Esmark i nova pljačka veka

3
1480

81644t55a006„Srbin je lud, Srbin je proklet, jednom ga ubiješ, on hoće opet“. Ovi stihovi Bore Đorđevića najbolje odslikavaju trenutnu situaciju oko Smederevske železare i novu pljačku koju režim priprema,a koja je dobila svoju potvrdu u saopštenju Ministarstva Odbrane Vlade Republike Srbije, o prodaji više od 480 tenkova i haubica, 220 oklopnih vozila, više od 20.000 pušaka i pištolja i velike količine druge municije i opreme.

Na delu je trenutno jedna od najvećih pljački državne i vojne imovine u Srbiji, u kojoj učestvuju Aleksandar Vučić, Premijer Srbije, Majkl Kirbi, američki ambasador i Esmark-američka kompanija (u svemu i po svemu, ista kompanija kao što je bio Ju-es stil, koji je opljačkao državu Srbiju u prethodnom periodu za (bar) nekoliko stotina miliona evra).

Na stranu sve ono što je rekao Vojislav Šešelj na svojoj konferenciji za štampu, a odnosi se na to da je sam postupak preuzimanja železare u Smederevu nezakonit jer se mora razjasniti da li se radi o „dokapitalizaciji“ Smederevske železare ili o „kupovini“ pri čemu se mora uzeti u obzir da, ako se radi o dokapitalizaciji, samo na zalihama Smederevska železara ima robe u vrednosti oko 90 miliona evra i da udeo Esmarkovog ulaganja nikako ne može biti „samo“ 15 miliona evra (za koje traži bankarske garancije). Ono što je važno i bitno, a ocrtava stvarne namere Esmarka, Vučića i Kirbija, jesu dve odluke Vlade Srbije, donete ovih dana, koje nam razjašnjavaju celu priču:

Prva Odluka je o stečaju 188 državnih firmi u Srbiji a druga o prodaji imovine i vojnih sredstava vojske Srbije.

Obe ove odluke su pravni osnov nove, u istoriji još nezabeležene, pljačke državne imovine Srbije i Vojske Srbije čiji glavni organizatori su gore navedeni A. Vučić, Majkl Kirbi i Esmark.

Da Vas podsetimo:  Pismo iz Guče: Od tradicije osta samo vezena košulja

O čemu se radi?

Navedenom Odlukom o stečaju 188 firmi u Srbiji stvoren je pravni osnov da sva imovina tih firmi (uglavnom industrijske mašine) mogu biti (Odlukom Stečajnih upravnika) prodate da bi se iz njih namirio eventualni dug. Naravno da pogađate: biće prodate Esmarkovoj železari u Smederevu. I, naravno da pogađate, neće biti prodate po tržišnoj ceni i na način kako se to radi u tržišnoj ekonomiji nego „iza kulisa“, „u četiri oka“ i po cenama koje će više biti simbolične (a sve pod izgovorom da su mašine stare i neupotrebljive).

Na ovaj način, možete sami izračunati, koliko će Esmark da zaradi dobijajući „za džabaka“ cela industrijska postrojenja u Srbiji, (građena od 1946.g.) kao sirovinsku bazu (bez ikakvih „stvarnih“ ulaganja) i sve to pretopiti u čisti profit (koji će se meriti stotinama miliona evra.

Naravno da ništa od toga neće ostati u Srbiji, što nam najbolje pokazuje primer Ju-es stila: sav profit je iznet iz zemlje a Srbiji ostavljeni dugovi u iznosu od 300.000.000 evra. Što se tiče Odluke Vlade Srbije o prodaji imovine vojske Srbije, sredstava, tehnike i naoružanja, tu je pljačka još vidljivija i izraženija: skoro sve što poseduje Vojska Srbije biće rashodovano, pretopljeno u Smederevskoj železari i pretvoreno u ekstra profit Esmarka. Naravno da se u javnosti plasira priča da se tu radi o opremi i naoružanju koji su stari, neupotrebljivi i slično. To je apsolutna neistina jer sve ono što je vojska oglasila da prodaje (kupac će bez svake sumnje biti Esmarkova železara u Smederevu), moglo se vrlo lako prodati zemljama u razvoju (najviše zemljama iz Afrike i Latinske Amerike). Među oružjem i oruđem oglašenim za „doboš“ nalaze se i pozamašni komadi kao što su 282 tenka iz serije T-55, deset oklopnih transportera OT M-60 ili šezdesetak transportera BTR-50 i BTR-60. Ima tu i manjih ali ne manje ubitačnih komada kao što su haubice od 105 i 155 milimetara kao i više od hiljadu raketa za ručni bacač „osa“.

Da Vas podsetimo:  Ljudi hodaju

Ministarstvo odbrane navodi na svom internet sajtu da Direkcija za nabavke i prodaju planira da ponudi na prodaju 282 tenka T-55 i oko 220 oklopnih transportera M-60, M-80, BTR-50 i BTR-60 i protivoklopnih oružja POLO, 200 haubica od 105 i 155 milimetra, oko 16.700 pištolja kalibra 7,65 milimetra, 3.500 automatskih pušaka M-70, 120.000 tromblonskih mina i oko 1.500 raketa, više od 1.100 protivavionskih topova od 20 i 30 milimetara i oko 5.400 ručnih bacača raketa, minobacača i bestrzajnih topova, 26 višecevnih lansera raketa M-63, tri radara SNAR-10 za kontrabatiranje neprijateljske artiljerije i više od 140.000 komada razne municije.

Šta izvući (posle svega) kao zaključak?

Esmark će Smederevskom železarom upravljati (najviše) naredne dve godine, koliko će imati (skoro besplatnu) sirovinsku bazu za svoje proizvode. Za to vreme radnicima će biti isplaćivane bedne, robovlasničke nadnice u vidu plata. Posle dve godine, kad potroši sirovinsku bazu koja se sastoji od naoružanja srpske vojske i industrijskih postrojenja iz 188 firmi u stečaju u Srbiji Esmark će, sa ostvarenim ekstra profitom u stotinama miliona evra, napustiti železaru (kao što je to uradio i Ju-es stil), naravno, ostavljajući Srbiji dugove.

Koja je uloga u svemu ovome Aleksandra Vučića i Majkla Kirbija?

Pa,provizija, naravno. Možete samo zamisliti o kojim ciframa se tu radi.

A, Srbi?

Srbi i dalje spavaju (buđenje im nikako ne ide od ruke). Ali, gledajući srpsku istoriju, čini se da će se i to uskoro dogoditi. A, onda, tako probuđena Srbija, neće biti više lak zalogaj kao što je to Vučić planirao sa svojim zapadnim prijateljima. Nade ima, pogotovu ako vidimo kako naša braća Grci to rade. Nek nam oni budu primer kako treba sa EU i Američkim kolonizatorima a, pritom, sačuvati svoju nacionalnu čast, obraz i dostojanstvo.

Da Vas podsetimo:  "SLIČNO SE SLIČNOM RADUJE!"

Zato je uloga Sirize i Ciprasa neprocenjiva i biće večita inspiracija budućim generacijama (i u Srbiji i u drugim slobodarskim zemljama). Zato treba biti hrabar i u svakom trenutku spreman na otpor. Srbija nije zaslužila da ima na vlasti otvorene neprijatelje svoje zemlje i pljačkaše kojima je jedini cilj da na srpskoj nesreći zarade a ne da zemlju oporave i uzdignu.

Stop strahu.

Srbija je večna, dok su joj deca verna.

Polić Milanko

KM Novine

3 KOMENTARA

  1. Pa nista drugo nego sve te kriminalce skupiti u skupstini i minirati da ni kamencic ne ostane citav bolje nisu zasluzili,samo prvo sto rece Branko Dragas sve konfiskovati!

  2. Koji „zapadni prijatelji“ Poliću, jadna ti majka! Nema na zapadu prijateljstava, pogotovo ne u politici i biznisu, ima samo interesa za uticijame i zaradom. A to se postiže, kada su banana-države u pitanju kao što je to odavno već naša Srbija, korupcijom. Ili kako narod kaže -„plati pa klati“. Tako je bilo sa US Steel-om, tako je bilo i sa FIAT-om i uništavanjem mnogih drugih srpskih firmi i tako će biti i sa Esmark-om. A Vučić? Pa on nema (više) prijatelja ni u sopstvenoj partiji zahvaljujući svojim suludim odlukama da ustoličava bivše kadrove „žutih“ umestro svojih, o narodu da ne govorimo, a zapad mu se često potsmeva jer boljeg jeftinog prodavca srpskih interesa nisu mogli da nađu čak i da su ga
    svećom tražili!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime