Vojvodina – država u pripremi (57)

2
1464

Bojan Pajtić potpiruje mržnju prema Srbima

Ono što je na današnjoj konferenciji za štampu izrekao Bojan Pajtić nedvosmisleno je udar na ustavni poredak zemlje, kao i udar na osnovne postulate (temelje) jednog civilizovanog i demokratskog društva.

Šrafcigeri i „izvrtači“

Bojan PajticDanas je subotička televizija Panon (na mađarskom jeziku) prenela vest da se u Subotici u nedelju ujutro dogodio „međunacionalni“ incident. Naime, kako ta medijska kuća tvrdi, nekoliko mladića mađarske nacionalnosti napadnuti su u centru Subotice „samo zato što su govorili mađarski jezik“. Začudo, iako su lica mađarske nacionalnosti bila povređena (kako se tvrdi) šrafcigerom (jedan navodno ozbiljnije po licu), niko subotičkoj policiji nije prijavio takav najnoviji srpskomađarski „okršaj“, u kojem su, kao po pravilu, Srbi „agresori“.

U Subotici, moglo bi se reći, slična je situacija kao i u Temerinu, samo što je u tom gradu na krajnjem severu Srbije, prednost na strani Mađara, kojih u samom gradu procentualno ima nešto više nego Srba. Ako je zaista došlo do napada, na onaj način kako to TV Panon prenosi, hladnim oružjem (šrafciger), tada je teško razumljivo da o tome u policiji ništa ne znaju. Ako ne znaju, a takav nemili incident, opasan po život, pored njih prošao nezapaženo, tada to može biti samo iz dva razloga: jedan je da je policija toliko neorganizovana u Subotici, da ne postoji nikakva hijerarhijska koordinacija među njenim stanicama, a drugi je, što bi bilo još opasnije, da neko iz policije pokušava da takav zločinački akt sakrije od javnosti.

Naravno, postoji i treća mogućnost, u koju nam je teško da poverujemo, a to je da je TV Panon čitav događaj, nekakvu bezazlenu raspravu, toliko naduvala da je, što bi narod kazao, od muve napravila medveda.

Srbi su lopovi?

Pre četiri pet dana u Novom Sadu, navodno, obijena je prostorija fantomskog Nezavisnog društva novinara Vojvodine. Iz tih prostorija ništa nije ukradeno, jer lopovi nisu stigli da bilo šta uzmu; pobegli su jer se oglasio alarm. Pre nego što su pokušali da uđu u sedište NDNV, provalnici su već bili ušli u prostoriju Kluba odbornika Skupštine grada, koja se nalaze odmah pored tog bošnjačko-vojvodijanskog udruženja „žurnalista“: tamo su ispreturali stvari, ali, izgleda, ništa nisu uzeli jer ništa vredno nisu uspeli da nađu. Sve u svemu, kradljivci su te večeri ostali kratkih rukava.

Ali, ne lezi vraže. Obična pljačka, to jeste, „neovlašćeni ulazak“ u tuđe prostorije, kuće i stanove, kakvih je na desetine svakog dana u Srbiji, u ovom slučaju dobija sasvim drugačiju dimenziju – međunacionalno obojenu! Stvar je tu postala toliko ozbiljna, da je i fantomski predsednik fantomske (izmišljene) komunističke tvorevine, u poslednjih bezmalo sedam decenija poznate pod imenom Vojvodina, našao za shodno (ili neophodno) da se povodom tog „užasavajućeg“ događaja oglasi. Na današnjoj konferenciji za štampu, Bojan Pajtić se osmelio da običnu provalu okarakteriše na sledeći način:

Da Vas podsetimo:  Rio Tinto – Mio Kinto

Razlog za to je atmosfera koja se stvara poslednjih meseci kada su prekomponovane višenacionalne vlasti u multietničkim sredinama i dovođene na vlast isključivo nacionalističke stranke„.

Dakle, Bojan Pajtić zna da su lopovi nacionalisti, zapravo to su oni koji su preuredili lokalne vlasti u Novom Sadu tako da u njima danas vladaju „nacionalističke stranke“. Normalnom čoveku je teško da razume kakve veze imaju sitni kradljivci (novosadski obijači stanova) sa „multietničkim sredinama“ i „nacionalističkim strankama“. Ali, Pajtić se ovde i ne pokušava obratiti „normalnom svetu“, jer on veruje da je svet na severu Srbije toliko nenormalan da će svaku glupost biti spreman da prihvati zdravo za gotovo.

Zapravo, u svakoj civilizovanoj zemlji, predsednik „vojvođanske vlade“ morao bi da odgovara pred zakonom zbog ovakve zapaljive retorike i govora mržnje, kojim se raspiruje međuetnička netolerancija ili netrpeljivost. Bojan Pajtić nikako ne bi smeo da bude osoba za koju ne važi Ustav i zakoni države Srbije.

Eto, on poručuje javnosti na severu Srbije, da su lopovi, koji su i dalje nepoznati policiji, u stvari „srpski nacionalisti“, koji na svaki mogući način pokušavaju da poremete idilične međunacionalne odnose u multietničkoj Vojvodini – to jeste, u multinacionalnoj državi u pripremi, sa nekoliko stotina različitih naroda, uključujući tu Bijafrance, Papuanovogvinejce, Zimbabveanca i ponekog zalutalog finskog Finca, južnoameričko-amazonsko-„prašumskog“ Indijanca ili arktički „otopljenog“ Eskima.

Podgrevanje vojvođanskog ekstremizma

Razgoropađeni Bojan (iako je duboko u srcu ubeđeni vojvođanski pacifista) ne pokušava da se u svojoj osudi „srpskih lopova“ zaustavi, pa dodatno ocenjuje „da je NDNV (fantomsko udruženje dvojice islamsko-bošnjačkih „vojvoda“) na udaru zbog toga što ima u svom nazivu Vojvodinu, što deluje na teritoriji Vojvodine, i što se u njemu nalaze pripadnici različitih nacionalnosti“.

Da bismo shvatili koliko je daleko u svom širenju antisrpske histerije Bojan Pajtić spreman da ide nije potrebno da se posebno intelektualno naprežemo. Svoju opredeljenost ka stvaranju atmosfere napetosti na severu Srbije (i gaženju važećeg Ustava zemlje) ovaj vojvođanski vladar u perspektivi krajnje „smišljeno“ artikuliše. On kaže:

Mi sa gađenjem osuđujemo svaki napad na nezavisno novinarstvo i svaki napad na ljude zbog toga što se krste na drugačiji način, što govore drugačijim jezikom i pripadaju drugoj nacionalnosti.“

Zaista, da se čovek prekrsti i levom i desnom rukom, i pride, s desna na levo i s leva na desno. Kada bi ovako nešto rekao običan građanin, verovatno bi ga nadležni organi (ili poslodavac) uputili na vanredni lekarski pregled, da bi se stručno proverilo njegovo mentalno stanje i sposobnost razumevanja sveta i okružujuće stvarnosti. Na stranu to što se takozvani novinari Nezavisnog društva novinara Vojvodine možda uopšte ne krste (ni levom ni desnom), sa Sabahudinom Gruhonjić i Nedimom Sejdinović za koje, verovatno, krštenje predstavlja udar na ono, gorepomenuto, Pajtićevo „multietničko društvo“.

Da Vas podsetimo:  Badnje veče uoči katoličkog Božića

Valjda lopov može da bude bilo ko, pa i onaj koji se „drugačije“ krsti ili se ne krsti nikako? Ali ne, po Pajtiću je jasno da su ti neznani lopovi Srbi. I to oni Srbi koji napadaju ljude zato što se drugačije krste, govore drugačijim jezikom i koji generalno mrze sve druge koji nisu Srbi.

Šta bi se desilo čoveku koji bi tvrdio da su neki, ili ti isti, neuhvaćeni lopovi – Mađari!? S pravom bi trebalo da bude osuđen i kažnjen za takvo širenje mržnje prema Mađarima u Srbiji, zar ne? Ali, ako se ista mržnja pokazuje prema većinskom narodu – Srbima – tada je to nešto što je ne samo društveno prihvatljivo, nego je čak i poželjno u nekim delovima Srbije!

Rušenje ugleda Srbije

Da ne bi ostavio bilo kakvog mesta sumnji da Srbija nije zemlja dostojna moderne Evrope i civilizovanog sveta uopšte, Pajtić nakon svega zaključuje:

Izražavamo veliko žaljenje zbog toga što niko nije procesuiran zbog širenja međunacionalne mržnje, a napadi koje smo videli u nekim medijima i od nekih pojedinaca prethodnih meseci su nešto što liči na atmosferu u Nemačkoj tridesetih godina i to je potpuno nedopustivo.“

A u čije ime Bojan Pajtić „izražava žaljenje“? U ime vojvođanskih neonacista i komuno-fašista, čija su usta puna navodne borbe protiv fašizma i pravoslavno-ćiriličnog klerikalizma? Da li je Bojan Pajtić uopšte svestan kako je izgledala Nemačka tridesetih godina prošlog veka? Ima li on predstavu kakvu štetu nanosu ugledu i dostojanstvu države Srbije, poredeći je s nacističkom Nemačkom iz tog doba? Postoji li u Srbiji Ustav, zakoni i državni organi koji bi bili u stanju da podvrgnu sudskom gonjenju predsednika „vojvođanske vlade“, zbog očiglednog širenja mržnje prema Srbima i rušenja ugleda države Srbije? I da li se to na severu Srbije priprema Kristalna noć (Kristallnacht) za Srbe, slična onoj koju su Jevreji doživeli u predratnoj (kasnije i ratnoj) Nemačkoj? Dokle će srpske vlasti ostajati gluve i slepe na ovakve šovinističke ispade novokomponovanih vojvođanskih ekstremista i prikrivenih fašista, koji se kobajagi bore protiv fašizma?

Da Vas podsetimo:  Pismo opoziciji: Ljudi bez stava, kakvu vi očekuje podršku na izborima?

Ono što je na današnjoj konferenciji za štampu izrekao Bojan Pajtić nedvosmisleno je udar na ustavni poredak zemlje, kao i udar na osnovne postulate (temelje) jednog civilizovanog i demokratskog društva.

Ne budu li državni organi Srbije preduzeli one mere koje su predviđene Ustavom (član 49. Zabrana izazivanja rasne, nacionalne i verske mržnje) i Krivičnim zakonikom Srbije (član 173. Povreda ugleda Srbije i član 317. Izazivanja rasne, nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti) i ne budu li procesuirali Bojana Pajtića za izgovorene reči na današnjoj konferenciji za štampu, tada će sudbina Srbije ubrzo i neminovno biti obeležena krajnje negativnim i opasnim trendovima, uključujući tu i novo rastakanje zemlje.

L. Janićijević


Prethodni nastavci:

Vojvodina – država u pripremi (56)
Vojvodina – država u pripremi (55)
Vojvodina – država u pripremi (54)
Vojvodina – država u pripremi (53)
Vojvodina – država u pripremi (52)
Vojvodina – država u pripremi (51)
Vojvodina – država u pripremi (50)
Vojvodina – država u pripremi (49)
Vojvodina – država u pripremi (48)
Vojvodina – država u pripremi (47)
Vojvodina – država u pripremi (46)
Vojvodina – država u pripremi (45)
Vojvodina – država u pripremi (44)
Vojvodina – država u pripremi (43)
Vojvodina – država u pripremi (42)
Vojvodina – država u pripremi (41)
Vojvodina – država u pripremi (40)
Vojvodina – država u pripremi (39)
Vojvodina – država u pripremi (38)
Vojvodina – država u pripremi (37)
Vojvodina – država u pripremi (36)
Vojvodina – država u pripremi (35)
Vojvodina – država u pripremi (34)
Vojvodina – država u pripremi (33)
Vojvodina – država u pripremi (32)
Vojvodina – država u pripremi (31)
Vojvodina – država u pripremi (30)
Vojvodina – država u pripremi (29)
Vojvodina – država u pripremi (28)
Vojvodina – država u pripremi (27)
Vojvodina – država u pripremi (26)
Vojvodina – država u pripremi (25)
Vojvodina – država u pripremi (24)
Vojvodina – država u pripremi (23)
Vojvodina – država u pripremi (22)
Vojvodina – država u pripremi (21)
Vojvodina – država u pripremi (20)
Vojvodina – država u pripremi (19)
Vojvodina – država u pripremi (18)
Vojvodina – država u pripremi (17)
Vojvodina – država u pripremi (16)
Vojvodina – država u pripremi (15)
Vojvodina – država u pripremi (14)
Vojvodina – država u pripremi (13)
Vojvodina – država u pripremi (12)
Vojvodina – država u pripremi (11)
Vojvodina – država u pripremi (10)
Vojvodina – država u pripremi (9)
Vojvodina – država u pripremi (8)
Vojvodina – država u pripremi (7)
Vojvodina – država u pripremi (6)
Vojvodina – država u pripremi (5)
Vojvodina – država u pripremi (4)
Vojvodina – država u pripremi (3)
Vojvodina – država u pripremi (2)
Vojvodina – država u pripremi (1)

2 KOMENTARA

  1. Ваља знати да је своју политичку каијеру Бојан Пајтић почео у првој половини деведесетих година XX века као члан ултранационалистичке Народне странке Милана Парошког, која се укључила у Ђинђићев ДС у време кад је Ђинђић закључио међустраначку коалицију са СДС Радована Караџића и у НИН-у дао интервју како Србија треба да напредује „технологијом парног ваљка“. Све ове чињенице нису помињане у ТВ серијалу М. Рамача.

  2. Pa ljudi dokle ce Srbi da dozvole da im se ovako nesto radi u Srbiji? Treba dobro pamtiti ko je sedeo u vladi kada se ovako nesto desava a srpske p…. medije cute. Milosevic sigurno nije ustao iz mrtvih pa da bude kriv i za cuvanje drugoh od Srba a Srbe nikad od nikoga!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime