Vojvodina od autonomije do države-38

0
2733

Ko finansira NDNV?

Nezavisno društvo novinara Vojvodine odlučilo je da podnese tužbe protiv onlajn revija „Fakti.org“ i „Novi standard“, zbog toga što se na stranicama ova dva elektronska portala pojavila vest da je NDNV dobilo 289.000 dolara od američke fondacije NED za realizaciju „projekata“ tokom 2011. godine. NDVN nam radosno (slavodobitnički) saopštava sledeće:

„‘Spretnim’ i ‘istraživački’ nastrojenim autorima/autorkama ovih članaka nekako se ‘omaklo’ pa su umesto 29.800 američkih dolara, koliko je NDNV dobio za programske aktivnosti tokom 2011. godine, oni napisali 289.800. Jedna osmica više ili manje, kao da je to važno!“

Zaista, tačno je da su novinari pomenutih portala napravili grešku. Kako je do toga došlo moglo bi se proveriti, ali, već na prvi pogled postaje jasno da je autor tog teksta permutovao brojku od 29.800 američkih dolara u 289.000 dolara. Običan lapsus calami i ništa više od toga. Naravno, to vrlo dobro znaju i u tom „nezavisnom“ vojvođanskom novinarskom udruženju (NDNV), ali, to im je dobro došlo da druge naruže, a, istovremeno, o sebi malo „afirmativnije“ progovore. NDNV ne smatra da je to bilo kakav greh ako se uzme novac od NED, NDI, Soroševog „Otvorenog društva“, fondacija Fridrih Ebert ili Konrad Adenauer itd.

NED (National Endowment Initiative) uopšte nije nekakva nevladina organizacija, kako je neki u Srbiji pokušavaju da prikažu, već je to organizacija koja je preimenovana iz Republikanskog demokratskog instituta (IRI International Republican Institute) koji je osnovan 1983. godine. Taj institut osnovan je na predlog predsednika SAD Ronalda Regana 1882, kada je on zatražio da se oformi „neprofitna i nevladina“ organizacija (zamislimo samo, predsednik SAD i Kongres prave „nevladinu organizaciju“), čija će glavna uloga i cilj biti „razvoj demokratije u svetu“.

O dometima takve američke demokratije dosta znamo, osetili smo to i na svojoj koži, a i danas to osećamo; zemlja nam je spaljena, uništena, razorena – i ekonomski i duhovno. Nema zla na zemaljskoj kugli kojima nisu kumovale NED i slične američke „nevladine organizacije“, koje je osnovala američka vlada i koje se stoprocentno finansiraju iz budžeta te velike ekonomske i vojne sile. Zapravo, sve ove organizacije (NED, NDI, Open Society, pa sve do DCA Development Credit Authority) nalaze se, na ovaj ili onaj način, pod kišobranom američke vlade i CIA. Formalno, konci se trenutno vuku iz organizacije USAID (United States Agency for International Development), tako da, zapravo, postaje nebitno ko je donirao novac Nezavisnom društvu novinara Vojvodine, da li NED, NDI, Open Society, Britanska vlada ili Norveška, Nemačka. Sve je to pod kontrolom jednog centra.

Da Vas podsetimo:  „Ako se odreknemo sebe imaćemo svega dovoljno“

Ono što bi moralo da zabrine građane, a posebno vlasti Srbije, svakako je to da donacije USAID (da ih sve pripišemo tom američkom institutu, koji se nalazi na vrhu piramide) idu samo srpskim nevladinim organizacijama koje su spremne da promovišu onu politiku koju nameće američka vlada. Prirodno, ko će vam dati novac, a da od toga nema nikakve koristi. Priča u humanizmu ostaje samo za infantilne. Nezavisno društvo novinara Vojvodine je dobilo novac od NED i sasvim je nevažno da li se tu radi o 30.000 ili 300.000 američkih dolara; ali, kako vidimo, taj deo svoje „zarade“ Društvo vojvođanskih novinara nema nameru da objasni. Zašto bi ih Amerikanci finansijski podržavali? Šta su za te novce NDNV novinari morali da urade?

Soroš je „donirao“, uglavnom medijima u Srbiji, oko pet miliona evra, USAID 23 miliona evra. Da li će nam NDNV reći koliko novca su dobili od Soroševog „Otvorenog društva“, jer je odavno poznato da je to njihov glavni finansijer. A ti zapadni „donatori“ nisu nikakvi „humanitarci“, već su to organizacije koje idu za profitom (iako su, navodno, neprofitne).

Novinari tog „nezavisnog“ vojvođanskog udruženja još kažu:

„NDNV bi voleo da su ovi ‘dobronamerni’ ‘novinari’ u pravu i da zaista raspolažemo tako velikim sredstvima za naše programe, koje smatramo veoma bitnim i za razvoj medijskih sloboda i za demokratizaciju našeg društva. Problem je, međutim, u tome što NED, s kojim dugo godina uspešno sarađujemo i nadamo se nastavku saradnje, nema u svojim programima tako velike grantove za ovu vrstu projekata.“

A o kakvim se projektima radi, nigde ni reči, je li? NDNV o tome ne želi da govori. A neće da govori, jer se nalazi u društvu onih medija za koje narod govori da rade protiv interesa države Srbije. Na spisku NED-a nalaze se Peščanik, E-Novine poznatog srbomrsca Petra Lukovića, CIPE, Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) onog mladog gospodina Antonijevića, koji, kobajagi, „zastupa“ žrtve čija su ljudska prava ugrožena (tortura, diskriminacija, govor mržnje, silovanje), Vojvođanka – regionalna ženska inicijativa i još nekoliko drugih sličnih organizacija i udruženja širom Srbije. Teme su uglavnom standardne, problemi gej populacije, decentralizacija, ljudska prava, „ženske mreže“, promena Ustava republike Srbije, borba protiv „srpskog šovinizma“ i „klerofašizma“ i tome slično.

Da Vas podsetimo:  Vučić: Ovo je najoštrija konferencija koju sam održao u istoriji, jer sam im sve u lice rekao

U nastavku svog „pobedonosnog“ grakanja, NDNV konstatuje, konačno otkrivajući nam pravu prirodu i razlog svog postojanja:

„Uostalom, šta drugo očekivati od istih onih portala koji objavljuju tekstove o svetskim zaverama, kao i spiskove ‘nepoćudnih’ umetnika, i to iz pera nekakvih pomoćnika nekakvih ministara. Po svemu sudeći, u ovim i ovakvim medijima, i ubuduće možemo očekivati objavljivanje spiskova politički nepodobnih osoba i organizacija, čiji se rad zasniva i na, između ostalog, kritici kleronacionalističke politike koja je dovela do ljudskog, moralnog, ekonomskog i svakog drugog sunovrata Srbije, a pre svega do smrti desetina hiljada i miliona unesrećenih na prostorima bivše Jugoslavije.“

Na kraju svog gornjeg „lamenta“, primećujemo, NDNV se nije mogao uzdržati (ili pre, morao je da opravda novac koji u njih ulaže američka vlada i CIA), da se ne okomi na Srbiju u otvorenom zlikovačkom maniru, tvrdeći da se u Srbiji vodi „kleronacionalistička politika“ i otvoreno okrivljujući Srbiju za sva zla koja su se desila u poslednjoj deceniji prošlog veka.

Iz celokupnog delovanja NDNV, kao i iz gornjeg „tužbenog“ članka, jasno se vidi da to društvo novinara deluje protivno interesima države Srbije, da podriva njen kredibilitet u svetu, da širi laži o pravom karakteru rata na Balkanu tokom devedesetih godina prošlog veka, da aktuelnu srpsku vlast naziva kleronacionalističkom i da u svakom smislu ruži zemlju u kojoj novinari NDNV žive i rade.

Teško je razumeti zašto nove srpske vlasti tolerišu ovakvu neskrivenu antidržavnu aktivnost jednog udruženja novinara. Zar je u Srbiji dopušteno da po njoj pljuje ko god hoće, kako hoće i kako mu se prohte? Zar je moguće da državni organi neće (ili ne smeju) ništa da preduzmu da se zaustavi antisrpska histerija, barem u zemlji u kojoj Srbi predstavljaju većinu i koja po njima nosi ime?

Da Vas podsetimo:  Šta sve (ne) može da se vidi iz izveštaja o finansiranju kampanje?

Da li smo se to prodali za sedamnaest zastarelih „hamera“ (ili „hamvija“), zapravo dotrajalih vojnih džipova, koji su u ozbiljnom ratu praktično neupotrebljivi?

Na severu Srbije stvara se nova nacija po crnogorskom modelu (otuda udruženje „Vojvođanka“), a u tom poslu zdušno učestvuju ne samo novinari društva NDNV, već se u takvu „igru“ lagano uključuju i centralni mediji na severu Srbije, kakvi su novosadski „Dnevnik“ i RTV „Vojvodina“.

Ko god sumnja da možda nije istina da NDNV otvoreno radi protiv suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije (što je po Ustavu i važećim srpskim zakonima teško krivično delo) lako može da svoju sumnju proveri. Neka uđe na internet portal tog Nezavisnog (nesavesnog) društva novinara Vojvodine – koji se zove Autonomija.info – i tamo će videti tačno kakvim se subverzivnim antidržavnim delatnostima to „nezavisno“ i „nevladino“ telo bavi.

Lazar Janićijević


Prethodni nastavci:

Vojvodina – država u pripremi (37)
Vojvodina – država u pripremi (36)
Vojvodina – država u pripremi (35)
Vojvodina – država u pripremi (34)
Vojvodina – država u pripremi (33)
Vojvodina – država u pripremi (32)
Vojvodina – država u pripremi (31)
Vojvodina – država u pripremi (30)
Vojvodina – država u pripremi (29)
Vojvodina – država u pripremi (28)
Vojvodina – država u pripremi (27)
Vojvodina – država u pripremi (26)
Vojvodina – država u pripremi (25)
Vojvodina – država u pripremi (24)
Vojvodina – država u pripremi (23)
Vojvodina – država u pripremi (22)
Vojvodina – država u pripremi (21)
Vojvodina – država u pripremi (20)
Vojvodina – država u pripremi (19)
Vojvodina – država u pripremi (18)
Vojvodina – država u pripremi (17)
Vojvodina – država u pripremi (16)
Vojvodina – država u pripremi (15)
Vojvodina – država u pripremi (14)
Vojvodina – država u pripremi (13)
Vojvodina – država u pripremi (12)
Vojvodina – država u pripremi (11)
Vojvodina – država u pripremi (10)
Vojvodina – država u pripremi (9)
Vojvodina – država u pripremi (8)
Vojvodina – država u pripremi (7)
Vojvodina – država u pripremi (6)
Vojvodina – država u pripremi (5)
Vojvodina – država u pripremi (4)
Vojvodina – država u pripremi (3)
Vojvodina – država u pripremi (2)
Vojvodina – država u pripremi (1)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime