Vučić brani nezavisno Kosovo od Rusije

0
963
Mlađan Đorđević / Foto: printscreen

Da bi ostao na vlasti, Aleksandar Vučić je spreman ne samo da izda Kosovo i Metohiju, već i da zauvek razbije bratske odnose između Srba i Rusa. Sprečavanjem Vučićeve izdaje, Rusija ne samo što štiti međunarodni pravni poredak, već i svoje prijateljstvo sa Srbijom i srpskim narodom – smatra Mlađan Đorđević, bivši savetnik Borisa Tadića.

U autorskom tekstu, koji je objavila ruska medijska agencija Regnum, Đorđević je opisao genezu Vučićeve antiruske histerije, koja je ovih dana kulminirala kampanjom u medijima bliskim režimu Srpske napredne stranke.

– Kampanju u žutoj štampi, iako ne isključivo u njoj, vodi njen nezvanični glavni urednik Vladimir Beba Popović, savetnik Aleksandra Vučića i Mila Đukanovića. Prvi otvoreni znakovi antiruske kampanje u Srbiji pojavili su se u medijima krajem novembra 2019. godine u tzv. slučaju “Špijun iz ruske ambasade”. Navodni zaposlenik ruske ambasade u Srbiji i ruske obaveštajne službe GRU-a, Georgij Kleban, optužen je za špijunažu. Kleban je, navodno, regrutovao “jednog srpskog oficira”, od koga je kupovao poverljive informacije. Provladini tabloidi u Srbiji odmah su počeli da upoređuju tu situaciju sa “državnim udarom u Crnoj Gori”, koji se navodno dogodio 2016. godine, kada su neki “ruski obaveštajci” optuženi za zaveru i pripremu atentata na Đukanovića. Vučić nikada nije potvrdio ili demantovao takve optužbe protiv Rusije – podsetio je Đorđević na početak antiruske kampanje u Srbiji.

Špijunsku aferu je pratila i politička. Isti naprednjački mediji objavili su seriju vesti na temu “pokušaja Rusije da se meša u unutrašnje odnose u Srbiji”. Uz izveštaje o Vučićevoj poseti Sočiju i razgovoru s Vladimirom Putinom, režimski tabloidi su objavili da je Jevgenije Primakov Mlađi, poznati ruski novinar i poslanik ruske Dume, predložio Vučiću da formira vladu s opozicionim liderima, među kojima je pomenut i Mlađan Đorđević. Prema navodima naprednjačkih medija, Vučić je odmah prekinuo Primakova, a malo je nedostajalo da ga izbaci iz kancelarije. Vučić je te informacije potvrdio nedavno, u intervjuu Televiziji B92 u junskoj predizbornoj kampanji.

Da Vas podsetimo:  Život na jalovištu: Selo kod Bora bori se za opstanak

– Takve optužbe su potpuno neutemeljene. Svako ko zna barem nešto o Rusiji i načinu na koji funkcioniše zvanična ruska politika, zna da se Rusija ne meša u unutrašnju politiku drugih država, posebno ne u prijateljskoj zemlji poput Srbije. Međutim, to nije sprečilo srpske medije da u novom talasu antiruske histerije optuže Rusiju da ugrožava nezavisnost Srbije i njen evropski put. Gluposti – tvrdi Đorđević.

On je ukazao i na antirusku propagandu u vreme prvog talasa korona virusa. Vučić se lično zahvaljivao svim svetskim liderima na pomoći, nazivajući ih “braćom” i “čeličnim prijateljima”. Ime Vladimira Putina nije ni pomenuo, iako je Rusija poslala u Srbiju 11 aviona s humanitarnom pomoći i veliki broj lekara i vojnih stručnjaka, koji su dezinfikovali objekte širom Srbije. Vučić je lično dočekivao avione iz Kine, a kad su stizali iz Rusije na aerodrom je poslao premijerku Anu Brnabić. U vreme vanrednog stanja, RTS je nekoliko puta prikazao antiputinovski film Vitalija Manškog “Putinovi svedoci”.

– Srbija je pokrenula najotvoreniju antirusku kampanju nakon nedavnih protesta protiv ponovnog uvođenja policijskog časa u borbi protiv korona virusa. Gotovo da nije bilo televizije i novina koje nisu izveštavale o navodnom ruskom učešću u organizaciji nasilnih protesta u Beogradu. Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, čak je i mene nazvao jednim od organizatora tih protesta, što je apsolutna glupost. Međutim, to je bio povod mnogim tabloidima da objave čitav niz apsurdnih optužbi protiv istaknutih Rusa, pravih prijatelja Srbije i srpskog naroda, zbog navodne umešanosti u organizovanje protesta. Srpski telegraf je otišao najdalje, pa je uključio i Svetlanu Medvedevu, suprugu bivšeg premijera i predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva. Kao članovi “ruske duboke države, koja Putinu iza leđa, želi svrgnuti Aleksandra Vučića, pomenuti su Jevgenij Primakov, Leonid Rešetnjikov, direktor Fondacije “Dvoglavi orao”, pa čak i fondacija A.M. Gorčakova za podršku javnoj diplomatiji. Ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko je demantovao te informacije, što je Milan Lađević, glavni urednik Srpskog telegrafa, ocenio kao pokušaj ruske ambasade da uguši slobodu govora u Srbiji. Lađević je na Televiziji Pink, zajedno s Vučićevom bivšom suprugom, ponovio optužbe protiv tzv. ruske duboke države – napisao je Mlađan Đorđević.,

Da Vas podsetimo:  Ikodinović: Igrače Partizana terali na skup SNS – to nije radio ni Milošević

Antiruska histerija je pojačana pred nastavak pregovora Beograda i Prištine o statusu Kosova i Metohije. Većina srpskih, albanskih i evropskih medija ističu da se bliži kraj pregovorima, čiji rezultat će biti sporazum o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova. Sporazum o dobrosusedskim odnosima, čak i bez direktnog priznanja nezavisnosti, omogućio bi Kosovu pravo na članstvo u Ujedinjenim nacijama.

– To bi bila izdaja Srbije. Pošto je to suprotno našem Ustavu i Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti, Vučić je počeo da se distancira od Rusije, kao jedinog garanta njihovog očuvanja. Stav Rusije po tom pitanju je vrlo jasan, a javno su ga više puta ponovili ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i stalni predstavnik Rusije pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov, rešenje kosovskog pitanje je moguće samo u okviru Rezolucije 1244 i mora ga potvrditi Savet bezbednosti. Vučić to ne želi, pa sad, poput Mila Đukanovića, traži najbezbolniji način da uništi vekovno prijateljstvo Srbije i Rusije i, što je još važnije, srpskog i ruskog naroda. Drugim rečima, da bi ostao na vlasti, Vučić je spreman ne samo da izda Kosovo i Metohiju, već i da trajno razbije bratske odnose između Srba i Rusa. Zbog toga, sprečavanjem Vučićeve izdaje, Rusija ne štiti samo postojeći međunarodni pravni poredak, nego i Srbiju – istakao je Mlađan Đorđević u tekstu za rusku agenciju Regnum.

Izvor: predragpopovic.wordpress.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime