Vučić i dve kategorije patriota

3
875

Ne treba posebno pratiti tajmlajn na društvenim mrežama, trending na „Jutjubu“, tekstove u dnevnoj štampi i priloge na najpopularnijim televizijskim kanalima kako bi se zaključilo da se na njima konstantno vodi rat između dve kategorije patriota, na prvi pogled nepomirljive. Podela na „proVučić“ i „antiVučić“ patriote je postala izražena od momenta kada je 2012. godine SNS došla na vlast i počela da povlači poteze koji su sa lakoćom došli pod radar onih koji smatraju da su baš oni kadri da budu poslednja instanca koja tumači šta je nacionalni interes, a šta ne. Ipak, sama takva podela nije prikladna složenoj realnosti koja nas okružuje, jer zamagljuje pravu prirodu političkih odnosa u Srbiji. Zbog toga zaslužuje poseban komentar.

Screenshot_2-3-640x418Hajka koja se veštački kreira na internetu i uopšte javnom prostoru, a koja pre svakog, makar i kvalifikovanog i argumentovanog odgovora, zahteva frazu „nisam vučićev fan ali“, u potpunosti prenebregava realnost koju bismo morali pravilno da percipiramo ukoliko sopstvenoj zemlji želimo dobro. Davanje društveno poželjnih odgovora u okviru „zone komfora“ zanemaruje činjenicu da se Vučić kritikuje zbog popustljivosti prema Zapadu, dok se u isto vreme podržavaju recimo Vuk Jeremić i „Dveri“, koji su ili u okviru svog mandata nedvosmisleno bili prozapadno orijentisani, ili na dileme sa kojima se Vučić suočava nemaju odgovore radikalno drugačije od njegovih. Ukoliko se ovo izgovori naglas, kvalifikacije se na skali uvreda protežu od mesta na „platnom spisku režima“ do ozbiljnih ličnih uvreda i diskvalifikacija na profesionalnom nivou.

Podela na rodoljube i rodoljupce, ili prave patriote i one koji imaju patriotski ogrtač, je važan element informativnog rata koji se, na osnovu ciljeva koje ima i dela populacije koja se nalazi u fokusu, može naslutiti odakle je podstaknuta. U društvima sa značajnijom demokratskom tradicijom ovakve podele i rasprave bi mogle da se pripišu zdravom političkom dijalogu, dok su u Srbiji koja se suočava sa konstantim obaveštajnim ugrožavanjem spolja uvod u ozbiljne društvene podele sa nesagledivim posledicama.

Da Vas podsetimo:  CEAS: Protiv ulaska Srbije u NATO 80 odsto ispitanika

Kako se suprotstaviti veštački kreiranom narativu? U sklopu odgovora ključna su dva elementa – racionalizacija nasuprot emocijama, i posmatranje konkretnih poteza, a ne ličnih sentimenata prema određenoj političkoj ličnosti. Politika je veština mogućeg, pa je svaki potez potrebno posmatrati u okviru datih okolnosti, objektivnih mogućnosti za delovanje u okviru datog manevarskog prostora, kao i odmeravanja na relaciji konkretan politički potez – politička cena koja se za to mora platiti. Takođe, odgovor na pitanje i vrednosni sud o tome da li neko voli Vučića, Jeremića, Obradovića ili bilo kog drugog lidera opcije koja je patriotska ili se makar tako predstavlja, manje je važan. Kako bi se izveli ispravni zaključci i izbeglo ostrašćeno karakterisanje događaja u kojima mesta za ostrašćenost nema, od ključnog je značaja je posmatranje konkretnih poteza u kontekstu procesa koji se odvija, imajući u vidu objektivno okruženje i kontinuitet problema o kojima se raspravlja.

Ovde se, dakle, ne radi o zauzimanju pro ili anti Vučić stava, već upravo o izbegavanju ovakve pogubne dihotomije. Za to nije potrebno kolosalno političko obrazovanje. Neophodno je samo povremeno se izmestiti iz sopstvene kože, sagledati situaciju iz ugla koji omogućava da se „od šume vidi drveće“, i onda doneti sud baziran na jasnim i proverivim argumentima. Bilo da iz te često neugodne pozicije Vučić zasluži kritiku ili pohvalu za konkretan potez, treba zauzeti stav koji je moguće argumentovati i koji je u opštem interesu. Suština ovakvog načina razmišljanja se bazira na principu – ni za, ni protiv Vučića, već za dobrobit Otadžbine.

Ivan Ristić

www.vidovdan.org

3 KOMENTARA

 1. Постоји само једна врста родољуба: она која воли свој народ. Ауторова инсинуација да су противници Вучића „лажни“ родољуби, за разлику од његових подгузних мува, који му не само помажу него и омогућују – као што је Гордана рекла – да уништава Србију и њен народ, има карактеристичан смрад његове духовне хране, тј. фекалија. Било би врло занимљиво видети где би аутор стигао да следи свој блеф о потреби изношења аргумената „за“ и „против“ Вучића као подлогу свог родољубивог става. Али управо зато је ту стао: кад дође до потезања аргумената, он нема шта да потегне…

 2. Аутор је написао све нешто „округло па на ћоше“, „колосално политичко образовање“ (демагогија), а при томе без аргумената пљује нпр. по Обрадовићу…
  Као што је Гордана већ приметила, нема места дилеми, свако ко је за „УЧКића“, је штеточина и саучесник на неком нивоу.
  Само о онима који су против, може се размишљати, јесу ли људи и родољуби, или би да буду „калиф уместо калифа“.

 3. Još jedan tekst tipa koliko para toliko spinovanja.

  Najpre kakave veze ima patriotizam sa Vučićem? Pro-Vučić patriotizam je oksimoron.

  Zatim, kako to mislite veštački kreirana hajka? Hoćete da kažete da ekonomska katastrofa, siromaštvo, nezaposlenost, migracije obrazovanog i radno sposobnog stanovništva i povećanje zaduženosti nepotrebnim i nekontrolisanim kreditima, uništavanje privrede i rasprodaja imovine Republike Srbije, izdaja nacionalnih interesa kroz nepoštovanje Ustava RS, medijsko maltretiranje i zaglupljivanje spin idiotima (poput vas) nisu realna osnova za nepoštovanje Vučića i kritiku njegove „politike“?

  To što je veštački i lažno je vaš pokušaj izjednačavanja nekih opozicionih stranaka, i lica, sa nacionalnim izdajnikom i ekonomskim diletantom Vučićem.

  I najveći problem ove naše male, napaćene, zemlje su amoralni, koristoljubivi spin majstori i tastatura i plajvaz zamagljivači istine koji u svojoj samodovoljnosti ne shvataju da su dželati istine, slobode i napretka građana Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime