Koliko su stvari oko Vojvodine neobične, nesvakidašnje, pa i čudne, pokazuje i činjenica da ime te severne srpske pokrajine potiče od titule ratnika – „vojvoda“. A vojvoda se na nemačkom zove Hercog (Herzog). Eto, Čanak u svojoj biografiji navodi kako je njegov pradeda (rodom iz Like) negde u okolini Minhena pronašao groficu, zamislimo samo(!), po imenu Elizabeta i prezimenu fon Hercog (von Herzog). Dakle, Čanku je još prababa bila Vojvođanka (Hercog ‘vojvoda’), iako tada Vojvodine nije bilo ni u tragovima.

Čanak se slabo seća genealoškog stabla svog pradede, koji je s porodicom, kao kolonista nakon Prvog svetskog rata, došao na sever ondašnje Srbije, u kojoj Vojvodinu još niko nije bio usnio. Ali, zato se dobro (maštovito) seća prababe Vojvođanke iz okoline Minhena, koja je vodila poreklo još od Hrodoberta fon Hercoga (Chrodobert von Herzog), slavnog Aleman(ij)skog voskovođe (tj. vojvode), koji je vladao jednom heterogenom konglomeracijom germanskih plemena. Iako se sve to dešavalo u sedmom veku nove ere, Čanak se toga seća kao da je to juče bilo. Vojvoda Hercog, Čankov davni predak po linije prababe grofice, prvi je oformio pokrajinu Vojvodinu u okvirima svog Vojvodstva. Baš kao i njegov potomak u XXI veku, Hrodobert se divio „vojvođanskoj multikulturalnosti“ i zato mu nije padalo na pamet da ondašnjoj Vojvodini oduzme išta od njenih „konstitutivnih“ nadležnosti.

Da Vas podsetimo:  Kako građani godinama subvencionišu posao Vučićevog kuma

Vojvođanska civilizacija

Na srpskom Hercog se prezivao Dukić ili Dučić (valjda od latinskog dux ‘vojvoda’), a kasnije Vojvodić. Odatle vidimo jedan kontinuitet koji se rastegao na vekove. Vojvoda Čanak samo je jedan od „izdanaka“ sjajne Hrodobertove vojvođanske loze. Istina, Čanak je po pradedi domazet (mladoženja koji živi u kući svoje mlade, tj. u kući ženinih roditelja), ali Hrodobert bi ga, da je živ, sigurno posinio (usvojio), jer niko se ne bi tako strasno borio za vojvodstvo Hercoga, kao što to čini „poaristokraćeni plebejac“ Nenad Čanak.

Da nije vojvode Putnika, koji po Čanku nije oslobodio Srbiju, a kamoli Vojvodinu koje tada nije bilo (umro je pre oslobođenja 1917. godine), ovaj hercog-vojvođanski potomak bi sigurno promenio svoje pauper-čankovito prezime u vojvođansko – zvao bi se danas Vojvodiner (ili samo Diener) Čanak. Zapravo, Čanka muči činjenica da je srpska vojska bila nakon Prvog svetskog rata najslavnija vojska na svetu, a srpske vojskovođe toliko popularne, da je, na primer, po pomenutom vojvodi Radomiru Putniku u Kanadi cela jedna planina dobila ime – Mount Putnik.

Uzavrela vojvođanska krvca

Da krv nije voda, pokazuje i nasleđe koje Čanak u svojim venama nosi po prababi fon Herzog. Želja za jurišom u njemu je oživela vojvodu Hrodoberta, ili je vojvoda Hrodobert uz pomoć Čankove (i svoje) DNK-a poželeo da se provoza vojvodstvom, ako ne na konju, tada na motoru ili, barem, motornim sankama. Hrodobert u Čankovim venama je, najverovatnije, kriv i za onaj „ratnički okršaj“ koji je Čanak imao pre koji mesec na parkingu ispred kafane „Tako je suđeno“.

Ma koliko sve izgledalo neverovatno, nakon priznanja da je tukao Pavla Lešanovića, „velikosrbijanskog“ automehaničara (još iz „pljačkaškog“ Beograda), nesuđenom Vojvodineru (Nenadu) Čanku ugled je veoma porastao. Iako domazet, Čanak je postao dostojan predstavnik svojih slavnih predaka po prababinoj hercog-vojvođanskoj viševekovno-multikulturnoj liniji. Čanak svojim nasleđem, likom i delom afirmiše milenijumski staru „vojvođansku civilizaciju“, koja se iz Like, preko obala reke Rajne, konačno doselila tamo gde joj je mesto – u čankovitu Hercog-Vojvodovinu.

Da Vas podsetimo:  Plač Darijin na tuđem grobu

L. Janićijević


Prethodni nastavci:

Vojvodina – država u pripremi (51)
Vojvodina – država u pripremi (50)
Vojvodina – država u pripremi (49)
Vojvodina – država u pripremi (48)
Vojvodina – država u pripremi (47)
Vojvodina – država u pripremi (46)
Vojvodina – država u pripremi (45)
Vojvodina – država u pripremi (44)
Vojvodina – država u pripremi (43)
Vojvodina – država u pripremi (42)
Vojvodina – država u pripremi (41)
Vojvodina – država u pripremi (40)
Vojvodina – država u pripremi (39)
Vojvodina – država u pripremi (38)
Vojvodina – država u pripremi (37)
Vojvodina – država u pripremi (36)
Vojvodina – država u pripremi (35)
Vojvodina – država u pripremi (34)
Vojvodina – država u pripremi (33)
Vojvodina – država u pripremi (32)
Vojvodina – država u pripremi (31)
Vojvodina – država u pripremi (30)
Vojvodina – država u pripremi (29)
Vojvodina – država u pripremi (28)
Vojvodina – država u pripremi (27)
Vojvodina – država u pripremi (26)
Vojvodina – država u pripremi (25)
Vojvodina – država u pripremi (24)
Vojvodina – država u pripremi (23)
Vojvodina – država u pripremi (22)
Vojvodina – država u pripremi (21)
Vojvodina – država u pripremi (20)
Vojvodina – država u pripremi (19)
Vojvodina – država u pripremi (18)
Vojvodina – država u pripremi (17)
Vojvodina – država u pripremi (16)
Vojvodina – država u pripremi (15)
Vojvodina – država u pripremi (14)
Vojvodina – država u pripremi (13)
Vojvodina – država u pripremi (12)
Vojvodina – država u pripremi (11)
Vojvodina – država u pripremi (10)
Vojvodina – država u pripremi (9)
Vojvodina – država u pripremi (8)
Vojvodina – država u pripremi (7)
Vojvodina – država u pripremi (6)
Vojvodina – država u pripremi (5)
Vojvodina – država u pripremi (4)
Vojvodina – država u pripremi (3)
Vojvodina – država u pripremi (2)
Vojvodina – država u pripremi (1)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime