Vučić i Đilas

Rat ili pakt?

0
2003

Mnogo toga u Srbiji zavisiće od odnosa dve najjače stranke, demokratske i napredne, a kakav će taj odnos biti znaćemo jasnije posle izbora i u jednoj i u drugoj stranci. Nesumnjivo je da će na čelo SNS-a doći Aleksandar Vučić koji je, otkad je Nikolić podneo ostavku na predsedničko mesto u stranci, postao neprikosnoveni lider naprednjaka.

U DS-u su stvari malo neizvesnije jer se za mesto predsednika bore Dragan Đilas i Boris Tadić, dva jaka kanditata od kojih nijedan, bar u ovom trenutku, nema sigurnu većinu za pobedu. Ipak, ako je suditi po tome što Glavni odbor nije prihvatio Tadićev predlog da se predsednik bira neposredno, već je prihvatio Đilasov da to bude delegatski izbor, čini se da je prednost na strani aktuelnog gradonačelnika Beograda.

Pitanje kakva budućnost čeka Srbiju ako u SNS-u pobedi Vučić, a u DS-u Đilas postavljaju mnogi ovih dana. Da li će se nastaviti politički sukob između dva nekada protivkandidata za gredonačelnika Beograda, samo sada na republičkom nivou i za veći ulog? Ili će možda doći do saradnje, jer mnogi kažu „ma njih dvojica su ista firma“.

Jedan od onih koji misli da će doći do saradnje je bivši premijer i nekadašnji potpredsednik Demokratske stranke Zoran Živković. Upitan o polemici unutar DS o tome da li neko od funkcionera te stranke može biti u vladi s naprednjacima, Živković je odgovorio da to nije pitanje da li će neko biti u vladi ili neće, već isključivo pitanje podele plena.

„Vrlo je interesantan odnos u svemu tome između Aleksandra Vučića i Dragana Ðilasa i mislim da oni imaju neke aranžmane koji su daleko od politike i SNS i DS, i svega onog što smo čuli poslednjih nekoliko nedelja“, rekao je Živković za „Dnevnik“.

Da Vas podsetimo:  Kanadski akademik Orel potvrđuje albanološke teze akademika Burovića

On misli da tu „postoji nekoliko tajnih paktova nekih političkih figura koji su uzrok svim ovim paradoksima kojima svedočimo poslednjih nekoliko nedelja“.  Živkovićevo mišljenje dele mnogi, međutim, malo ko o tome javno priča a još manje se piše u medijima. Zaključak svih priča o bliskosti Đilasa i Vučića uvek je isti. Njih dvojica na čelu svojih stranaka će napraviti vladajuću koaliciju. Da li će se za to čekati naredni izbori ili će to možda biti i bez novih izbora, samo su nijanse tih spekulacija. Vlada demokrata i naprednjaka bila bi u svakom slučaju jača od ove sadašnje jer ne bi bilo ucena manjih stranaka.

Istini za volju, Vučić odbacuje  priču o paktu s Đilasom. On je na pitanje da li su tačne priče da se dogovorio sa zamenikom predsednika Demokratske stranke Draganom Đilasom da te dve stranke formiraju vladu ako Đilas preuzme vođstvo DS-om, samo kratko rekao: „Sačuvaj Bože“. Kako su mediji preneli, sem ovog komentara, Vučić nije dalje pričao o toj temi.

Ipak, posle sastavljanja republičke vlade, u koju su ušli naprednjaci i dinkićevci, svima je valjda jasno da na političkoj sceni Srbije, svako može sa svakim. Dva događaja nepobitno pokazuju da ima vatre u priči o tajnom savezu između Vučića i Đilasa.

Prvi je izuzetak koji se pravi za Beograd kad je u pitanju nalog iz centrale SNS da se na lokalu prave iste vladajuće koalicije kao u Republici. SNS insistira na prekomponovanju vlasti na lokalu gde god je to matematički moguće. Zašto se od ovog izuzima prestonica, Vučićevo objašnjenje je da bi se time kršila izborna volja Beograđana. Takvo objašnjenje koje je moglo da se primeni i u Novom Sadu, a nije, samo je učvrstilo spekulacije o dilu između Đilasa i Vučića.

Da Vas podsetimo:  NEMCI U ČUDU: Odakle Srbiji tolike vakcine!

U svakom slučaju ako ima onih koji misle da ovo naprednjačko „puštanje“ Đilasa da ostane na vlasti nije dovoljan dokaz njihove bliskosti, sledeći će biti sigurno uverljiviji. Naime, iako je u medijima ostala slabo zapažena vest da je Draganu Đilasu nedavno preminuo otac, još je nezapaženije prošao detalj da na njegovoj sahrani nije bilo nikog od potpredsednika iz DS-a, ali je zato bio Aleksandar Vučić.

Odlukom porodice, sahrana je obavljena bez javne objave, brojnih čitulja i ostalog što obično ide u slučajevima kad umre neko od članova porodice poznatih političara, javnih ličnosti. O ovome su pisale jedino Vesti i prema njihovom izveštaju, pored Vučića, koji je bio jedini državni funkcioner, sahrani Dušana Đilasa, iz Demokratske stranke prisustvovali su samo Miodrag – Miki Rakić, doskora šef kabineta predsednika Srbije i Dušan Elezović, predsednik vojvođanskog odbora DS-a. Vučić se pojavio dvadesetak minuta pre opela, položio venac na odar, izrazio saučešće porodici i ostao do kraja obreda, pišu Vesti.

Ima i onih koji smatraju da je savezništvo između Đilasa i Vučića nemoguće, i to zbog ambicija i jednog i drugog. Po toj teoriji, Vučić uprkos velikoj moći koju je dobio u državi, još nije preboleo dvanaest procenata razlike, kojom ga je Đilas potukao u Beogradu. Sada upravo Đilasova pobeda zavisi od Vučića. Naime, gradonačelnik Beograda ne može uspeti u nameri da na izbornoj skupštini DS-a pobedi Borisa Tadića ukoliko mu izostane podrška Bojana Pajtića, sa kojim je u savezu na prethodno održanom Glavnom odboru DS-a izdejstvovao većinu i najveći broj njegovih odluka. Ipak, nedavno je Pajtić počeo da se izjašnjava sa zadrškom i premišljanjem kada je u pitanju izbor predsednika DS.

Priča se i da je to zato što Vučić praktično drži Pajtića u šaci, zbog mutljavina oko Razvojne banke Vojvodine. Ukoliko bi se raskrinkala priča oko ove banke, neka nagađanja su da Pajtić ne bi politički preživeo. U takvoj situaciji postavlja se pitanje da li je Vučiću u interesu da pobedi Đilas ili možda baš da bude zaustavljen i da li bi mu donelo više štete nego koristi eventualna saradnja sa demokratama.

Da Vas podsetimo:  Narod koji je žedan pravde i slobode, teško da će se napiti i zasititi povremenom slatkorečivošću

Koji god argumenti da se čine ubedljivim građani će buduće  odnose dve najjače stranke u Srbiji moći da naslute već posle izbora u DS-u 10. novembra i odnosu koji će najjača opoziciona stranka imati prema vlasti. S obzirom na težinu ekonomske situacije u kojoj se Srbija nalazi i na teške odluke vezano za nastavak rešavanja borbe za KiM, opozicija će lako moći da nađe argumente za napadanje vlasti.

Da li će DS krenuti tim putem ili će u nekim stvarima „zbog nacionalnog interesa“ podržati vlast, u koju bi potom i sama mogla da uskoči…

Antigona Laketić

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime