Vrhovni sud Njujorka: Vratiti na posao službenike otpuštene zbog odbijanja vakcinacije

0
39

Vrhovni sud Njujorka naložio je da svi gradski službenici koji su otpušteni zbog odbijanja da prime vakcinu protiv kovida 19 budu vraćeni na posao i dobiju zaostalu platu.

Image by Leonhard Niederwimmer from Pixabay

Sudija Vrhovnog suda Ralf Porcio presudio je da je uslov vakcinacije za grupu radnika koji tuže grad „samovoljan i hirovit“, prenosi Si-Bi-En.

„Ne može se stvarati novi uslov za zapošljavanje radnika u Gradu“, navodi se u odluci i napominje da vakcinacija ne sprečava pojedinca da se zarazi ili prenese kovid-19.

Sudija je utvrdio da je povređeno pravo više od 1.400 zaposlenih koji su dobili otkaz zbog odbijanja da se vakcinišu.

U međuvremenu, Odbor za zdravstvo Njujorka jednoglasno je glasao za ukidanje odluke o obaveznoj vakcinaciji zaposlenih u privatnom sektoru.

Kako prenosi Ej-Bi-Si, grad Njujork se žali na Porciovu presudu. Dok taj sud ne donese odluku, zahtev za vakcinacijom ostaje na snazi.

„Grad se u potpunosti ne slaže sa ovom presudom jer je zahtev čvrsto utemeljen na zakonu i kritičan je za javno zdravlje Njujorčana. Već smo uložili žalbu“, navodi se u saopštenju pravnog odeljenja.

„U međuvremenu, odluka o obaveznoj vakcinaciji ostaje na snazi jer se ova odluka odnosi isključivo na pojedinačne podnosioce predstavke u ovom slučaju. Nastavljamo da preispitujemo odluku suda, koja je u suprotnosti sa brojnim drugim presudama kojima je mandat već potvrđen.“

Bivši gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio prošle godine naredio je vakcinaciju protiv kovida za sve zaposlene u gradskim službama.

Gradonačelnik Njujorka Erik Adams zapretio je ranije ove godine da njegova administracija neće ponovo zaposliti zaposlene koji su otpušteni zbog statusa vakcinacije.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime