Voljena Srbija… (7) Engleski na ćirilici…

0
2511

Ovaj tekst je sedmi tekst u seriju tekstova Voljena Srbija, razgovora sa Nikolom Janicem.

Na portalu vlade Republike Srbije www.kim.gov.rs može mnogo toga da se vidi i pročita, a posle viđenog i pročitanog da se upitamo: Zar je moguće da ne umemo bolje, ozbiljnije i efikasnije da se predstavimo? Da li je moguće da je viđeno, u stvari, za mnoge od nas neshvatljiva i nerazumljiva predstava, a namenjena jednom ciljnom delu srpske javnosti?

U februaru ove godine, na engleskom jeziku, objavljen je video Kancelarije za KiM pod naslovom „Kosovo – istinita priča“ (The true story of Kosovo) u kome direktor kancelarije Marko Đurić govori o tome kako su se razvijali događaji na Kosmetu tokom devedesetih. U izvesnoj meri pomenut je i istorijski razvoj ovog konflikta, koji traje više vekova. Takođe, pomenuto je i terorističko delovanje UČK, njihovi napadi na srpske (ali i albanske) civile i policiju. Ukratko rečeno, video prilog je sažet i dobar. Ali, problem je što se, na primer, Rezolucija 1244 SB, o kojoj u pomenutom videu govori Marko Đurić, nigde ne pominje u aktivnostima srpske vlade i njenog predsednika. Zašto taj najjači adut koji Srbija ima, Vlada R. Srbije uopšte ne koristi, niti ga pominje? Ne samo da ga ne koriste ni u pregovorima u Briselu, nego o tom ključnom dokumentu, argumentu za očuvanje srpske južne pokrajine, nema govora ni u obraćanju srpskoj javnosti.

Odmah pored videa „Istinita priče o Kosovu“, nalazi se drugi video materijal, https://www.youtube.com/watch?v=sCNspyAK8DM postavljen skoro tačno pre dve godine. Reč je o projektu Sunčana dolina (jedini takve vrste), sa kojim sem osim postavljanja kamena temeljca, za te dve godine gotovo nije maknulo s mrtve tačke. Danas je taj projekat sasvim onemogućen, jer šiptarske vlasti traže tehničku dokumentaciju i podnose tužbu protiv izvođača. Takođe je neshvatljivo da je taj video postavljen na engleski deo sajta, pod naslovom na engleskom jeziku (Presentation of the “Sun Valley” returnee settlement construction project) ali  srpska verzija bez prevoda na engleski?!  Nije uopšte titlovan na engleski, a i na početku videa navedeni važni podatci su napisani na ćirilici. Možda nas u Briselu ili Londonu toliko cene (kako kontinuirano i reprizirano slušamo od predsednika Vučića) da su čak i Brisel i London i Vašington i Berlin i Pariz… i svi gde bi bilo dobro da znaju nešto o Kosmetu, naučili da govore srpski i da pišu ćirilicom? Ipak bi bilo bolje da naši ljudi u rasejanju, širom Amerike i zapadne Evrope, svoje poznanike ne upućuju na engleske stranice vladinog sajta www.kim.gov.rs. Da se ne brukamo, jer kad stranac pusti video, teško će razumeti o čemu se tu uopšte radi.

Da Vas podsetimo:  Šta je bilo i šta će biti…

Danas, na osnovu Briselskog sporazuma, Srbija nema nikakvu jurisdikciju na Kosmetu, čak ni na severu te pokrajine. Srpska vlada i predsednik države ugasile su sve državne institucije (tzv. paralelne) na Kosmetu i predali ih u ruke Tačiju i Haradinaju. Čak i ako bi Srbija zaista imala nameru da završi projekat „Sunčana dolina“ i tamo naseli 900 – 1200 Srba, onda to ne bi mogla bez odobrenja šiptarskih vlasti. Ako bi srpska vlada i predsednik (koji je uzurpirao svi vlast u Srbiji, osim Kosmeta koji je dao na tacni šiptarima) pokušali da nešto učine na svoju ruku, kršili bi Briselski sporazum. Ovo je jedinstven primer u svetu gde vlast jedne države sasma sebi vezuje ruke i dobrovoljno se odriče svoje suverene teritorije. Još da se podsetimo i na izlaganja Ivice Dačića, pre desetak dana u Ujedinim Nacijama, kada je rekao da se za tri mseca na Kosovo vratilo tri srpska povratnika, onda bi, ako bi se taj trend nastavio, Sunčeva dolina bila naseljena negde početkom idućeg veka.

Da je sadašnji predsednik države, koji vanustavno kontroliše sve aktivnosti u zemlji, uistinu želeo da se Sunčana dolina izgradi, ona je bez ikakvih problema mogla biti izgrađena još u periodu dok je on bio premijer i Srbija imala praktičnu vlasta na toj teritoriji, Ovako, reklo bi se, to je bila samo još jedna „prazna priča“ srpskih vlasti, još jedno „Potemkinovo selo“, kakvih je Srbija puna i koja postoje na rečima, ali ne i u stvarnosti.

Prazne reči, reči reči… za koga izgovarane i napisane? Možda je vreme da se napišu istinite reči o Kancelariji za Kosovo i Metohiju i za druge „kancelarije“, direktore i predsednike, da bi pokrenuli izmene i promene, koje je trebalo odavno da se pokrenu.

Da Vas podsetimo:  Prva Srpkinja koja je preveslala Atlantik za Sputnjik: „Noću sam ulazila u dom ajkula i sabljarki“

Zaključak autora: Napisati ili izgovoriti reč dokumentovane kritike, predstaviti javnosti istinu o destruktivnom i štetnom, u nadi da se to zaustavi i promeni, znači voleti… Ali zar nisu većina srpskog naroda oni koji vole svoj narod i otadžbinu? Zašto i dokle ćemo da ćutimo?

Nikola Janić

____________

Voljena Srbija… (5) I razum i patriotizam, zajedno!

https://www.koreni.rs/voljena-srbija-5-i-razum-i-patriotizam-zajedno-2/ https://www.koreni.rs/voljena-srbija-4-rekli-su-aprila-1998-a-danas/ https://www.koreni.rs/voljena-srbija-3-kancelarija-neza-kim/ https://www.koreni.rs/voljena-srbija-2-udaranje-puskama-u-potiljak/ https://www.koreni.rs/voljena-srbija-zagadjena-mrznjom-i-lazima-2/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime