Vučić manipuliše robovima, otima od siromašnih i daje bogatima

0
300
  • Zaposlenima u javnom sektoru koji primaju minimalnu platu, tzv. minimalac, plata nije povećana kao ostalima
  • Svi zaposleni u javnom sektoru sem onih sa minimalnim primanjima dobili su povećanje od sedam odsto.
  • Minimalne zarade povećane su simbolično svim zaposlenima
  • U svojih deset godina vlasti naprednjaci su bili jedino uspešni u sopstvenom tajkunizovanju

Piše: Slavko Živanov

Iako je u Srbiji, zvanična godišnja stopa inflacije 7,9 odsto, svako ko makar dva puta godišnje zakorači u prodavnicu, ovaj podatak može da okači mačku o rep. Skokovi cena od 30 do 300 odsto u prethodnih godinu dana očevidni su svakom ko češće odlazi u markete, butike, plaća račune, kupuje energente, građevinski materijal…

Blizina izbora i bizarna naprednjačka potkupljivačka narav nagoveštavali su da ćemo u praskozorje izborne kampanje slušati hvalospeve o ekonomskoj uspešnosti Srbije, i srceparajućoj brizi za standard građana i radnika.

Otuda nam je, između ostalog, dokazani plagijator, Siniša Mali, koji je na privremenom radu u Vladi Srbije, a na funkciji ministra finansija, u septembru saopštio da će od 1. januara 2022. biti povećana minimalna cena rada za 9,4 odsto i da će iznositi 35.012 dinara.

Njegov državni sekretar, Saša Stevanović mesec dana kasnije saopštio je da je u budžetu za 2022. godinu planirano povećanje plata u javnom sektoru od sedam do osam odsto (za zdravstvo, vojsku i socijalne službe osam, za ostale sedam odsto).

Formulisano kroz nominalne iznose ovo simbolično povećanje bi zaposlenima koji imaju platu od oko 50 hiljada dinara dodalo 3-4 hiljade mesečno. Koliko ovo „povećanje“ zaista uspeva da okrpi razoren standard građana ne treba dokazivati jer svako ko pošteno pokušava da preživi u ovoj zemlji, odgovor i te kako zna.

Međutim, ovoga puta reč je o manipulaciji i oholosti ove vlasti koje se prelamaju nad glavama ljudi koji zarađuju tek osnovnu zagarantovanu cenu rada, 35 hiljada dinara mesečno. Takvih je u Srbiji više od 400 hiljada, po analizi Fiskalnog saveta, a po proceni nekih stručnjaka i mnogo više. U javnom sektoru broj radnika koji primaju minimalnu zaradu manji je od broja u privredi, ali nije reč o malom i zanemarljivom broju ljudi. Tek se taj podatak ne može lako naći.

Da Vas podsetimo:  Toksični kapital u građevinarstvu – štete i moguća rešenja

Elem, za zaposlene u javnom sektoru koji primaju minimalnu platu, tzv. minimalac, plata nije povećana. Njima je povećana minimalna cena rada, pa su oni izjednačeni sa ostalim zaposlenim iz drugih delatnosti. Neko bi rekao da su nešto dobili, oglodak recimo, ali odluka da se plate povećaju u javnom sektoru na njih se nije primenila, kao da oni nisu deo javnog sektora. Svi zaposleni u javnom sektoru sem onih sa minimalnim primanjima dobili su povećanje od sedam odsto, a radnici sa minimalnim primanjima nivelisani su sa drugim delatnostima. Tako je Ministarstvo finansija sprovelo svoje mere povećanja zarade. Međutim, krajem prošle godine, dok je preko medija širokogrudo najavljivao povećanja plata, Mali nije širokim masama to objasnio. Čini se da je upravo hteo da stvori utisak da će nešto da dâ, a da u praksi to izbegne.

Praktično, vlast Aleksandra Vučića donela je odluku da simbolično poveća cenu minimalca u Srbiji, a takođe je donela i odluku da poveća plate u javnom sektoru za zaposlene koji primaju veće iznose od minimalca. Ali, to nije tako saopštila nego je manipulacijom i propagandom stvarala sliku da se radi o dva odvojena, nezavisna povećanja: o povećanju minimalne cene rada; i povećanju platâ. U praksi, primenili su mere koje im više odgovaraju ne hotevši da radnike javnog sektora sa minimalnim platama tretiraju kao i ostale povećavajući im platu, nego su smatrali da su oni već dobili dovoljno povećanjem minimalne cene rada.

Ove špekulantske i nedolične radnje, koje sasvim priliče liku i delu dokazanog plagijatora pokazuju i bizaran nivo oholosti naprednjaka jer se tiču radnika sa najnižim primanjima, primanjima nižim od onih koja su potrebna za minimalnu potrošačku korpu. Osim toga, kako je za novembar 2021. godine zvanično objavljeno da prosečna plata u javnom sektoru iznosi oko 75 hiljada dinara, može se samo pretpostaviti koliko velike plate imaju rukovodioci ili tzv. menadžeri, kad su i pored minimalno plaćenih radnika čije su plate 35, „nabudžili“ prosečnu platu od 75 hiljada dinara.

Da Vas podsetimo:  Čuvajte sve reke i njive Balkana, bez njih nam nema života!
Tabaković pre i posle vlasti

Primera radi, guverner Narodne banke Srbije, Jorgovanka Tabaković, koleginica Siniše Malog po mnogo čemu, uzima mesečnu platu od 680 hiljada dinara. Povećanje koje sleduje javnom sektoru od sedam odsto, a primenjuje se od 1. januara o.g. donosi guverneru povećanje od 47 hiljada. Samo povećanje astonomske plate koje će Jorgovanka dobiti iznosi oko 130 odsto iznosa minimalca u Srbiji. Njena mesečna plata iznosi 20 mesečnih plata minimalno plaćenih robova u Srbiji.

Tako je Vučićev režim još jednom dokazao da otima od siromašnih i daje bogatima, sve vreme lažući naivne da brine o običnom čoveku, dobrobiti, društvu i državi. U svojih deset godina vlasti naprednjaci su bili jedino uspešni u sopstvenom tajkunizovanju. Postali su stranka tajkuna koja je svoje bogatstvo odrala sa leđa građana, zahvaljujući podršci što naivnih, što glupavih birača.

Karikatura: Slobodne novine

https://izmedjusnaijave.rs/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime