Vojvodina – država u pripremi (58)

2
1550

Intoksikovana srpska stvarnost

Najnovija afera oko aflatoksina, prirodnog otrova koji ima i snažna karcinogena svojstva, u Srbiji poslužila kao povod za politička prepucavanja, što, naravno, nije nikakva posebna novost. Aflatoksin – ime dolazi od latinskog naziva za buđ Aspergillus flavus, koji luči taj otrov – samo je povod za dalje raspirivanje animoziteta na relaciji između srpske i vojvođanske vlade.

Fašistička otrovanost

Afla-kraveBojanu Pajtiću, predsedniku izmišljene vlade izmišljene Vojvodine, aflatoksin je došao kao poručen. Istina, sada nije reagovao onako kako je to učinio pre desetak dana, kada je tvrdio da je u Srbiji „politička situacija slična onoj kakva je bila u Hitlerovoj Nemačkoj iz tridesetih godina prošlog veka“ – a sve zato što su nepoznati lopovi pokušali da opljačkaju prostorije Nezavisnog društva novinara Vojvodine. Teško je pretpostaviti zašto je Bojan Pajtić tada reagovao toliko „toksično“ na nešto što nije imalo nikakve veze sa bilo kakvim interetničkim ili nacionalnim (nacionalističkim) „toksinom“. Možda što je inspirisan toksičnošću onih istih (poput američkog NED „zadužbinarstva“, Soroša ili NDI…) koji godinama podržavaju sve organizacije u Srbiji čiji je cilj da do kraja otruju državu Srbiju. Čak je na istu temu reagovao i Amnesti internešenel, ali su i oni, izgleda, shvatili da im je takva reakcija preterana, pa su, izgleda, uklonili stranicu „toksične podrške“ NDNV-u sa svog sajta.

Za razliku od ničim izazvanog ranijeg reagovanja (mada je i lopova i otrova bilo i u Trećem Rajhu), Pajtić se ovog puta pozabavio pravim toksinom (otrovom), koji, kako se tvrdi, može da ima i karcinogeno dejstvo. Oštro je zamerio srpskoj vladi što nije reagovala pravovremeno i što nije iz prodavnica odmah povukla mleko sa povećanim količinama aflatoksina. Za razliku od republičke vlade, ona njegova, pokrajinska, pokazala je kako se postupa u „vanrednim situacijama“: reagovala je tako kao da će sav narod, koliko sutra, umreti od karcinoma izazvanog pijenjem mleka.

Lažna briga za narodno zdravlje

A prava situacija je sasvim drugačija. Najpre, pomenuti aflatoksin M1 ne spada u grupu teških prirodnih toksina, kakav je aflatoksin B1, i za njega se ne zna sa sigurnošću da li ima karcinogena svojstva. Zapravo, aflatoksin u mleku prolazi kroz „filter“ kravljeg organizma, koji prirodno odstranjuje najveći deo štetnih materija iz mleka. Realno, ljudima na severu Srbije – za čije se zdravlje „zabrinuo“ Bojan Pajtić (a uz njega i njegov „ministar poljoprivrede“ Goran Ješić) – daleko je veća briga kako da dođu do novca kojim će da nabave koju litru mleka za svoju gladnu decu.

Da Vas podsetimo:  Poruka srpskog prvosveštenika: traženje novih odnosa između žrtve i dželata?

Šteta koja je nanesena srpskoj poljoprivredi i posebno mlekarama i seljacima koji mleko proizvode teško se može izmeriti. Ali, kako vidimo, uspaljene političare, koji koriste svaku moguću nepriliku u zemlji samo zato da bi napali svoje političke rivale, uopšte ne zanimaju posledice koje će iz takve njihove ostrašćenosti neminovno uslediti. Pajtićeva (i Ješićeva) lažna briga za narodno zdravlje postala je paradigmatična za one koji traže bilo kakve razloge da narod na severu Srbije ubede kako im je život bio daleko lepši pod austrougarskom, nego pod „srbijanskom“ vladavinom.

Živi i pusti druge da umru

Da bi ta „apokaliptična opasnost“ nad Srbijom izgledala uverljivije, pojavio se i bivši ministar poljoprivrede Goran Živkov (inače stanovnik Kikinde), koji je ispričao kako je on sve „odavno znao“; te da je u novembru prošle godine „uradio sopstvenu procenu rizika upotrebe hrane životinjskog porekla“, nakon čega je prestao da koristi domaće mleko i sir. Nije rekao da li je možda pio ili svojoj deci davao da piju strano mleko i sir, možda ono iz Hrvatske – Dukat i Vindija?

Problem sa aflatoksinom je veliko kašnjenje, jer je prve mere zaštite trebalo preduzeti već u septembru prošle godine. Da se reagovalo u oktobru, šteta bi bila milion evra, u decembru deset miliona evra, a danas će nas koštati stotine miliona“ – zaključio je Goran Živkov.

Eto, u Srbiji je sve moguće, pa i to da bivši ministar ne smatra da je – ne samo kao bivši ministar poljorivrede, već i kao obični građanin – bio dužan da obavesti javnost o opasnosti koja je vrebala narod i za koju je on mesecima znao… Je li, šta ga briga za tuđu decu – neka se ona truju. Važno je da su njegova zaštićena. U normalnoj državi, Goran Živkov bi odgovarao za saučestvovanje u trovanju vlastitog naroda.

Da Vas podsetimo:  Vučić i nacionalna levica

Naravno, šteta će verovatno biti onolika koliko je bivši ministar poljoprivrede procenio – stotine miliona evra. Ali, za takvu štetu trebalo bi da odgovara i ovaj bivši ministar, koji krajnje sebično veruje da je dovoljno da zaštiti sebe i svoje najbliže, a za ostali narod nije ga briga. S druge strane, jasno je da su srpski seljaci i mlekare mogli da prođu bez ikakvih ozbiljnijih posledica, da su državni organi pravovremeno izašli sa preciznim informacijama.

Rat političara preko leđa naroda

Ali, na srpskoj političkoj sceni rat između pozicije i opozicije daleko je važniji od bilo kakve koristi ili štete po državu Srbiju. Jednima (vojvođanskim separatistima) odgovara da se Srbija urušava, a drugima odgovara (što je svojevrstan apsurd) da ovi prvi što više i što otvorenije rade na uništavanju srpske ekonomije i srpske državnosti na severu Srbije. Dodatno, vojvođanska vlada je i praktično opozicija republičkoj vlasti, što čitavu srpsku političku scenu još više unesrećuje.

O kakvom se rasulu u državnoj politici radi, pokazuje i činjenica da su jedni (vlada Republike Srbije) poslali uzorke „kontaminiranog“ mleka na ispitivanje u Holandiju, dok su drugi (pokrajinska vlada) poslali uzorke samo sa „svoje teritorije“, ali ne u Holandiju, već u Nemačku. Ama ljudi, zašto da građani Srbije dvaput plaćaju jednu istu hemijsku analizu? Zašto bi neko verovao laboratorijama u Holandiji, a ne bi verovao onim u Nemačkoj – ili obrnuto?

Konačno, pravo pitanje je zašto više niko ne veruje srpskim laboratorijama? Ako im niko ne veruje, čemu one onda služe i zašto uopšte postoje. Dakle, najpre se plaćaju vanredne analize u domaćim laboratorijama u čije se redovne analize sumnja. Potom jedna država (Srbija), ne verujući svojim laboratorijama, koje (ne zna se zašto) plaća iz budžeta, šalje uzorke na „super kontrolu“ u Holandiju (možda u Ševeningen?), da bi iza toga druga država (Vojvodina), ne verujući ni srpskim ni holandskim laboratorijama, poslala svoje uzorke na ispitivanje u nemačke laboratorije, kojima jedino veruje.

Da Vas podsetimo:  Mediji: Lideri EU spremni da zabrane izvoz vakcina, podeljeni oko pasoša

L. Janićijević


Prethodni nastavci:

Vojvodina – država u pripremi (57)
Vojvodina – država u pripremi (56)
Vojvodina – država u pripremi (55)
Vojvodina – država u pripremi (54)
Vojvodina – država u pripremi (53)
Vojvodina – država u pripremi (52)
Vojvodina – država u pripremi (51)
Vojvodina – država u pripremi (50)
Vojvodina – država u pripremi (49)
Vojvodina – država u pripremi (48)
Vojvodina – država u pripremi (47)
Vojvodina – država u pripremi (46)
Vojvodina – država u pripremi (45)
Vojvodina – država u pripremi (44)
Vojvodina – država u pripremi (43)
Vojvodina – država u pripremi (42)
Vojvodina – država u pripremi (41)
Vojvodina – država u pripremi (40)
Vojvodina – država u pripremi (39)
Vojvodina – država u pripremi (38)
Vojvodina – država u pripremi (37)
Vojvodina – država u pripremi (36)
Vojvodina – država u pripremi (35)
Vojvodina – država u pripremi (34)
Vojvodina – država u pripremi (33)
Vojvodina – država u pripremi (32)
Vojvodina – država u pripremi (31)
Vojvodina – država u pripremi (30)
Vojvodina – država u pripremi (29)
Vojvodina – država u pripremi (28)
Vojvodina – država u pripremi (27)
Vojvodina – država u pripremi (26)
Vojvodina – država u pripremi (25)
Vojvodina – država u pripremi (24)
Vojvodina – država u pripremi (23)
Vojvodina – država u pripremi (22)
Vojvodina – država u pripremi (21)
Vojvodina – država u pripremi (20)
Vojvodina – država u pripremi (19)
Vojvodina – država u pripremi (18)
Vojvodina – država u pripremi (17)
Vojvodina – država u pripremi (16)
Vojvodina – država u pripremi (15)
Vojvodina – država u pripremi (14)
Vojvodina – država u pripremi (13)
Vojvodina – država u pripremi (12)
Vojvodina – država u pripremi (11)
Vojvodina – država u pripremi (10)
Vojvodina – država u pripremi (9)
Vojvodina – država u pripremi (8)
Vojvodina – država u pripremi (7)
Vojvodina – država u pripremi (6)
Vojvodina – država u pripremi (5)
Vojvodina – država u pripremi (4)
Vojvodina – država u pripremi (3)
Vojvodina – država u pripremi (2)
Vojvodina – država u pripremi (1)

2 KOMENTARA

  1. Hm,hmm…meni,sve lici na Vojvodinu republiku,sas AP Beograd..i ostatak sveta i vaseljenje…obe su pune “ okupatora“..prema, istrazivanju, “ agencije bidzarakapalmovuc“,samo se ceka,zakonski,poreski,povracaj novca,iz budzeta Srbije,na racun Vojvodine.

  2. Демократској странци је 7. марта 2013. г. блокиран рачун због тога што не враћа предизборни кредит Развојној банци Војводине (коју су Пајтићевци упропастили због дељења ненаплативих политичких кредита). Све њихове политичке фарсе, па и ова са афлатоксином, само скривају њихову штеточинску финансијску политику и производња су фаме да би прикрили упропашћавање Војводине. Па афлатоксин је био присутан годинама у куурузу због енормних суша, а сад га тзв. „Влада Војводине“ набија на нос репубичкој власти, иако је годинама ћутала о том, давном проблему.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime