Vučić o Šešelju

1
1507

Država kao političko sredstvo

Kandidat za  predsednika Srbije, premijer i lider SNS  pravnik po struci Aleksandar Vučić o političkom  protivniku lideru SRS dr Vojislavu Šešelju kaže da ga poštuje, jer zna da neće protiv države. Vučić kaže  „Međutim, mislim da bi bilo loše da Šešelj dobije poverenje građana, jer znam gde bi nas to odvelo. Ali, znam da neće da ugrozi stabilnost države, jer zna šta je država“. Sada se postavlja pitanje da li dr Šešelj želi da razume  duh  države i  zakona, duh  političke tolerancije, građanske kulture i poštovanja pojedinca i njegove ličnosti?

Vucic-Seselj-670x447-640x427Karakter „Laufer javlja“

Političko iskustvo pokazuje da lider SRS  razume surovost  politike i vlasti sa stanovišta  gole  sile, manipulacije ljudima i  narodom, poigravanje sa uvrenjima   protivnika i  stalnu  upotrebu  diskalifikacija moralnog, političkog i javnog karakter, uz javnu upotrebu  anateme  poput «izdajnik» ili  igranja sa policijskim arhivama  kroz  floskulu „Laufer javlja»“. Lider SRS dr Vojislav Šešelj je fanatizovani  političar  koji koristi  diskvalifikaciju  nad ljudima i institucijama  i pokazuje svoju pravovernost „srpstvu“ i državi. Političar koji  sebe vidi kao „apostola“ i tumača srpske nacionlne ideje i duha najčešće je otelotvorenje autoritarnosti i prezira  prema   sopstvenom  narodu i državi, izražavajući  svoju  „veličinu“ i svoju ulogu u politčkoj i nacionalno istoriji.

Politički jakobinac

Lider SRS je fanatičan u svojim idejama, ali  je rigidan i odbojan prema svom narodu i njegovim patnjama. Hrabro  držanje dr Šešelja u Haškom tribunalu daje mu  kvalifikaciju da se u Srbiji oseća „superiorno“, ali  istovremeno politika dr Šešelja u oblicima kako je prikazuje je  politički „inferiorna“ i real politici  je anahrona. Ipak takva sirova politika u uslovima nacionalanog samoponiženja predstavlja „opijum“ za deo biračkog tela u Srbiji.

Država za  doktora prava dr Vojislava Šešelja je instrument prinude i pritiska i predstavlja moćno sredstvo   otuđenosti  vlasti od pojedinca i građanina. Zakon je za dr Vojislava Šešelja sredstvo za održavanje na vlasti i kontrolu  ljudskih  sloboda. Duh i politika dr Vojislava Šešelja je duboko  autoritarna, ali i lična, bez mnogo  osećaja za „malog čoveka“. Lider SRS dr Vojislav Šešelj se u politici ponaša i kao Igancio Lojola i kao Makivijeli, ali ima u njegovom političkom biću i ostataka  boljševizma po pitanju  partije i vlasti kao i fenomena „vulgarne“ nacionalne antropolgije i  socijalne psihologije  vladanja.

Da Vas podsetimo:  Životni standard i kupovna moć u Srbiji 2013-2023: jesmo li zaista u zlatnom dobu?

Politički „zaverenik“ boljševičkog tipa

Lider SRS dr Vojislav Šešelj je po  svojoj strukturi  ličnosti «revolucionar»  zaverničkog tipa   sklon  nasilju  koji je opravdan za više interese i ciljeve u ime „države“. Tako je lider SRS spreman da javno žigoše  ljude, analizira njihove živote koristeći policijske ili bulevarske  sadržaje, i na taj način se gradi  njegova javna politika i „harizma“. To nije „poznavanje“ države već njena  zloupotreba u ime lične politike nad građaninom i društvom.

Zašto se Vučić „divi“ dr. Vojislavu Šešelju?

Lider SNS Aleksandar Vučić  je „učenik“ lidera SRS dr. Vojislava Šešelja i izražava poštovanje pa i divljenje jer je nekada Aleksandar Vučić „sanjao“ da postane Vojislav Šešelj. Sada kao njegov  dobar učenik koji je naučio veštinu poltičkih i drugih  manipulacija  vlada Srbijom i tvrdi  da dr Šešelj zna šta je država. Ugrožavanje države počiva na ugrožavanju  sloboda i privatnosti  pojedinca i političkog protivnika kojeg  štiti zakon od  moralne diskvalifikacije .Kada je ugrožena sloboda,moralni integritet pojedinca na nezakonit i društveno neispravan način  ugrožena je i  sama država i društveni i javni predka i moral. Politička iskustva pokazuju da je dr Šešelj više puta bio  protiv države preko svoje političke doktrine  koja se kosila  sa nacionalnim interesima Srbije i zakonima Srbije. Političar poput dr. Vojislava Šešelja koji je proveo  dugi niz godina po raznim zatvorima u suštini prezire državu jer ga je ona kaznila i prihvata državu po sopstvenim merilima.Tačnije lider dr. Vojislav Šešelj je „protivnik“  države kao politički „jeretik“. Političar koji  sebe i sve oko sebe  može da fanatizuje i žrtvuje nije najbolji zaštitnik države. Šešelj je nacionalni revolucionar  koji  državu koristi, toliko koliko mu je potrebno da bude na vlasti.Upravo zbog toga stav lidera SNS Aleksandra Vučića da lider SRS dr Vojisla Šešelj neće da ugrozi stabilnost države je  velika obmana, ali i vid lične pristrasnosti Vučića prema dr. Šešelju. Lider SRS je surovi praktičar vlasti kome je država sredstvo vladanja.

Da Vas podsetimo:  Olako potezanje prejake reči „genocid“ - Zloupotreba istorije u političke svrhe

kresovic

Tomislav Kresović

www.vidovdan.org

1 KOMENTAR

  1. Gospodine Kresoviću, iako ste u pravu, mislim da ste bacili bisere pred svinje. Toliko intelektualnih bravura za opis buzdovana koji izdajama nacionalnih interesa i političkim obmanama raskrčuje put svom decenijskom bivstvovanju na političkoj sceni Srbije. Ceo tekst je kao pogrešna psihijatrijska dijagnoza. Ne potcenjujem autora samo mislim da temi Vučić-Šešelj treba prići na način na koji oni prilaze vladavini prava, politici, poštovanju interesa i volje građana Srbije. Znači grubo, neotesano, bez poštovanja, đonom. Ne zavređuje Šešelj poštovanje koje ste mu ukazali. Ne zato što je greh biti učtiv, već zato što je takvima kao što je Šešelj, u ovom momentu, mesto u blatu. Suviše nam je teško da bi stavove uvijali u oblande. Vaša analiza će imati smisla za nekih 20-30 godina, kada, sa pristojne vremenske distance, budemo učili istoriju izdaje i prodaje interesa naroda i države.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime