Vol Strit počeo da trguje vodom kao naftom, Srbija svoje izvore prodala strancima

1
923
Voda u rafovima / Foto: N1

Na terminskom tržištu roba na Vol Stritu ove sedmice se trguje vodom, a njena cena će varirati poput cena nafte, zlata ili pšenice, saopštila je najveća svetska berza finansijskih derivata CME Grup.

Financijski stručnjaci kažu da će dolazak vode na robno tržište omogućiti bolje upravljanje budućim rizicima povezanim sa tim ključnim prirodnim resursom. Podsećaju da se cena vode u Kaliforniji udvostručila zadnjih godinu dana. CME Grupa lansiraće ugovore povezane sa kalifornijskim spot tržištem vodom, vrednim više od 1,1 milijarde dolara.

U Srbiji je, inače, registrovano oko 300 različitih tipova mineralnih, termalnih i termomineralnih izvorišta voda, iz kojih svake sekunde izlazi 1.500 litara tečnosti. Od toga se iskoristi tek 3%, a ostatak nepovratno odlazi u reke. Procenjuje se da se trećina domaćih izvorišta, najkvalitetnijih i najbogatijih, koristi za plasman na tržište, a gotovo 80 flaširane vode iz srpskih izvora proizvode fabrike koje su u rukama stranih kompanija.

U vlasništvu domaćih firmi ostala je fabrika mineralne vode Heba iz Bujanovca. Prodata je u novembru 2008. godine, za 2,5 miliona evra, preduzeću Nectar iz Bačke Palanke, kao i prokupački Milan Toplica. U domaćem vlasništvu je i Voda voda

Izvor: Jugmedia

1 KOMENTAR

  1. Ko konkretno je prodao, kojim pravom, u cije ime, I za koliko para? Kad se to utvrdi, treba uvesti smrtnu kaznu za veleizdaju zemlje. Bez kaznjavanja bice samo jos gore.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime