Vučić: Bio sam u zabludi!

0
1592

aleksandar_vucic

Na našem putu u EU nisu problem navodno zle komšijske zemlje ili Nemačka nego mi sami, očekivanje da drugi moraju da reše naše probleme i da će nam rešenja pasti sa neba, izjavio je prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu Frankfurter Algemajne Cajtungu.

Upitan kako je nacionalista sa idejom o Velikoj Srbiji postao evrofanatik, Vučić je odgovorio:

– To je bio proces. Nije da se jednog jutra probudiš i jednostavno kažeš – ja sam drugačiji – prenosi Dojče Vele.

-Za razliku od mnogih političara u Srbiji koji se ponašaju kao da su uvek u pravu, ja se ne stidim da kažem da sam se varao. Grešio sam. Nisam bio u pravu. Iako nije lako, ja priznajem svoje zablude – rekao je Vučić.

Komentarišući da su mnogi u Zapadnoj Evropi protiv daljeg širenja EU, Vučić je istakao da ni u Nemačkoj, gde se sa posebnom skepsom gleda na Srbiju, niko ne može da kaže da ga je beogradska vlast u proteklih godinu i po dana prevarila.

– Što najavimo, to i uradimo. To je prvi put u novijoj istoriji Srbije. Do sada smo često jedno pričali, drugo mislili, a treće radili – ukazao je Vučić.

On je istakao da ne veruje da će Hrvatska, kao nova članica Unije, blokirati srpske evrointegracije.

– Ne verujem da će za pet, šest godina još biti problema Hrvatske i Srbije koji su nerešivi. To važi i za odnos Beograda i Prištine. Narednih godina ćemo doprineti razumnom dijalogu i rešiti otvorena pitanja u obostranom interesu. To neće biti lako, ali ćemo uspeti – rekao je Vučić.

/Fonet/

 

Dojče vele: Od nacionaliste do evrofanatika

„Na putu u EU nisu problem navodno zle komšijske zemlje ili Nemačka nego mi sami“, kaže Aleksandar Vučić u intervjuu za FAZ povodom početka pregovora sa EU. Štampa na nemačkom ističe ekonomske probleme Srbije.

Već drugo pitanje u intervjuu bilo je očekivano – dopisnik uglednog Frankfurter algemajne cajtunga pitao je kako je nacionalista sa idejom o Velikoj Srbiji postao evrofanatik. „To je bio proces. Nije da se jednog jutra probudiš i jednostavno kažeš – ja sam drugačiji“, odgovara Vučić. „Za razliku od mnogih političara u Srbiji koji se ponašaju kao da su uvek u pravu, ja se ne stidim da kažem da sam se varao, Grešio sam. Nisam bio u pravu. Iako nije lako, ja priznajem svoje zablude. […] Kada je 1989. pao Berlinski zid i svet se menjao, mi Srbi nismo shvatili šta to znači. Više nismo razumeli svet. Evropska ideja je zrila, ali mi to nismo videli. Danas kažem: mi volimo Rusiju, sarađivaćemo sa njom – ali naša budućnost je bez sumnje na Zapadu.“

Vučić zna da su mnogi u zapadnoj Evropi protiv daljeg širenja EU, posebno kada se radi o Srbiji koja na Zapadu važi za „problematičnu“. „Ali čak ni u Nemačkoj, gde se sa posebnom skepsom gleda na Srbiju, niko ne može da kaže da ga je beogradska vlast u poslednjih godinu i po dana prevarila. Što najavimo, to i uradimo. To je prvi put u novijoj istoriji Srbije. Do sada smo često jedno pričali, drugo mislili, a treće radili.“ Najmoćniji političar Srbije ne veruje da će Hrvatska, kao nova članica Unije, blokirati srpske evrointegracije. „Ne verujem da će za pet, šest godina još biti problema Hrvatske i Srbije koji su nerešivi. To važi i za odnos Beograda i Prištine. Narednih godina ćemo doprineti razumnom dijalogu i rešiti otvorena pitanja u obostranom interesu. To neće biti lako, ali ćemo uspeti.“

Na konstataciju novinara da je srpska ekonomija u haosu, te da javni sektor (sa 740.000) zaposlenih ima grčke dimenzije, Vučić kaže: „Da, to je otprilike kao u Grčkoj. Ali mi imamo političku volju da rešimo problem. Naš problem je što svi žele da rade u državnoj službi. Izgubili smo preduzetnički duh i sada moramo ponovo da ga probudimo i podstičemo. Skratili smo plate u javnom sektoru i uveli poseban porez za činovnike koji zarađuju više od 550 evra – to nas baš ne čini omiljenim u Srbiji. Istovremeno smo uveli poreske podsticaje za investicije u privatnom sektoru. Moramo da pomognemo svima koji želi da pokrenuo neki posao.“

Mogu li se takve reforme sprovesti sa Socijalističkom partijom Srbije i PUPS-om koji štiti svoju klijentelu, penzionere? „Nadam se“, kaže Vučić. „Ako ne bude išlo, prekinućemo saradnju. Nažalost, mnogi u ovoj zemlji veruju da država treba da se brine o svemu. Ako pada sneg – država je kriva. LJudi imaju premalo odgovornosti. Na našem putu u EU nisu problem navodno zle komšijske zemlje ili Nemačka nego mi sami – očekivanje da drugi moraju da reše naše probleme i da će nam rešenja pasti sa neba.“

Nemanja Rujević

Dojče vele

srbin.info

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime