Vučić kao izvršilac austrougarske ratne politike

5
1463
Foto B. Kartalović/Politika

Kao šlag na tortu dolazi pohvala Nemice Merkel zarad Sporazuma zbog zaštite vojnih memorijala i ozaren plan namesnika Vučića da nemačka kancelarka poseti Srbiju i obiđe Šumarice.

Austrougarska ratna politika „Serbien muss sterbien” (Srbija mora umreti) će, po svoj prilici, svoj potpuni i planirani rezultat postići tek kroz političku aktivnost Aleksandra Vučića.

Kao mnogo puta do sada, namesnik Vučić je rešenja za probleme od primarnog nacionalnog značaja potražio kod nemačke kancelarke pa je i sad skoknuo da proveri „kako Merkel gleda na to“ ističući iskreno „moje će biti više da slušam, ali ću naravno i reći interese Srbije…“ bacajući u očaj građane Srbije koji su sigurni u činjenicu da će on slušati ali duboko sumnjaju da su njegova shvatanja interesa Srbije identična stremljenjima Srba.

Elem, na konferenciji za štampu saznadosmo da je Nemica Merkel, ponosna što je kamerdiner Vučić uporan u sprovođenju svojih izdajničkih zadataka; dosledan svojoj politici popuštanja stranim, pre svega nemačkim interesima; što je u svojim političkim odlukama sve neosetljiviji na odredbe Ustava Republike Srbije; što u skladu sa nalozima Brisela prihvata sprovođenje propagande o srpskoj krivici, dozvoljavajući da kroz reviziju nespornih istorijskih događanja pravi krivci izbegnu istorijsku osudu i što, kroz poštovanje instrukcija za okvire „regionalne saradnje“, dovodi državne interese Srba u podređen položaj.

I uz uviđavne primedbe da ona „neće da deli savete, pogotovo ne u javnosti“ ali da su se „osvrnuli kako da DOĐEMO do pravnog okvira, ugovornog rešenja za Kosovo“ podsetila je da „pregovori o priključenju (EU) mogu da budu uspešni ako se reforme dalje razvijaju u domenu pravne države (???) i u svetlu pitanja odnosa sa Kosovom“.

Namesnik je pak, ponosan zbog silnih pohvala, po ko zna koji put jasno najavio izdaju države kroz odricanje od prošlosti koja podrazumeva i teritorijalni integritet i državni suverenitet i zaštitu nacionalnih interesa u skladu sa važećim Ustavom Republike Srbije, te je deklamujući tuđe reči da je „važnije ljubiti zemlju svoje dece, nego zemlju svojih predaka, važna nam je budućnost…“ zaboravio da istakne da toj našoj deci upravo on oduzima i zemlju i budućnost, osim ako nije mislio da će rmbačiti kao radnici za nemačke kapitaliste u Merkelinoj zemlji i biti nedostajući šrafovi u stvaranju budućnosti Nemaca.

Da Vas podsetimo:  Pet godina od rušenja u Hercegovačkoj: Pravda spora, ali neizbežna

Kao šlag na tortu dolazi pohvala Nemice Merkel zarad Sporazuma zbog zaštite vojnih memorijala i ozaren plan namesnika Vučića da nemačka kancelarka poseti Srbiju i obiđe Šumarice, ocenjujući da će to biti veliko zalečenje rana iz prošlosti, verovatno po principu oprostiće Nemci Srbima što su ih ubijali.

I tu sam ja, kao svaki normalan Srbin, proključala.

Podsetimo se: prema pisanju Politike (1. 6. 2017) u avgustu 2016. godine u Kragujevcu su bili članovi nemačkog Saveza za brigu o ratnim grobovima i tražili da se na Starom vojničkom groblju obeleže grobovi njihovih vojnika iz oba svetska rata.

Nemački precizno su objasnili da bi to pitanje trebalo biti regulisano bilateralnim odnosima Nemačke i Srbije, a zahtev se proširio i na Kraljevo i nekoliko mesta u Vojvodini.

Prema dosad utvrđenim podacima na Starom vojničkom groblju u Kragujevcu sahranjeno je 3200 vojnika iz različitih ratova, a groblje se nalazi u Šumaricama, gde su okupacione trupe Trećeg rajha 21. Oktobra 1941. godine streljale oko 2800 nedužnih civila (od toga 300 đaka kragujevačkih srednjih škola).

Za nevericu je činjenica da Srbija, koja do danas nije popisala svoje žrtve u Drugom svetskom ratu a traga i za preko 2000 Srba koji se vode kao nestali u poslednjim građanskim ratovima devedesetih u Hrvatskoj i Bosni i u toku šiptarske agresije na Kosovo, danas revnosno broji mrtve vojnike okupatora.

Priča Marka Terzića, kustosa Spomen muzeja „21. oktobar“ u Kragujevcu, da „ljudi moraju da znaju ko sve počiva u Šumaricama, tim pre što na starom vojničkom groblju ima više sahranjenih nego streljanih oktobra 1941“ je perfidna i pronemačka jer i ti sahranjeni su bili vojnici agresora na Srbiju koji su te ratove vodili okrutno (pogotovo Prvi svetski rat), često ne poštujući međunarodne ratne konvencije kao ni vojna ni moralna načela ratovanja, čineći sve da Srbiju ne samo poraze vojnički, da je iscrpe ekonomski, unište kulturna dobra, već pre svega da smanje biološku snagu srpskog naroda, ubijajući ne samo vojnike nego i vršeći najstrašnije zločine nad civilima.

Da Vas podsetimo:  Fatić: otkud Centru za socijalni rad pristup mom neobjavljenom tekstu

I sada treba nad kostima miliona srpskih žrtava da podignemo spomen ploče njihovim ubicama?

Pa, sram te bilo, Vučiću! Zapitaj se, ako Nemci već brinu o svojim poginulim vojnicima, zašto ne ekshumiraju i ne odnesu zemne ostatke tih vojnika u Nemačku?

Nije mi više jasno da nekome prazne parole Vučićeve janusove politike mogu da zamute moć rasuđivanja, ali sam sigurna da se u borbi za egzistenciju nacije, kroz negovanje istorijske istine i poštovanje prošlosti moramo izboriti sa svima koji se (kako to reče Dučić) „iz koristoljublja odriču otadžbine, porodice i vere“

Srbe su političke zablude, strah i trpeljivost koštale milione života, mnogo tuge i bede, i više nemamo vremena za ponavljanje starih grešaka.

Vreme je za buđenje.

Gordana Sekulić

Stanje stvari

5 KOMENTARA

  1. Nikada od tita do danas vučića,niko nije voleo ni pomagao nekome političaru sa zapada,tako da ni vučića ne treba lažno optuživati,da on izvršava volju Nemaca.Kako tito,tako i unucu titovih komunista se samo ulaguju zapadu zbog para,ni za šta drugo.Kako je tito bio blizak zapadu deklarativno a svoju ljubav prema sovjetima iskazivao sprovodeći naj crnji komunizam i pljačku Srbije a pobivši preko sedamdeset hiljada Srba posle 1945,tako i vučić je postavljen od tih istih titovaca da samo to sprovodi po udbinim direktivama,inače se on u to ne razume,već samo izvršava zadatke.Jedan od primera je skora poseta u vezi medija,gde se uveče u vestima lažno obaveštava da je sve u redu i da su oni pohvalili vlast jer su svi jezici manjina zastupljeni u medijima u Srbiji,šta reći,poznato je to kod njih da im je sve u lažima.Uostalom uzrok svom komunističkom ludilu zbog enormne mržnje prema nama Srbima se može videti u filmu SOVJETSKA PRIČA i ou filmu o mišljenju karla marksa o Srbima i ostalim slovenima.Za informaciju onih politički nepismenih,sve te pare koje se uzimaju će morati da se vrate,ali pošto to komunisti troše za njinu zajebanciju,to se mora plaćati teritorijom,a kako će to oni pravdati,to je već poznato,uvek će to budalama prikazivati klao neku nepravdu od strane zapada,a svojima će to prikazivati,eto vam te demokratije,hoćete demokratiju,evo vam.Zar se na to nije u nedelju upecao i Beograd.To su oni koji sebe nazivaju Beogradskom inteligencijom izSVETSKE METROPOLE bEOGRAD,oni su intelektualna elita u odnosu na one nepismene seljake iz unutrašnjosti kojima viri praziluk iz zadnjice.To što je njihov nivo razmišljana nivo rijaliti emisija,e to ne pominju.

  2. „2800 nedužnih civila (od toga 300 đaka kragujevačkih srednjih škola“ – АМАН, за Бога милога! Где сте нашли ове податке?! Знате ли шта пишете!?… И још нешто: некада је ратовање био частан посао – поштовао се и непријатељ. Турци су, заједно са својим царем, уз почасти сахранили и великомученика Лазара, али и убицу Мурата, Милоша Обилића. Немци изградише спомен обележје браниоцима Београда… Зар да се МИ, ПОБЕДНИЦИ, стидимо гробова непријатеља? Да нисмо титоистички искомплексирани, то бисмо одавно учинили, а Меркеловој ПОКЛОНИЛИ спомен књигу, шумаричку, и других страдалничких градова по Србији, и љубазно замолили да поведе рачуна о новонацизму. И упамтите, добро упамтите: ко не поштује туђа, не поштује ни своја гробља – а за доказе погледајте слике како је до пре 15 година изгледало поменуто шумаричко гробље које су досељеници ТитИни намерно запустили, чекајући да иструли и нестане.

    • Заборавио си једну ситницу: Немци су овде били агресори и злочинци, а браниоци Београда, као што и сам кажеш, браниоци. Две мало сасвим другачије ствари, зар не? А Немцу који је показао људскост и храброст одата је почаст у Крагујевцу, без интервенције фрау Меркел и АВ. Тек да се раздвоји жито од кукоља…

    • Proučite način ratovanja agresora u Prvom i Drugom sv ratu kao i istorijske činjenice o broju stradalih. U tekstu još nije pomenuto pitanje ratnih reparacija za Drugi sv. rat a takođe nije pomenuta ni ključna uloga Nemačke u rasturanju Jugoslavije. U Prvom svetskom ratu ubijeno je 1.247.435 od toga 402 435 vojnih obveznika, ostalo su civili, najzverskije vešani , klani i spaljivani. U Drugom svetskom ratu je odnos ubijenih vojnika i civila u svetu bio 50% civila od ukupno stradalih, i po kojim to međunarodnim vojnim konvenicjama, vojnim ili moralnim normama je ubijano 10 civila za jednog nemačkog vojnika,ili su civili slani u logore smrti samo zato što su Jevreji, Srbi ili Cigani ?…..Nemačka je u oba rata bila agresor koja je uništavala srpska kulturna blaga, tendenciozno i sistematski i koja je terorom nad civilnim stanovništvom na duži vremenski period smanjila biološku snagu srpskog naroda a svojom podrškom ustaštvu doprinela genocidu nad Srbima u Hrvatskoj od 1941. pa do građanskog rata ’90, godina XX veka. I sada da im dižemo spomenike? Jedino što sa Nemcima treba raspraviti je pitanje potpisivanja mirovnog ugovora i naplate ratne odštete za Drugi svetski rat.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime