Vučić nije imao lažna obećanja

1
833
Marija Obradović / Foto: YouTube Screenshot

„Kao što penzioneri zaista apsolutno, apsolutno, obožavaju Aleksandra Vučića, jer očigledno je on čovek koji govori jezikom koji oni apsolutno razumeju. I mislim da ono što jeste njegova jedna od važnijih karakteristika kao političara da on uliva ljudima poverenje, da nije imao lažna obećanja.“ – Potpredsednica SNS Marija Obradović o predsedniku Srbije. (TV Happy, 20. 5. 2020. godine)

Potpredsednica Srpske napredne stranke i narodna poslanica Marija Obradović je, govoreći o odnosu njene stranke prema biračima, naglasila da funkcioneri i članovi te partije prilagođavaju svoj način obraćanja različitim grupama građana. U tom kontekstu kazala je da predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić „govori jezikom“ koji penzioneri „apsolutno razumeju“, napominjući da „on uliva ljudima poverenje, da nije imao lažna obećanja“.


TV Happy, 20. 5. 2020. godine
‘Ja sa svojih 45 godina nikada ne mogu da se obratim mladom čoveku od 20, 22-23 godine, kao što to mogu naši mladi lideri, koji zaista imaju tu negde oko 25 godina, jer je to drugačiji rečnik, drugačiji način komunikacije. Mogu ja da se bavim političkim marketingom, ali znate, kada vršnjak vama objasni šta je to što plan države, na način koji vama odgovara, to je sasvim drugačije. Imaju isti kanal komunikacije. Možda je negde moj kanal malo zastareliji i treba da bude apdejtovan. Naravno, ja se obraćam možda nekoj drugoj populaciji. Kao što penzioneri zaista apsolutno, apsolutno, obožavaju Aleksandra Vučića, jer očigledno je on čovek koji govori jezikom koji oni apsolutno razumeju. I mislim da ono što jeste njegova jedna od važnijih karakteristika kao političara da on uliva ljudima poverenje, da nije imao lažna obećanja.“

Međutim, po evidenciji Istinomera (108 neispunjenih obećanja, tri „ni započeto“, pet „krenuli pa stali“) Aleksandar Vučić ne bi mogao da se svrsta u grupu političara koji ne daju lažna obećanja. Inače, jedno od većih obećanja koje je dao u samom finišu kampanje za vanredne parlamentarne izbore 2014. odnosi se upravo na penzionere. Na predizbornom skupu u zemunskoj hali „Pinki“ izjavio je da garantuje da se stečena prava penzionera neće umanjivati, bez obzira na to kakve reforme nova Vlada Srbije bude preduzela.

Da Vas podsetimo:  Više od 800 miliona ljudi sa oštećenjem vida nema pristup naočarima


TV Pink, 10. 3. 2014. godine

‘Kakve god reforme da preduzimamo, šta god da se zbiva, dragi prijatelji, imajte u vidu jednu stvar koju vam garantujem, penzioneri će biti poslednji u čija će prava bilo ko smeti da dira u državi. Bolje sa naše grbače da se skida sve što može, a penzionerima nema šta da se uzima.’


Na tim izborima SNS je odnela ubedljivu pobedu, Vučić je postao premijer, a već polovinom septembra 2014, najavio je mere za „ozdravljenje ekonomije“, među kojima su bili i smanjenje penzija i plata u javnom sektoru.

Inače, za proteklih osam godina od dolaska na vlast Vučić nije ispunio veliki broj datih obećanja. Pomenućemo samo neka od njih.

Još u kampanji 2012. godine, neposredno pre dolaska na vlast, obećao je da će se rešiti svi slučajeve spornih privatizacija na koje je ukazao Savet za borbu protiv korupcije. „Ako SNS formira novu Vladu, otvoriće i niz afera i pročešljati štetne privatizacije iz prethodnih godina. Neće biti osvete, ali insistiraćemo na odgovornosti onih koji su počinili krivična dela u pojedinim privatizacijama. Reč je o tridesetak slučajeva, o čemu je iznosio podatke Savet za borbu protiv korupcije…“(Kurir, 26. 1. 2012. godine)

U toj kampanji obećao  je i da će se ukinuti funkcije državnih sekretara i da će se smanjiti broj poslanika i agencija. “Mi smo govorili i govorićemo i to je naš plan i program koji moramo da ostvarimo, dakle smanjenje broja poslanika, smanjenje ministarstava na 15, smanjenje broja agencija, zavoda, biroa i saveta sa 136 na manje od 50, ukidanje funkcija državnih sekretara. Dakle, time ćemo uštedeti ogroman novac, neću da kažem samo više desetina miliona evra, već više od stotinu miliona evra i to je nešto što će da radi SNS sa svojim partnerima s kojima izlazi na izbore”. (RTS, 11. 4. 2012. godine)

Najavio je i da će se Predlog zakona o poreklu imovine naći u Narodnoj skupštini do 15. juna 2013. Takođe, u više navrata kategorično je tvrdio da se neće kandidovati na predsedničkim izborima.

Kada se u aprilu 2016. desilo rušenje u Savamali, Vučić je, nakon pritiska javnosti, obećao da će ”u narednih sedam do deset dana biti potpuna istina izneta ljudima”. Deset dana kasnije optužio je gradsku vlast da stoji iza svega, ali dalje od toga nije se otišlo, niti se saznalo ko su nalogodavci, organizatori i izvršioci i zašto policija nije reagovala na pozive građana.

Zbog svega navednog, izjavu potpredsednice SNS da Aleksandar Vučić „nije imao lažna obećanja“ ocenjujemo sa „kratke noge“.

Izvor: Istinomer.rs

1 KOMENTAR

  1. Idiotska izjava ministra? Kako misli da ćemo biti najbolji u Eevropi. On ponavlja reči šdva, a i jedan i drugi lažu glasače. Njihov BDP će rasti 5,1% i to će iznositi 300 evra po glavi stanovnika. S druge strane, ta Evropa za kojom kasjanov 50 godina, ima BDP po glavi stanovniku 1000 do 3000 evra, Mali prognozira njihov porast BDP do 1%. Koga li lažu kada nam je standard među najnižim u Evropi i regionu. Takođe i naš BDP iizražen u ervima po ostanovniku, ono što se troši, je najniži. Prekinute da lažete ovaj napaćeni i gladni narod. Sram vaš bilo, idioti!Po

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime