Vojvodina – od autonomije do države (39)

Jelko Kacin vodi politiku Srbije

1
3027

Čini se da je bilo dovoljno vremena da se vidi kako će se nova srpska vlast ponašati u međunarodnim odnosima. Naime, od kraja jula do danas, pokazalo se da u spoljnoj politici Srbije teško da će biti ikakvih ozbiljnijih promena. Srpski visoki zvaničnici više su puta ponovili da će dosledno poštovati sve ono što su bivši službenici srpske vlade potpisali u pregovorima sa šiptarskom stranom, a uz posredovanje, ili pre nametanje volje Brisela (posredno i Vašingtona).

Kosovo i Metohija, čini se, pušta se niz vodu. Rezoluciju 1244 niko među srpskim vodećim pozicionim političarima ne sme ni da pomene. S druge strane zagovara se podela te iskonske srpske zemlje; i to tako da Srbima pripadne ono što i danas suvereno drže u svojim rukama.

Jedan od primera krajnje snishodljivosti, na koji smo navikli u periodu autokratske vladavine Borisa Tadića, svakako je bezglasno trpljenje stalnih prekora i „packi“ upućenih na račun Srbije; i to uz nepristojno šepurenje onih „Evropljana“, koji na Srbe otvoreno gledaju kao na nižu rasu. Prosečan Srbin donekle bi bio u stanju da proguta poneko poniženje (ono „obrenovićevskog“ tipa), ako bi iza takvog poniženja mogla da usledi bilo kakva korist, bilo kakvo opšte dobro. Ne, u ovom slučaju poniženja se trpe za nekakva maglovita obećanja (biće kad bude, ako bude), iza kojih nema ničega opipljivog.

A takva obećanja za infantilne (pa i maloumne) u Srbiju donosi niko drugi do Jelko Kacin – Slovenac koji uživa u ulozi „bivšeg roba“ i koji se danas, „s razlogom“, sveti svome „hegemonu“.

Nećemo se ovde previše osvrtati na sve „gafove“ ovog bivšeg slovenačkog ministra informisanja i jednog od ključnih stratega slovenačke armade u desetodnevnom ratu protiv bivše JNA 1991. Ipak, da pomenemo Kacinov provokativni pozdrav mirëdita (alb. ‘dobar dan’) u Skupštini Srbije  i izjave tipa, „Srbija će lakše u EU bez Kosova„, „Protiv sam rehabilitacije Mihailovića„, „Rusija nije više alternativa EU„, „Ako hoće pomoć EU Srbija se mora regionalizovati i decentralizovati„.

Iz navedenih primera vidimo da se Kacin trudi da vodi i spoljnu i unutrašnju politiku Srbije. Za daljim nabrajanjem Kacinovih uvreda na račun srpske države nema nikakve potrebe, jer svakom iole normalnom građaninu potpuno je jasno da takav čovek ništa dobro ne želi Srbiji, niti iz njegovih usta može izaći bilo šta osim onoga što ide na štetu srpske države.

Da Vas podsetimo:  Vučić, Džoni Dep, Edin Vranj i sponzoruše

Poslednji u nizu Kacinovih „saveta“ Srbiji prešao je „rubikon“. Čovek je usred Srbije, koristeći srpsko gostoprimstvo, u intervjuu novosadskom „Dnevniku“ rekao:

Srbiji je potreban jedan moderan ustavni akt koji će omogućiti decentralizaciju, definisati Srbiju kao građansku zemlju i omogućiti lokalnim zajednicama da preuzmu odgovornost za brži razvoj„.

Svaka vlast, koja iole drže do časti svoje države, zabranila bi takvom „diplomati“ ulazak u zemlju. Bez imalo dvoumljenja, taj čovek bi bio proglašen personom non grata. Teško da bi takvog izaslanika EU otrpele i banana državice, ali, odnekud, srpske vlasti ne smeju da ga pogledaju u oči, a kamoli da mu nešto zamere u njegovom despotsko-razbojničkom šepurenju.

Kacin se ponaša kao da je Srbija maloletna, a on njen namesnik. Taj EU gaulajter jednostavno nema nikakvog obzira, smatrajući da u Srbiji žive nepismeni urođenici, koje on mora da prosveti i pouči osnovnim manirima civilizovanog sveta.

Više puta Kacin je poručivao da se „Srbija mora decentralizovati i regionalizovati“. Ako je to nešto što je korisno i dobro za državu, tada bi trebalo Kacina upitati, zašto ne insistira na decentralizaciji  svoje zemlje Slovenije, nego dolazi u Srbiju da građanima Srbije „soli pamet“. U ustavu Slovenije, pod tačkom 4, jasno piše da je to „jedinstvena i nedeljiva država“ (Slovenija je ozemeljsko enotna in nedeljiva država). Dakle, takav unitarizam u njegovoj „deželi“ je dobrodošao i tamo nema nikakvog mesta cepanju na regione, pokrajine, oblasti i slično.

Srpski ustav za Jelka Kacina nije dovoljno savremen, jer, kobajagi, nije dovoljno građanski.

U srpskom Ustavu stoji da je Srbija „država srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive, zasnovana na vladavini prava i socijalnoj pravdi, načelima građanske demokratije, ljudskim i manjinskim pravima i slobodama i pripadnosti evropskim principima i vrednostima.“

Otuda, nije jasno, šta tu nije „moderno“? Možda pominjanje srpskog naroda? Ali, ako Nemačka može da bude država nemačkog naroda (što jasno piše u nemačkom ustavu), zašto to isto ne bi bilo dopušteno Srbiji?

Ili, uzmimo Kacinovu Sloveniju. Kako je sačinjen slovenački ustav? Zar se u ustavu njegove zemlje ne nalazi član koji glasi:

Da Vas podsetimo:  Juda u skupštini Srbije, opet

Slovenija je država vseh svojih državljank in državljanov, ki temelji na trajni in neodtujljivi pravici slovenskega naroda do samoodločbe.

To jeste, Slovenija je zemlja svih njenih građana, koja se zasniva na stalnom i neotuđivom pravu slovenačkog naroda (!) na samoopredeljenje. Čijeg naroda? Slovenačkog? Eto i Slovenci mogu da imaju svoju državu, ali takvo pravo nikako se ne sme dopustiti Srbima. Valjda, Srbi ne smeju da budu Srbi, ukoliko žele da ih „majčica“ Evropa primi u svoje naručje. Da bi bili „moderni“, Srbi treba da se odreknu sebe, da zaborave svoje ime, da zaborave da su ikada u istoriji imali državu. Kacin se čudi: Pa zar vam je teško to da uradite?

Zaista neshvatljivo. Ima li u srpskoj vlasti ikoga ko nije spreman da trpi ovakvo strašno ponižavanja. Ne postoji država na svetu u kojoj su prava manjina uređena na takav način kao u Srbiji. Pokušajmo da zamislimo Turke koji pohađaju školu na turskom jeziku usred Nemačke! Naravno, nikom normalnom ne pada na pamet da je tako nešto moguće.

Zašto niko ne pita tog ratnog huškača iz devedesitih godina prošlog veka, zašto Srbi nisu priznati kao nacionalna manjina, iako ih ima između 40.000- 50.000, što čini blizu 2.5 posto slovenačkog stanovništva. U stvari, Srba, Hrvata i muslimana u Sloveniji (kad se uzmu u obzir oni južni Sloveni koji se u etničkom smislu nisu izjasnili) ima gotovo 15 posto, ali ti ljudi nemaju nikakva posebna manjinska prava.

Da bi apsurd bio veći, takva prava imaju Italijani i Mađari, koji broje zajedno malo više od 10.000. Navodno, oni su tamo autohtoni. Član 5. slovenačkog ustava glasi:

Država (Slovenija) štiti ljudska prava i osnovne slobode; štiti i garantuje prava autohtonih nacionalnih zajednica Italijana i Mađara.“

O nekoj autohtonosti manjina, na balkanskim prostorima, besmisleno je govoriti. Na teritoriji severne Srbije, koja se danas u istorijskom smislu neopravdano naziva Vojvodina, na primer, najveći broj Mađara naselio se tokom 18 i 19. veka. Tada su tu naseljavani i Slovaci, Rumuni, Rusini. Banat, Bačka i Srem bili su pretežno (ubedljiva većina) naseljeni Srbima. Austrougarska je želela da to stanje promeni, pa su zato, pored Mađara, Slovaka i Rumuna, na tom delu vekovne srpske zemlje naselili i veliki broj Nemaca. Nažalost, o tome se u srpskoj istoriji veoma malo i površno uči.

Da Vas podsetimo:  Podgorica: Otvorena srbofobija i azbukoubistvo

I eto, Jelko Kacin ima hrabrosti i obraza da drži lekcije Srbiji, da zagovara njenu regionalizaciju, da traži da Srbija menja svoj ustav samo zato da bi Vojvodina dobila sve prerogative države. Takvu osionost srpske vlasti tolerišu, brukajući svoju zemlju i ponižavajući svoje građane. Da li će takvom vređanju države Srbije ikada doći kraj? Za sada se ne vidi da je srpska zemlja spremna da očuva svoj ponos i dostojanstvo. A ako se tako nastavi, Srbije na kraju neće biti. Po volji Kacina i sličnih EU „dušebrižnika“, ona će se tako regionalizovati i decentralizovati, da je tako usitnjenu niko neće moći pronaći na mapi Evrope.

Lazar Janićijević


Prethodni nastavci:

Vojvodina – država u pripremi (38)
Vojvodina – država u pripremi (37)
Vojvodina – država u pripremi (36)
Vojvodina – država u pripremi (35)
Vojvodina – država u pripremi (34)
Vojvodina – država u pripremi (33)
Vojvodina – država u pripremi (32)
Vojvodina – država u pripremi (31)
Vojvodina – država u pripremi (30)
Vojvodina – država u pripremi (29)
Vojvodina – država u pripremi (28)
Vojvodina – država u pripremi (27)
Vojvodina – država u pripremi (26)
Vojvodina – država u pripremi (25)
Vojvodina – država u pripremi (24)
Vojvodina – država u pripremi (23)
Vojvodina – država u pripremi (22)
Vojvodina – država u pripremi (21)
Vojvodina – država u pripremi (20)
Vojvodina – država u pripremi (19)
Vojvodina – država u pripremi (18)
Vojvodina – država u pripremi (17)
Vojvodina – država u pripremi (16)
Vojvodina – država u pripremi (15)
Vojvodina – država u pripremi (14)
Vojvodina – država u pripremi (13)
Vojvodina – država u pripremi (12)
Vojvodina – država u pripremi (11)
Vojvodina – država u pripremi (10)
Vojvodina – država u pripremi (9)
Vojvodina – država u pripremi (8)
Vojvodina – država u pripremi (7)
Vojvodina – država u pripremi (6)
Vojvodina – država u pripremi (5)
Vojvodina – država u pripremi (4)
Vojvodina – država u pripremi (3)
Vojvodina – država u pripremi (2)
Vojvodina – država u pripremi (1)

1 KOMENTAR

  1. Daleko je Srbija od drzave kad i jedna Kaca moze da nam govori sta cemo da radimo i kakav ustav da imamo. Mozda ce traziti i da Srbija obezbedi besplatne autobuse da iz Slovenije doveze njihove pedere posmatrace na paradu srama u Beogradu? Jer kad EU kaze pustaj paradu, da se rusi Srbija, morace da je dozvole.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime