Vrli, ludi svet…

Tramp nije zlopamtilo?

0
1412

donald-tramp wsjournal.ruDvadesetog januara na mesto predsednika SAD došao je (ne)očekivano republikanac Donald Tramp, milijarder, koji nije morao da moljaka donacije za svoju kampanju. Već to je bilo sumnjivo. Ni od koga ne zavisi, i neće moći da ga ucenjuju. Na inauguraciji na kojoj se pojavio u elegantnom teget odelu sa crvenom kravatom, pokazao je da će na američki voz prikačiti novu lokomotivu koja će povući Ameriku sebi samoj. „Odsad ćemo sve raditi u interesu običnih Amerikanaca. Mi ćemo vratiti svoj san. Držaćemo se dva jednostavna pravila: kupujte američku robu, a na posao primajte – Amerikance“. Ne zagovara nikakve ratne pohode, ne želi da se Amerika meša u tuđe države, najavljuje bolje odnose sa Rusijom, i obećao je da će iskoreniti islamski fundamentalizam . Ovo su prva obećanja, ali mi iz našeg iskustva znamo da se obećanja data u predizbornoj kampanji ne ostvaruju u potpunosti. Mi na žalost znamo da su predizborna obećanja na čijim je krilima pobedio Vučić, bila potpuna laž.

A šta u Trampovom obraćanju naciji ne valja, šta je to toliko strašno kazao te se protiv njega podigla „demokratska“ Evropa, koja pritisnuta briselskim birokratama ne može sama ni o čemu da odlučuje?

Evropska unija, koja je postala okoštala dogmatska tvorevina, u stanju je uzbune, podigla je na noge ljude širom Evrope da protestuju protiv legitimno i na demokratski način izabranog predsednika SAD, države koja se nalazi na sasvim drugom kontinentu! Birokrate iz EU, sa više nego ogromnim sinekurama za nikakav rad, osetile su da im se izmiče „’leb bez motike“ i vrlo su se uzrujale zbog toga, pa su Trampa unapred nazvali „fašistom“, „nacionalistom“, „ženomrscem“, organizovali su mu „ljubičastu revoluciju“ i izveli ljude na ulice. Naš narod kaže „svakog čuda za tri dana“ pa će tako i ovi plaćeni i namešteni protesti sami od sebe da se ugase. A i vreme im ne ide na ruku, okovao mraz Evropu, kažu „ Rusiju im poslala sibirsku zimu“!

Da Vas podsetimo:  Kriza u Kriznom štabu

Da Srbija ne bude mimo sveta, postarale su se aktivistkinje feminističkih i ultraliberalnih pokreta i kod nas organizovale demonstracije protiv Trampa! Organizovale su u centru Beograda takozvani „Ženski marš protiv fašizma“. Da ludilo bude kompletno, naredba za protest je stigla iz Vašingtona! Protestom žele da ukažu na rast desnih političkih snaga svuda u svetu i ugrožavanje prava žena. Šta se podrazumeva pod „desničarskim pokretima“ i šta ti pokreti zagovaraju? To niko tačno ne zna, ali je vrlo zgodna upotreba tih reči, jer se „podrazumeva“ da su to „fašisti“, „nacionalisti“, „anarhisti“, i razni „…isti“, koji guše slobodu i ugrožavaju ljudska prava.
U koloni „ženskog marša“ neki od učesnika su nosili zastave duginih boja koje simbolizuju pripadnost LGBT populaciji. Osećaju se ugroženim jer su sa zvaničnog sajta Bele kuće već na dan republikančevog ustoličenja, uklonjeni segmenti posvećeni LGBT-populaciji i klimatskim promenama. Da li je u koloni bila i jedna naša ministarka, pripadnica ove grupacije, a koja obično učestvuje u LGBT manifestacijama, nije objavljeno.

I pored toga što je gospodin Tramp naredio da svi ambasadori u američkim predstavništvima u svetu, njih oko 80, koje je imenovao bivši predsednik Barak Obama, napuste svoje funkcije odmah, naš Skot je rekao da se to na njega ne odnosi. Ambasador Kajl Skot ne želi da ode sa lagodne ambasadorske funkcije u Srbiji gde može do mile volje da trenira strogoću i zavodi red „Mi smo već dobili nalog da ostanemo na mestu i da radimo za novog predsednika kao što smo radili i za prethodnog”. Neće baš biti da će isto raditi „kao i za prethodnog“, ali neka mu bude! Da li je to njegova želja ili ga je Tramp slučajno zaboravio, vreme će pokazati.

Da Vas podsetimo:  Srbi pre sto godina i danas

Na inauguraciji novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa 20. januara, Srbiju je zvanično predstavljao ambasador naše zemlje u Vašingtonu, Đerđ Matković.

Ono što je na marginama Trampove predsedničke inauguracije zapaženo, bilo je prisustvo Dodikove premijerke, Željke Cvijanović i njegove supruge, Snježane Dodik. Bile su pozvane na sva tri predsednička bala!

A kako će se izbor Donalda Trampa odraziti na Srbiju i naš život, to se za sada ne može predvideti. Iskreno se nadam da Tramp nije zlopamtilo, (zbog odlaska našeg pametnog predsednika Vlade na Hilarinu predizbornu konvenciju), bar zbog nas, nesrećnih žitelja ove zemlje Srbije koja ima zlehudu sreću da je vode neznalice, mutikaše i ekonomske ubice. Dokaz da imamo „pametne ministre“ a ne samo „pametnog“ predsednika Vlade je najava ministra finansija da će se ove godine Srbija zadužiti za još 6 milijardi dolara! Šta će Vlada da uradi s tim novcem, da popuni budžet ili da dâ subvencije za nova radna mesta Ikei i možda Kinezima za Bor. Narod se o tim vitalnim potezima ne obaveštava. Dokle zaduživanje, „dug je zao drug“, ko će to da vraća? Nesposobnost, neznanje i bahatost u Srbiji su pustili duboko korenje, postali su sveobuhvatni i pogubni! Po sve nas! Nama ni Tramp ne može pomoći!

Za Korene

Mirjana Anđelković Lukić

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime