Vučić i prorežimski mediji: Radoičić je nevin

0
925

„Radoičić nije ubio Ivanovića“ presudile su Večernje novosti u svom najnovijem broju. U tekstu mahom sastavljenom od izjava Aleksandra Vučića navodi se da Albanci žele da za ubistvo Olivera Ivanovića okrive Beograd. Međutim, za to ko je Milan Radoičić, zašto je važan u ovoj istrazi i zašto ga je sam Oliver Ivanović označio kao opasnog čoveka i nosioca vlasti na severu Kosova, nije se našlo mesta u tekstu Večernjih novosti. Pre kraja zvanične istrage ili eventualnih sudskih postupaka i Večernje novosti, ali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, utvrdili su da je Milan Radoičić nevin.

„Milan Radoičić nije naravno ni akademik, ni slikar, ni književnik. On je zato, uz sve druge stvari kojima ne može uvek da se ponosi i kojima niko od nas nije srećan, bio uvek prvi na braniku Severne Mitrovice. On je, dok nije ubijen ovom kampanjom, bio čovek broj jedan za odbranu Severne Mitrovice u smislu zaštite našeg naroda, u smislu onih koji su pružali otpor Albancima“, rekao je Vučić u intervjuu za javni servis i naveo da je Radoičić prošao poligrafsko ispitivanje.

„Nećemo da pričamo druge stvari, ali prošao za ubistvo Olivera Ivanovića. Ne samo da ga nije ubio nego nije učestvao u organizaciji, logistici, pomaganju, podstrekavanju, bilo čemu drugom i šta ćemo sad?“

Kosovska policija sumnjiči Radoičića da je umešan u ubistvo Olivera Ivanovića, a za sada se ne zna gde se on tačno nalazi. Za sada su uhapšene tri osobe osumnjičene za Ivanovićevo ubistvo.

Ovo su prvi konkretni potezi albanske strane skoro godinu dana od ubistva Olivera Ivanovića.

Ko je Milan Radoičić?

U intervjuu koji je Oliver Ivanović dao za BIRN, neposredno pre atentata u kom je izgubio život, Radoičića je označio kao neprikosnovenog vladara Severnog Kosova.

Da Vas podsetimo:  Vida Petrović Škero: To što je Svetlana Ražnatović zaštitila svoj lik i delo ne znači da niko ne bi trebalo da piše i govori o njoj

“Centar moći nije u zgradi opštine, nego zgrada opštine potpada pod ovaj drugi, neformalni centar moći”, rekao je Ivanović u intervjuu za BIRN.

“Predsednik (prim. aut Vučić) je pomenuo Milana Radoičića što mene zabrinjava iskreno rečeno, strašno me zabrinjava da on uzima njega kao primer borca za opstanak srpstva na Kosovu”, dodao je Ivanović.

Ivanović je, kako navodi BIRN, aludirao na Vučićeve reči pohvale izrečene u septembru 2017. na pres-konferenciji, kada je za Radoičića rekao da je jedan od pet ljudi koji “čuvaju“ Srbiju na Kosovu.

Kako je ranije pisao BIRN, Radoičić je blizak saradnik kontroverznog biznismena sa Kosova Zvonka Veselinovića, a protiv njega je vođeno i nekoliko sudskih postupaka.

Prema pisanju KRIK-a trenutno se protiv Radoičića i njegovog bliskog saradnika i kuma Zvonka Veselinovića, vodi postupak pred sudom u Pirotu.

Njima dvojici se sa još dvoje optuženih sudi zbog malverzacaija tokom poslova na izgradnji deonice puta od Pirota do Dimitrovgrada koja pripada Koridoru 10.

Optuženi su da su kopali šljunak bez saglasnosti Ministarstva rudarstva i prirodnih resursa i bez plaćanja naknade lokalnim vlastima, a zatim ga koristili za gradnju puta. Kako se navodi u optužnici koja je podignuta u februaru 2013. Veselinović i Radoičić su finansirali početak radova, obezbedili kamione i mehanizaciju.

Ovaj postupak se ponavlja nakon odluke Apelacionog suda i već se peti put odlaže.

U junu 2012. protiv Veselinovića i njegovog kuma Radoičića podignuta je optužnica za zloupotrebu položaja jer su nagovorili svog poslovnog partnera da zadrži kamione koje je kupio na lizing i nakon raskida ugovora, a zatim im ih ustupi da ih koriste na teritoriji Kosova.

Njih dvojica su oslobođeni 2016 godine, a njihov saradnik je priznao delo i osuđen je na tri godine zatvora.

Da Vas podsetimo:  Iz Crne Gore traže sankcije za TV Hepi zbog Šešeljevog govora mržnje

Kako piše BIRN, Veselinović je pred sudom izjavio da mu je Radoičić pomogao oko porodičnog biznisa s benzinskom pumpom kod Mitrovice, pomažući mu “u svemu, oko dužnika, naplate dugova”. Navode da je sam Radoičić sudu kazao da je bio u pritvoru od 2009. do 2011. godine, ali u dokumentima se ne navodi zbog čega.

Da li Vučić poznaje Radoičića ili ne?

U martu ove godine za list Blic Aleksandar Vučić je rekao da ne poznaje Milana Radoičića.

„Možda je bio na nekom skupu na kojem sam bio i ja, ali ne znam kako on izgleda, niti sam sa njim razgovarao„, rekao je predsednik Srbije.

Upitan da li je pitao brata da li je bio na krštenju Radoičićevog deteta, Vučić je rekao da njegov brat nije bio pet godina na Kosovu.

„Ja stvarno ne znam kakvu laž će izmisliti“, rekao je tada Vučić.

Ipak, svega nekoliko meseci kasnije, u junu, Milan Radoičić postao je potpredsednik Srpske liste čiji su članovi deo Skupštine Kosova.

U najnovijem intervjuu za RTS Vučić je stao u Radoičićevu odbranu i rekao da je on do pre godinu dana bio zaštitnik srpskog naroda na severu Kosova.

„On je, dok nije ubijen ovom kampanjom, bio čovek broj jedan za odbranu Severne Mitrovice u smislu zaštite našeg naroda“, rekao je Vučić za RTS.

Vesna Radojević
Izvor: raskrikavanje.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime