„Prijateljstvo na racionalnim osnovama“

0
827

Vucic-Medvedev-1-620x350Sam Bog zna šta znači Vučićeva rečenica, izgovorena prvog dana njegove posete Moskvi, da će Srbija ostati prijatelj Rusije, „ali na racionalnim osnovama“. Srpski jezik ne poznaje takvu floskulu, Ruski takođe. Ne poznaju je ni slovenska Duša, ni srce Pravoslavno. Čak ni hladne Engleze, ni bezobzirne Nemce nisam čuo da izgovaraju takvu besmislicu.

Nije li prijateljstvo (i lično i političko) osećaj koji podrazumeva uzajamno poštovanje, iskrenost, poverenje i uvažavanje međusobnih pozicija i interesa, uključujući i spremnost na žrtvu (kao osnovni postulat Pravoslavlja) u korist prijatelja?!

A nije li to što nazivamo raciom, Tvorac Ega, izvor svake sebičnosti i simbol materijalne Iluzije koja zapadnu civilizaciju nemilosrdno gura u besmislenost, osećaj izgubljenosti i samo-uništenje kao krajnji ishod?!

I zato se pitam da li je taj pojam „prijateljstva na racionalnim osnovama“ Vučić negde od nekog čuo ili ga je izmislio sam? Prosto ne znam šta je gore i sramotnije od ta dva?! Ali od oba sramotnije je nešto treće. Što takvu frazu izgovara baš u Moskvi, u godini kada je Rusija sa dva veta i bezbroj drugih aktivnosti u UN, spasila Srbiju totalnog diplomatskog poniženja i nacionalne sramote, ali i teških istorijskih posledica koje bi proistekle iz usvajanja britanske Rezolucije o Srebrenici. Što Rusija drži jedinu, mada tanku, nit koja Kosovo još uvek vezuje za Srbiju, a Engleska, Amerika i Nemačka tu nit uporno i bez skrivanja kidaju. Što Rusija jako lobira da se Kosovo ne primi u UNESKO, za razliku od Zapada koji čini suprotno.

Pa, ipak, Vučić u Londonu o Englezima govori kao o „prijateljima“, Nemcima u Berlinu se obraća kao „iskrenim prijateljima“, a Amerikancima u Vašingtonu kao nekakvim „nad-prijateljima“. Jedino Rusima nudi prijateljstvo na „racionalnim osnovama“.

Ali, šta su to „racionalne osnove prijateljstva“, Vučiću? Mi, Srbi i Rusi, Sloveni istog nacionalnog koda i Pravoslavni hrišćani, ne znamo šta ti to znači. Mi znamo da smo prijatelji po svim osnovama! I više od toga. BRAĆA! I znamo da smo, kao takvi, preživeli i fašizam i komunizam, pa ćemo preživeti i evro-atlantizam. I tebe, naravno.

Da Vas podsetimo:  I sa povećanjem plata, lekari i dalje potplaćeni

Dragan Milašinović

Fond strateške kulture

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime