Vrtići u Srbiji

0
1122

Država je odustala od potpune primene propisa da bi omogućila prijem većeg broja dece u privatne vrtiće posle odluke da se i njihov rad subvencioniše iz lokalnih budžeta.

privatni-vrtici-subvencije-drzavaLav, star dve godine, na jesen bi trebalo da krene u neki od vrtića u Kragujevcu. Iako su gotovo sigurni da ni u jednoj u dve gradske predškolske ustanove za njega neće biti mesta, njegovi roditelji ne brinu.

„U slučaju da ne „upadne“ u državni vrtić, upisaćemo ga u privatni. Pošto grad od 2016. godine dotira i boravak dece u privatnim obdaništima, plaćaćemo svega 2.000 dinara više. To nije mnogo, ako se u obzir uzme da su uslovi, po mom mišljenju, daleko bolji“, kaže za BIRN Jelena Pačariz Stošić, majka ovog dečaka.

Širom Srbije roditelji koji nemaju mogućnost da obezbede čuvanje dece na drugi način pokušavaju da upišu decu u vrtiće, često ne obraćajući pažnju na to da li je rad ustanova organizovan prema svim propisima i da li je cena koju treba da plate opravdana.

U poslednje dve godine dramatično se uvećava broj privatnih vrtića iako, pokazuje analiza BIRN-a, ceo sistem stoji na klimavim nogama zbog načina sprovođenja postupka subvencionisanja cene usluga.

Statistika pokazuje da je postupak dotiranja boravka dece iz gradskih budžeta Kragujevca i Čačka doprineo da se smanji pritisak na državna obdaništa u ovim gradovima, ali i da se razvije privatni biznis.

Broj privatnih predškolskih ustanova u Kragujevcu je utrostručen i sada ih ima šest, a priprema se i otvaranje još tri nove. U Čačku su udvostručeni kapaciteti postojećih.

Pre samo tri godine, privatne ustanove – „čuvaonice“ u dva grada pohađalo je po stotinu dece, jer su uslugu po ceni od 100 do 130 evra mesečno mogle da plate samo dobrostojeće porodice.

Da Vas podsetimo:  Gde su i šta rade lideri DOS-a nakon 20 godina

Danas u Kragujevcu u privatne vrtiće, uz subvenciju grada, ide 660, a u Čačku 400 dečaka i devojčica.

Oba grada su razvila model sufinansiranja po kome se novac iz gradskih budžeta prebacuje direktno na račun privatnih predškolskih ustanova, dok roditelji plaćaju samo razliku do pune cene.

U Kragujevcu je za ovu namenu budžetirano 120 miliona dinara, a u Čačku 40 miliona dinara, samo za 2017. godinu.

U Kragujevcu je u periodu od septembra 2016. godine, kada je sufinasiranje počelo, do decembra 2016. godine izdvojeno 27 miliona dinara. Čačak je od septembra do decembra 2015. godine izdvojio 1,3 miliona dinara, a naredne 2016. godine 16,7 miliona dinara.

www.javno.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime