Vučić: Dostaviću udruženjima sve podatke, ne treba im istraga

0
779

Nakon što su NUNS i NDNV zatražili od javnog tužilaštva da sasluša predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog njegove izjave da su novinarska udruženja primala novac za pisanje o Savamali, Vučić je rekao da „ne moraju da vode nikakvu istragu“ i da će im on „dostaviti sve podatke“.

Mesto: Rim Datum: 25.07.2017 Dogadjaj: EVROSERVIS/POLITIKA - izjava novinarima predsednika Srbije posle razgovora u Rimu Licnosti: Aleksandar Vuèiæ
 Aleksandar Vučić

Vučić je, odgovarajući na novinarsko pitanje, rekao da „oni“ ne primaju novac direktno za Savamalu, „nego pišu o Savamali, a primaju novac tobož za nešto drugo“.

„Pa to je opšte poznato, nije nikakva tajna. Niko neće da napiše da je to da bi pisali o Savamali, ne… To je istraživačko novinarstvo. A istraživačko novinarstvo je Savamala, i još ako ima nešto da se kaže o Vučiću. Istraživačko novinarstvo su im bile i one laži za Zapadnu Tamnavu koje im je demantovala čak i Svetska banka, pa su za te laži dobili čak i nagradu Evropske unije. Tako da tih primera nemate jedan, nego milion, i nije to baš nikakva tajna“, rekao je Vučić.

Podsetimo, on je gostujući na TV Pinku izjavio da su pojedina medijska udruženja dobijala novac da bi vodila kampanju povodom nelegalnog rušenja u Savamali.

NUNS i NDNV su potom saopštili da je nadležno tužilaštvo dužno da sasluša Vučića i da od njega zatraži dodatne informacije o krivičnom delu izazivanje panike i nereda iz člana 343 „kao i drugim krivičnim delima za koje postoji sumnja da su izvršeni“.

„Osim javnom tužilaštvu, Vučić je dužan da i javnosti saopšti ko je, od koga, u koje vreme i u kojem iznosu dobijao sredstva i da preuzme odgovornost za to što je izgovorio. Plašimo se, međutim, da Vučić i ovog puta iznosi neistine, da ponovo zloupotrebljava režimske medije i svoju funkciju da bi napadao i difamirao one koje proglašava političkim protivnicima i da bi dodatno ugrožavao medijske slobode u Srbiji“, naveli su iz ovih udruženja.

Da Vas podsetimo:  Proces izmena medijskih zakona postao farsa: Degradacija Saveta za štampu i povratak države u medije

Iz Srpske napredne stranke su potom saopštili da su se NUNS i NDNV oglasili jer su se „sami prepoznali u notornim činjenicama koje je izrekao Vučić“.

www.cenzolovka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime