Vrhovni sam komandant već devet godina

2
57

„Ja sam neko ko, čini mi se, najbolje zna, bio sam i ministar odbrane, a i vrhovni sam komandant već devet godina, znam sve nedostatke naše vojske, znam sve probleme sa kojima se suočavamo.“

Predsednik Srbije o svom položaju u hijerarhiji Vojske Srbije (u direktnom prenosu obraćanja novinarima u Kragujevcu nakon Sretenjske akademije, 15. februar 2023. godine)

Nakon Sretenjske akademije u Kragujevcu, odgovarajući na novinarska pitanja, što su direktno prenosili Pink i Tanjug TV, Vučić je već ko zna koji put sebi dao titulu koja ne postoji niti u Ustavu Republike Srbije, niti u njenim zakonima – vrhovni komandant Vojske Srbije.

„Ja sam neko ko, čini mi se, najbolje zna, bio sam i ministar odbrane, a i vrhovni sam komandant već devet godina, znam sve nedostatke naše vojske, znam sve probleme sa kojima se suočavamo“, izjavio je tada Vučić.

Kako bi dočarao koliko je upućen u tematiku više od svih drugih, pohvalio se i da zna sve od kadrovske strukture i brojnog stanja, pa sve do – vozila.

„Čini mi se da znam svaku granatu, raketu, minu koju imamo i one koje nam nedostaju, do svakog vozila guseničara, točkaša, do svega što imamo u protivvazduhoplovnoj odbrani, što imamo na nebu od naših lovaca, bombardera i školskih aviona. I naravno helikoptera. Do dronova”, rekao je predsednik.

I dok bi se ovo “devet godina” moglo podvesti pod grešku u brojanju, jer je Vučić od 2014. godine do 2017. obavljao funkcije sa kojih nikako nije mogo da komanduje vojskom (prvi potpredsednik, a od 27. aprila 2014. predsednik Vlade Srbije), za titulu vrhovni komandant to se nikako ne bi moglo reći. Od trenutka kad je postao predsednik Srbije u izjavama sebi često dodeljuje ovu nepostojeću titulu.

Da Vas podsetimo:  Marija Alimpić: Sretoh Lazovića. Pa gde si pošao prijatelju kad ne znaš?

Od momenta dolaska na vlast 2012. godine, pa do izbora za predsednika, Vučić je sa vojskom bio povezan kroz dve funkcije, ali nijedna od nijh mu nije davala komandna ovlašćenja. Bio je ministar odbrane, ali i sekretar Biroa za koordinaciju službi bezbednosti koga, pored sekretara, čine direktori Bezbednosno-informativne agencije, Vojno-bezbednosne agencije i Vojnoobaveštajne agencije.

Prema Zakonu o osnovama uređenja službi bezbednosti, nadležnost Biroa za koordinaciju je da operativno usklađuje rad službi bezbednosti i izvršava zaključke Saveta za nacionalnu bezbednost o pitanjima iz svoje nadležnosti.

Šta je predsednik u vojsci?

Za razliku od Ustava iz 1974. godine sada već nepostojeće države u kojem je u članu 335 pisalo „Predsednik Republike je vrhovni komandant oružanih snaga Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije“, ovakva formulacije ne postoji u aktuelnom Ustavu Srbije donetom 2006.

Nije postojala ni u Ustavu Srbije iz 1990. godine, mada je bilo onih koji su i nekadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića nazivali i vrhovnim komandantom.

A šta je to što piše u Ustavu?

U članu 112 kojim se određuju nadležnosti predsednika Republike, piše da predsednik Republike u skladu sa zakonom, komanduje Vojskom i postavlja, unapređuje i razrešava oficire Vojske Srbije.

Zakon koji se spominje u Ustavu je Zakon o Vojsci Srbije u kojem takođe nigde ne postoji formulacija vrhovni komandant. Članom 17 određeno je 14 nadležnosti predsednika (plus još dve nadležnosti iz člana 135), među kojima je i da predsednik odlučuje o upotrebi Vojske Srbije i komanduje Vojskom Srbije u miru i ratu.

On počeo, drugi ponavljaju

Sa isticanjem da je vhovni komandant Vučić je počeo ubrzo nakon što je prvi put položio zakletvu i stupio na dužnost predsednika Srbije. U Dubrovniku je 30. juna, za N1 televiziju odgovarajući na pitanje o Aleksandru Vulinu i njegovim oštrim izjavamao koje je upućivao Hrvatskoj, rekao: “Po Ustavu Srbije ja sam vrhovni komandant oružanih snaga”.

Da Vas podsetimo:  Freska sa Kostićem i njegovim ženama i dalje tema društvenih mreža i medija

Doduše, ni oružane snage ne postoje kao termin u srpskim propisima, a izraz potiče iz vremena Titove Jugoslavije i označavao je „jedinstvenu celinu i sastoje se od Jugoslovenske narodne armije, kao zajedničke oružane sile svih naroda i narodnosti i svih radnih ljudi i građana, i od teritorijalne odbrane kao najšireg oblika organizovanog oružanog opštenarodnog otpora“.

arem ih je tako definisao isti onaj Ustav koji je tadašnjeg ”najvećeg sina naroda i narodnosti” označavao kao vrhovnog komandanta oružanih snaga SFRJ.

Daleko od toga da je Aleksandar Vučić jedini koji sebe časti ovom titulom. Upravo je Aleksandar Vulin, dok je bio na čelu Ministarstva odbrane, bio taj koji je često u svojim izjavama Vučiću davao titulu vrhovnog komandanta, a to je nastavio i kao ministar policije.

S tom praksom nastavio je i aktuelni ministar odbrane Miloš Vučević. Uz sve to, nepostojeća titula koristi se i na službenim sajtovima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Da ni mediji nisu ostali imuni na korišćenje nepostojeće titule, pokazuju samo neki naslova: ‘VUČIĆ KAO VRHOVNI KOMANDANT DONEO VAŽNU ODLUKU: Predsednik doneo odluku da zaštiti Srbiju’ (Novosti), VUČIĆ SE TAČNO U PONOĆ SASTAJE SA PORFIRIJEM! Vrhovni komandant tražiće blagoslov od poglavara SPC da odbrani Kosovo! (Srbija Danas), VUČIĆ KAO VRHOVNI KOMANDANT DONEO VAŽNU ODLUKU Ovo je plan za Vojsku Srbije (Alo!)…

***

Prema Ustavu i zakonima Republike Srbije, predsednik Srbije ima određena ovlašćenja kad je u pitanju vojska Srbije, ali titula vrhovnog komandanta se kao takva nigde ne pominje. Zato izjava Aleksandra Vučića dobija ocenu – kratke noge.

 

2 KOMENTARA

  1. Уобразио да је инкарнација Тита, па се тако лажно представља, – „врховни командант“. Чуди ме да није својим посланицима, који су већина у скупштини, тражио да га прогласе за доживотног председника! Сам је једном прилико цинично рекао, ругајући се српском народу, да ће отићи онда када он буде хтео, а до тада га нико не може да победи. У стварности је наставио титову идеју: „слаба Србија јака Југославија!“. (Само што Југославије одавно нема, а Србија је све слабија!) И својски се труди да Србију ослаби толико како би се свела на Београдски пашалук! Лицемер!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime